HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
vijesti-regija


Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri17.siječnja 2019.
SRBIJA
Putin stigao u službeni posjet Srbiji

Putin i Vučić

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin
doputovao je danas u službeni posjet Srbiji. Putinov zrakoplov je sletio na beogradski aerodrom nešto iza 13 sati gdje ga je dočekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Zrakoplov je sletio nešto kasnije nego što se najavljivalo što se pojašnjava sigurnosnim razlozima. Tijekom slijetanja Putinovog zrakoplova MiG-ovi 29 su kružili iznad beogradskog aerodroma.Beograd pod visokom zaštitom

Putinov dolazak u Beograd organizirali su proruski „nevladin sektor i patriotske organizacije“, dok je vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) angažirala lokalne odbore diljem Srbije u vezi s dolaskom svojih članova i pristaša u Beograd.

 

Beograd je pod visokom sigurnosnom zaštitom.Uz sigurnosne mjere na najvišoj razini, o Putinovoj sigurnosti brine više od 5000 srbijanskih policajaca i pripadnika tajnih službi te oko 300 do 350 ruskih pripadnika sigurnosti koji su, kako tvrde srbijanski mediji, ranije ovog tjedna već doputovali u Beograd.

S Putinom je u Beograd su stigli i ministri trgovine i rada Denis Manturov i Maksim Topilin, ministar za digitalni razvoj, veze i masovne komunikacije Konstantin Noskov te glavni direktor "Rosatoma" Aleksej Lihačov, objavio je ruski portal "Sputnjik" i najavio da će posjet ruskog predsjednika Beogradu pratiti "iz minute u minutu", a izravni prijenos većine predviđenih sureta izravno će prenositi i Radio-televizija Srbije.

U Beograd je u srijedu doputovao i ruski minstar vanjskih poslova Lavrov kojeg je u zračnoj luci Nikola Tesla dočekao njegov srbijanski kolega Ivica Dačić.

Putina će u zračnoj luci Nikola Tesla dočekati domaćin, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, a svečani doček ruskom šefu države bit će priređen ispred Palače Srbija, u kojoj potom slijede razgovori Vučić-Putin, ministarski sastanci u širem formatu te susreti državnih izaslanstava.

U fokusu dvojice predsjednika bit će, među bilateralnim temama, i aktualna situacija u regiji, prije svega pitanje Kosova, čiju neovisnost Rusija ne priznaje i pruža potporu Srbiji u UN-u i međunarodnim organizacijama i institucijama.

Najavljeno je da će dvije zemlje potpisati dvadesetak sporazuma, memoranduma i protokola o suradnji, od gospodarstva i infrastrukture do znanosti i kulture.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ruskom predsjedniku će, kako prenose mediji, pokloniti mladunče šarplaninca, autohtone pasmine sa Šar-planine na Kosovu, tromjesečnog mužjaka čiji pedigre vodi sedam generacija unatrag.

"Riječ je o našoj najstarijoj autohtonoj pasmini, a zna se da predsjednik Putin upravo takve rase voli", najavili su beogradski elektronički mediji, navodeći da će Vučić pokloniti Putinu i vrijednu pravoslavnu ikonu.

U svečanom dijelu posjeta, kako je najavljeno, ruski predsjednik predat će srbijanskom šefu države odličje Aleksandra Nevskog za doprinos suradnji dviju država, nakon čega bi se Putin i Vučić trebali obratiti medijima

 


U školama skraćena nastava, zatvorene brojne ulice 

Zbog Putinova posjeta Beograd će danas imati poseban režim prometa, brojne ulice bit će zatvorene, pojedine još od srijede u 22 sata do večeras u 20 sati, a u svim gradskim školama najavljena je skraćena nastava.

Putinu u čast fontana na beogradskom Trgu Slavija, pored koje će proći na putu do Hrama svetog Save, gdje ga očekuje mnoštvo građana iz cijele Srbije, bit će u bojama ruske i srpske nacionalne zastave – bijeloj, plavoj i crvenoj.

Prosvjed na ulicama

U Beogradu je u srijedu navečer održan prosvjed zbog ubojstva Olivera Ivanovića, srbijanskog oporbenog političara s Kosova. Ivanović je točno prije godinu dana ubijen u Kosovskoj Mitrovici. Do danas nisu pronađeni ni nalogodavci ni izvršitelji njegovog ubojstva. Ivanović je bio oporbeni političar i oštar kritičar Aleksandra Vučića.

Prosvjed u srijedu navečer je prava noćna mora srbijanske i ruske tajne službe jer je njihova namjera bila u potpunosti zatvoriti i blokirati sve važnije prometnice u Beogradu jer damnas dolazi Putin. Srbijanske i ruske tajne službe danima pripremaju grad za Putinov dolazak.

 

 HIC.hr
foto:
tanjug