HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
vijesti-regija


Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri



12.siječnja 2019.
SRBIJA
Iz Srbije pokrenuta krivična prijava protiv Damira Krstičevića hrvatskog ministra obrane

Damir Krstičević

Srbijanski odvjetnik Dušan Bratić podnio je tužilaštvu za ratne zločine Srbije kaznenu prijavu protiv hrvatskog ministra obrane i potpredsjednika hrvatske vlade Damira Krstičevića i suučesnika zbog sumnje da su 1995. ubili 81 civila srpske nacionalnosti, piše u subotu beogradska Politika.

Bratić zastupa bivšeg pilota JNA Ljubomira Bajića koji je raketirao Banske dvore u jesen 1991.zbog čega se protiv njega u Zagrebu vodi istraga.


Politika prenosi tvrdnje da je Krstičević bio zapovjednik 4. gardijske brigade Hrvatske vojske koja je sudjelovala u raketiranju kolone srpskih izbjeglica u mjestu Bravnice, kod Jajca, u BiH, 12. i 13. rujna 1995.

Po pisanju lista srpski civili ubijani su pucnjima iz vatrenog oružja i ispaljivanjem raketa iz raketnog bacača na izbjegličku kolonu koja se kretala putem Donji Vakuf - Jajce

Bratić u kaznenoj prijavi tvrdi da su Krstičević i suučesnici čija se imena ne navode u agencijskoj vijesti počinili dva kaznena djela - ratni zločin protiv civilnog stanovništa i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika



Komentar Damira Krstičevića


Potpuno sam čist i nevin! - rekao je ministar obrane Damir Krstičević komentirajući u Splitu kaznenu prijavu za ratni zločin koju je protiv njega podignuo srbijanski odvjetnik Dušan Bratić .

Očito sam mnogima trn u oku, vjerojatno zašto što jačam pobjedničku hrvatsku vojsku. Moj ratni put je potpuno čist, na njega sam ponosan, a što se tiče puta 4. gardijske brigade on je put ponosa, časti, junaštva i crvene beretke. U Domovinskom ratu su napravili sve ono što su trebali napraviti i ja sam iznimno sretan kako sam zapovijedao  - izjavio je Krstičević i dodao.

Ja to ne smatram prijavom, ja sam slobodan čovjek, časno sam branio domovinu, na to sam iznimno ponosan i treba znati da je na Hrvatsku izvršena brutalna agresija i treba znati da je moje zapovijedanje 4. brigadom, kao i put 4. brigade bio put ponosa. Očito mnogi žele danas uprljati 4. gardijsku brigadu, uprljati mene kao ratnog zapovjednika. Rekao je kako 4. brigada u tom vremenu i na tom mjestu nije bila.



vecernji.hr /HIC.hr
foto:arhiv