HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
vijesti-regija


Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri05.rujna 2019.
SRBIJA
DSH u Vojvodini izrazio zabrinutost zbog grafita mržnje u Novome Sadu i izostanka osude lokalnih vlasti

grafiti mržnje u Novom Sadu


Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) izrazio je u srijedu zabrinutost zbog prijeteće poruke u Novome Sadu, kao i zbog toga što nije bilo njegove osude lokalnih vlasti, ali je pozitivno ocijenio reagiranje predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorada Pupovca.   

U novosadskom naselju Detelinara u utorak je ispisan veliki grafit mržnje „Ubij Hrvata da šiptar nema brata“, što je čelnik SDSS-a osudio i dao „bezrezervnu solidarnost i podršku svima koji to osjećaju kao prijetnju“, a posebno kolegama Tomislavu Žigmanovu, predsjedniku DSHV-a i Jasni Vojnić, predsjednici HNV-a.

„Demokratski savez Hrvata u Vojvodini je sa zabrinutošću primio vijest o najnovijoj prijetećoj poruci mržnje spram Hrvata. Takve poruke, na žalost, nisu samo dio 'folklora' navijačkih skupina ili sadržaja koji su prisutni na društvenim mrežama, već vidljivost dobivaju i u drugim, opasnijim, prostorima javnosti“.


SDSS, Srpsko narodno vijeće i Zajedničko vijeće oštro su osudili grafite koji su se pojavili u Novom Sadu, a u kojima se izražava mržnja prema Hrvatim i Albancima


'Najoštrije osuđujemo grafitom iskazanu poruku mržnje i poziv na nasilje prema pripadnicima hrvatskog naroda na jednoj zgradi u Novom Sadu. Izražavamo bezrezervnu solidarnost i podršku svima koji to osjećaju kao prijetnju, a posebno s našim kolegama Tomislavom Žigmanovom, predsjednikom DSHV-a i Jasnom Vojnić, predsjednicom HNV-a', stoji u priopćenju.


'Ujedno pozivamo predstavnike gradskih, pokrajinskih i republičkih vlasti Srbije da učine sve da se spriječi ponavljanje i širenje ovakvih poruka. Nemila iskustva Srba iz Hrvatske i nas kao njihovih predstavnika ne bi nitko smio koristiti za slanje ovakvih poruka pripadnicima hrvatskog naroda u Srbiji. Mi s predstavnicima Hrvata gradimo partnerske odnose i nastojimo da se odnosi između naših matičnih država Srbije i Hrvatske unapređuju a ne da se kvare. Zato koristimo i ovu priliku da pozovemo najviše predstavnike Hrvatske i Srbije da se posvete unapređenju međusobnih odnosa', zaključuje se u priopćenju koje potpisuju predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a Boris Milošević i predsjednik Zajedničkog vijeća općina Srđan Jeremić.

Podsjetimo, veliki grafit mržnje 'Ubij Hrvata da šiptar nema brat'“ ispisan je na objektu u novosadskoj četvrti Detelinara, javio je u utorak portal „021.ris“.

 

hnl.org.rs /HIC.hr
foto: