HIC

 

vijesti-biH

made in croatia, suvenir proizvodi

 

08. listopada 2018.
7. POSLIJERATNI OPĆI IZBORI U BiH
Hrvati nadglasani, člana Predsjedništva BiH im izabrali Bošnjaci

izbori-BiH
s lijeva na desno:Dragan Čović, Željko Komšić, Šefik Džaferović, Milorad Dodik

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP) sinoć u ponoć  objavilo je preliminarne podatke koji potvrđuju kako su većinu glasova u izbornoj utrci za članove Predsjedništva BiH dobili
Željko Komšić iz reda hrvatskog naroda,
Šefik Džaferović kao bošnjački kandidat te Milorad Dodik kao kandidat iz reda srpskog naroda. 

Za Komšića su glasovali večinski Bošnjački glasači zahvaljujući postojećem izbornom zakonu prema kojem su mogli predlagati i birati hrvatskog člana. Oni su predložili i izabrali Željka Komšića.

Predsjednik SIP-a Branko Petrić kazao je kako se podaci odnose na  43,42 posto glasačkih mjesta, odnosno na glasove 741.599 glasača, koliko ih je do ponoći prebrojano i uneseno u službenu aplikaciju.

"Želim služiti svim građanima BiH i svima im stojim na raspolaganju", izjavio je Komšić novinarima u Sarajevu. Svim Hrvatima poručio je kako ustavni ustroj BiH omogućuje njegovu poziciju u državnom vrhu, a oni sami nemaju nikakvog razloga za brigu zbog toga. "Ja sam vaš predsjednik, glasovali vi za mene ili ne", kazao je Željko Komšić najavivši kako će se truditi da ne napravi niti jednu grešku i opravdati ukazano povjerenje.

A čije povjerenje ? hravtskog naroda zasigurno ne jer ga hrvatski birači nisu odabrali.


Dragan Čović je u izjavi novinarima istaknuo kako je zahvalan prije svega hrvatskom glasačkom tijelu i onima koji su podržali HDZ i Hrvatski narodni sabor (HNS). "Ta potpora bila je iznad očekivanja", kazao je Čović ističući kako je dobio potporu više od 80 posto hrvatskog biračkog tijela u BiH. "Zahvaljujem se svima onima koji su prepoznali projekt kojega nudimo", kazao je Čović ističući kako žali jer su Bošnjaci odlučili izabrati dva člana Predsjedništva BiH.

Dodao je kako su Bošnjaci trebali shvatiti da ne mogu Hrvatima birati predstavnike ni u Predsjedništvu BiH, niti u domovima naroda, jer je to je put nazadovanja i može izazvati "neviđenu krizu". Najavio je kako će u HDZ-u BiH znati na mudar i korektan način djelovati štiteći hrvatski narod na svakom djeliću BiH te da će sačekati konačne rezultate, a onda napraviti strategiju ponašanja.


Bakir Izetbegović kazao je kako je njegova stranka iznijela "briljantnu pobjedu" jer je Šefik Džaferovićpobijedio u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, a Ramiz Salkić pobijedio je u utrci za potpredsjednika u Republici Srpskoj. "SDA je najjača stranka u BiH i tako to treba biti", kazao je Izetbegović. Komentirajući upozorenja iz HDZ BIH Izetbegović je najavio kako će se u BiH "raditi po zakonu, a ne po željama Dragana Čovića".

Milorad Dodik proglašujući svoju pobjedu, novinarima u Banjoj Luci je kazao kako je njegova pobjeda čista kao suza. Najavio je da će njegova politika u Predsjedništvu BiH biti "Republika Srpska prije svega"

BiH: Na izborima glasovalo oko 53,36 posto birača

Konačni podaci o odazivu na ovogodišnje izbore u BiH govore kako je on bio je 53,36 posto na razini BiH, pri čemu je u Federaciji BiH zabilježen nešto niži odaziv jer je tamo glasovalo 51 posto od ukupnog broja upisanih birača, dok je u Republici Srpskoj to učinilo njih 57 posto.

Zatvorena birališta na izborima u BiH

Predsjednik SIP-a Branko Petrić kazao je kako je do ponoći prebrojano i u aplikaciju uneseni podaci s 43,42 posto glasačkih mjesta - 741.599 glasača. Birači s područja Federacije BiH imali su priliku odlučiti hoće li glasovati za hrvatskog ili bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Među onima koji su odlučivali o hrvatskom članu državnog vrha njih 49,47 posto potporu je dalo Komšiću, za Čovića je glasovalo njih 38,66 posto, dok je kandidatkinja HDZ 1990. Diana Zelenika dobila potporu 6,92 posto birača. 

Među bošnjačkim kandidatima za Predsjedništvo BiH Šefik Džaferović iz Stranke demokratske akcije (SDA) osvojio je oko 38 posto glasova, Denis Bećirović iz Socijaldemokratske partije (SDP BiH) 33,40 posto, a medijski tajkun i predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić dobio je 12,35 posto glasova. 

Prema službenim podacima SIP-a, novi srpski član Predsjedništva BiH je Milorad Dodik koji je dobio potporu 55,15 posto birača, dok je dosadašnji član državnog vrha Mladen Ivanić osvojio naklonost 41,98 posto glasača čiji su glasovi prebrojani. 

Iz SIP-a su najavili kako će prvi i nepotpuni rezultati glasovanja za druge razine vlasti odnosno za državni te za parlamente dva entiteta, predsjednika i dopredsjednike Republike Srpske kao i za skupštine županija unutar Federacije BiH biti objavljeni sutra do 9 sati.

HIC.hr
foto:Reuters/Cropix

 


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre