HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
vijesti-regija


Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri04.sibnja 2019.
SRBIJA
Šešeljevi radikali održali skup u Hrtkovcima u kojima žive Hrvati

šešelj u hrtkovcima
foto:Šešeljeva kuća u Hrtkocima


Srpska radikalna stranka (SRS) haškog osuđenika Vojislava Šešelja u subotu prijepodne održala je deseti Otadžbinski kongres u Hrtkovcima, u mjestu koje je postalo simbolom protjerivanja i stradanja srijemskih Hrvata početkom 1990-ih. Skup radikla održan je pod šatorom ispred Šešeljeve kuće u Hrtkovcima. Na zahtjeve da se taj skup zabrani nije bilo službenih reagiranja.


Šešelj ponovo izabran za vođu radikala


Šešelj je ponovno izabran za vođu radikala na kongresu stranke u Hrtkovcima,za Šešelja je na stranačkom skupu od 455 delegata glasovalo njih 450, a petero je bilo protiv. Šešelj je, obraćajući se na početku sudionicima kongresa, poručio da ideologija radikala ostaje nepromijenjena te zanijekao da je počinio zločin protjerivanjem hrtkovačkih Hrvata.

Vođa radikala najavio je da će, kad završi treći tom knjige "Genocida u Srebrenici nije bilo", zatražiti da
se u Kazneni zakon Srbije uvede kazna doživotnog zatvora za sve koji zločin u Srebrenici budu nazivali genocidom.

Šešelj je rekao da je među prvima osudio počinitelje srebreničkog masakra koji je nazvao "strijeljanjem ratnih zarobljenika", odbijajući kvalificiranje zločina genocidom.

Niječući deportaciju Hrvata iz Hrtkovaca i Srijema, Šešelj je ustvrdio da nije počinio zločin te da to ni Haški sud nije nazvao ratnim zločinom.

- Nisam počinio zločin i dokazat ću to. Svi Hrvati koji su otišli iz Hrtkovaca zamijenili su svoju imovinu i to nije deportacija, a poglavito nije ratni zločin -  ustvrdio je Šešelj.

On je rekao kako se u Hrtkovcima danas živi mirno, da su mještani tog sela "Srbi pravoslavci i Srbi katolici, a ima i onih koji se izjašnjavaju kao Hrvati".

Naglasio je da se ideologija SRS-a nije promijenila niti će se promijeniti i da će se uvijek zalagati za antiglobalizam, bliskost i savez s Rusijom, te za "jedinstvo Srba pravoslavaca, Srba muslimana, Srba katolika i Srba protestanata".

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) jučer je od državnih tijela Srbije zatražio zabranu održavanja Otadžbinskog kongresa Srpske radikalne stranke (SRS) ocijenivši ga kao provokaciju, a zabranu skupa zatražilo je i nekoliko udruga i organizacija civilnog društva, ali na te zahtjeve nije bilo službenih reakcija.

Za razliku od 6. svibnja 2018., kada je policija blokadama cesta spriječila Šešelja i radikale da se okupe u Hrtkovcima u povodu obljetnice mitinga održanog 1991. godine, ove godine nisu poduzete nikakve mjere, a u Hrtkovcima je skup prošao mirno i bez incidenata.

Na kraju kongresa Šešelj je svoje partijske drugove i pristaše pozvao na "pravi četnički ručak, ali bez rakije" koji je poslužen pod šatorima ispred kuće, koju je prošle godine kupio u Hrtkovcima. Za taj ručak posluženo je svinjsko pečenje, suhomesnati proizvodi i savijače s makom.Na upit Hine uredu za medije srbijanske policije u petak je li skup prijavljen sukladno zakonu, te hoće li i kakve mjere MUP Srbije poduzeti u povodu okupljanja radikala u Hrtkovcima nije stigao nikakav odgovor.

Prema saznanjima Hine u Hrtkovcima se očekuje oko 600 radikala koji će nazočiti stranačkom skupu.

U ponedjeljak 6. svibnja navršit će se 27 godina otkako je u srijemskom mjestu Hrtkovci održan miting na kojemu su, u prisustvu vođe SRS-a, pročitana imena mještana hrvatske nacionalnosti kojima se prijetilo
da se moraju iseliti.

Šešelj je prošle godine pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove u Haagu osuđen na 10 godina zatvora, kaznu koju je u tom trenutku već bio odslužio.

Kako je zaključilo Žalbeno vijeće, Šešelj je kriv za progon, deportaciju i poticanje deportacije Hrvata iz Vojvodine.HRT/HIC.hr
foto: