HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
vijesti-regija
made in croatia, suvenir proizvodi


17.ožujka 2019.
Prosvjed "1 od 5 milijuna" u Beogradu završio uhićenjima nekolicine prosvjednika

prosvjed u beogradu

U Beogradu je i danas održan prosvjed " 1 od 5 milijuna".Prosvjednici su se okupili isred zgrade predsjedništva u kojoj je bio predsjednik Srbije Alekasndar Vučić. Prosvjednici traže njegovu smjenu a i smjenu premijerke Brnabić.


Prosvjedi "1 od 5 milijuna" počeli su nakon premlaćivanja jednog od oporbenih političara, Borka Stefanovića, a već mjesecima se traži Vučićeva ostavka, pošteni izbori i sloboda medija. 

Prosvjednici su se danas okupili ispred zgrade Predsjedništva u kojoj se nalazio Aleksandar Vučić. Prosvjednici su uzvikivali "Uhitite Vučića" i "Gotov je, gotov je".Vuk Jeremić, kojega je Vučić nazvao "liderom tajkuna", poručio da je će predsjednik Srbije "pasti prije Uskrsa". Nije vjerovao kad su mu rekli da ćemo se okupiti. Rekao je nema šanse, prevario se, vikao je Jeremić. 
Nećemo dopustiti Aleksandru Vučiću da uništava ovu zemlju, poručio je Borko Stefanović iz Ljevice Srbije pozivajući prosvjednike da ostanu mirni i ne sukobljavaju se s policijom.

Prosvjednici su blokirali sve ulazi i izlazi iz zgrade Predsjedništva, a dogodio se i fizički obračun prosvjednika s policijom. Nad čelnikom Dveri Boškom Obradovićem primijenjena je sila od strane policije. Navodno nije priveden, već mu ne daju da se približi Predsjedništvu. 

Prosvjednici su u subotu navečer pokušali ući i u zgradu javne televizije( RTS )no policija ih je spriječila. Prosvjednici traže slobodu medija i ostavku šefa države kao i ostavku direktora televizije. 

Direktor RTS-a Dragan Bujošević, čiju ostavku prosvjednici traže, ispričao se zaposlenicima javnog TV servisa što im on "i država nisu omogućili da rade svoj posao" i "što nisu mogli pripremiti redovite informativne emisije".

MUP Srbije priopćio je kako je identificirano i privedeno više osoba zbog sumnje na razna kaznena djela tijekom upada u zgradu RTS-a, između ostalog nekoliko njih zbog upada s motornom pilom, kao i osoba koja je razbila staklo na ulaznim vratima te nekoliko njih zbog sukoba s policajcima.

Predsjednik pokreta Dveri Boško Obradović rekao je u govoru prosvjednicima ispred policijske postaje u Beogradu kako daje policiji rok do sutra do 15 sati da pusti na slobodu osobe privedene zbog jučerašnjeg  upada u zgradu Radio-televizije Srbije.

Vućić je izašao iz zgrade Predsjedništva uz jake povike i zvižduk prosvjednika.


Vučić:
 Branit ću Srbiju od fašističkih siledžija i tajkunskih batinaša

Aleksandar Vučić obratio se u podne javnosti u povodu ulaska prosvjednika u zgradu Radiotelevizije Srbije (RTS) u subotu navečer i pokušaja oporbenih čelnika i organizatora prosvjeda da u programu javnog RTV servisa priopće zahtjeve sudionika prosvjednih mimohoda "1 od 5 milijuna".


Šutjeli smo mjesecima na uvrede od fašista Obradovića te tajkuna Đilasa i Jeremića. Država Srbija neće dopustiti da nasiljem ugrožavate bilo koga. Svi koji misle da nasiljem, napadima i fizičkim napadima da mogu ostvariti političke rezultate, grdno se varate. Svi ovi što viču okolo, sve dopuštamo iako nije prijavljeno. Sve dopuštamo dok ne dođe do nasilja. Sve se događa jer je puno malo ljudi na prosvjedima nego prije. Buka je velika zato što fašist Obradović te tajkuni i Đilas žele natrag na vlast. Žele opet pljačkati, a nervozni su jer znaju da su završene istrage oko određenih tajkuna. Neki tajkuni ih medijski i financijski podržavaju. Valjda su mislili da neću smjeti ovamo doći. Branit ću Srbiju od fašističkih siledžija i tajkunskih batinaša, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić te zatim dodao: 

Naišli su na tvrd orah. Ja ih se ne bojim. Nije njima meta RTS, već taj koji se ne boji im reći da su najgori lopovi. Provodim nacionalnu konsolidaciju Srbije i to im smeta. Ekonomski i vojno smo neusporedivo jači. U ovakvim uvjetima nitko nikada nije održao neku konferenciju za novinare. Strah od huligana, batinaša
te fašističkog lidera Boška Obradovića ne smije postojati. Molim pristojne ljude da ne sudjeluju u nasilju jer će svi koji će u tome budu sudjelovali, odgovarat će pred zakonom. 

Dodaje "da ovo šalje lošu sliku u svijet", i to prema investitorima koji žele ulagati u Srbiju. 


dnevnik.hr / HIC.hr
foto:

 


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre