HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/

 

vijesti-biH

made in croatia, suvenir proizvodi

 

30.siječnja 2019.
PRVI PUT ZAJEDNO NAKON IZBORA
Tročlano BiH predsjedništvo u Bruxellesu

tročlano predsjedništvo


Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine razgovarali su u Bruxellesu sa šeficom europske diplomacije Federicom Mogherini.

To je prvi službeni posjet tročlanog Predsjedništva inozemstvu otkako su izabrani u listopadu prošle godine.

Mogherini je rekla da su formiranje vlasti i ispunjavanje Upitnika Europske komisije trenutačni prioriteti BiH.Milorad Dodik nakon sastanka s Mogherini

Milorad dodik, predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine nakon sastanka sa visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Federicom Mogherini kazao je da su u Bruxellsu ponovljena dva ključna pitanja za BiH - a to su Upitnik EU i formiranje vlasti, javlja N1.
Dodik je sastanak ocijenio kao dobar i uspješan, bez obzira na kompletnu situaciju u BiH.

Konsenzus je europski put. Kasnimo sa upitnikom, procedurama, ali bila je prilika da obavijestimo da je sve dogovoreno oko odgovora, da su ostali prevodi i da će to biti gotovo za 20-30 dana. EU Parlament će donijeti mišljenje o BiH - čime će se zatvoriti procedura za mogući kandidacijski status - poručio je Dodik.

On je kazao da će BiH do 1. studenog pokušati da dođe do kandidacijskog statusa, ali i to da su se na sastanku mogle čuti teme koje se tiču formiranja vlasti u BiH.

- Jasno smo čuli da je Europska komisija zainteresirana za brzo formiranje vlasti i da je NATO izvan domena. Trebalo bi izbjeći pitanje uslovljavanja izbora novih organa vlasti, prije svega Vijeća ministara - izjavio je Dodik.

Dodik smatra da je to jasna poruka iz Europske unije Bosni i Hercegovini da se vlast mora formirati - jer onda izbori i izborni proces nema smisla.
- Želim istaći da su unutarnja pitanja u BiH vezana za reformsku agendu, to treba da se radi. Potrebno je intenzivirati reforme javne uprave, sistema javnih nabavki, pravosuđa...Sve smo to pomenuli, upitnik i formiranje vlasti su ključne. Isticale su kolege i regionalne probleme, poput Pelješkog mosta, oni su koristili to svoje individualno pravo - rekao je predsjedatelj Predsjedništva BiH.

Dodik je istakao i to da je primijetio određenu dozu skepticizma - jer je bilo mnogo najava oko termina predaje odgovora na Upitnik EU.

Rekao je i to da je savršeno jasno da je BiH složen mehanizam, da se pojavljuju pitanja koja blokiraju kretanje BiH, poput preispitivanja ustavnosti imena Republike Srpske, Deklaracije o položaju Hrvata, majorizaciji Hrvata u BiH - i da to ljudi u Europskoj komisiji znaju.

Na koncu obraćanja novinarima on je kazao da BiH ne može naprijed ako se ne uvažavaju interesi sva tri konstitutivna naroda ( vecernji.ba).vecernji.ba/ HIC.hr
foto:

 


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre