HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
vijesti-regija


11.listopada 2020.
SRBIJA
U Srbiji održana vojna vježba

vojna vježba u Srbiji

Vojska Srbije (VS) održala je u subotu vježbu "Sadejstvo 2020" za koju je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao da je pokazala spremnost i obučenost VS da zaštiti zemlju i teritorij u slučaju agresije, poručivši kako Srbiji "ne pada na pamet" da "nekog napada ili ulazi u sukobe".

Vojska Srbije pripada svim našim građanima, bez obzira na vjeru i nacionalnost, spremna je, sposobna i obučena sačuvati i njih i našu zemlju ako bi netko i pomislio da je napadne, poručio je Vučić, ocijenivši da je VS danas u mnogim detaljima pokazala nešto što se nije moglo imati "ni u vrijeme velike JNA".

- Snažimo svoju vojsku da bismo odvratili svakog agresora od napada na nas, a nama ne pada na pamet da vodimo bilo kakve agresivne sukobe, poručio je Vučić poslije vježbe u kojoj je sudjelovalo oko 2800 pripadnika Ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, kopnene vojske, brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, s više od 150 borbenih i neborbenih vozila i borbenih sustava, te 40 zrakoplova.

Pretpostavka vojne vježbe, održane na vojnom poligonu "Pešter" kod Sjenice, bila je da su "neprijateljske oružane snage" napale jugozapadni dio Srbije i privremeno okupirale dio državnog teritorija, te da dovode nove snage, javila je agencija FoNet.

Na početku vježbe prikazano je djelovanje PVO sustava "Pancir" na neprijateljske zrakoplove, te nadograđenog sustava PASARS i topova "Bofors".
Prikazan je specijalni desant pripadnika 63. brigade s 30 padobranaca iz zrakoplova Antonov AN-26 s 3000 metara.

Vježbi su, uz Vučića, nazočili aktualna premijerka i mandatarka za sastav buduće vlade Ana Brnabić, predstavnici državnog i vojnog vrha, te srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. (HRT)
DW: Vojna vježba u Srbiji – reklama za rusko oružje?


Njemački tisak piše o dopremanju sustava S-400 i Pancir u Srbiju u okviru zajedničke vojne vježbe s Rusijom. Tema su i posljedice neotvaranja pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije s EU-om.

Vojna bratska pomoć za Srbiju“, naslov je kratkog izvještaja u berlinskom listu Die Welt. „Moskva je u Srbiju poslala dva ultramoderna raketna sustava za potrebe vojnog manevra. Kako je priopćilo rusko Ministarstvo obrane, protuzračni sustavi S-400 i mobilne protuzračne rakete tipa Pancir prvi put se upotrebljavaju u vježbi izvan Rusije", prenosi list.

Naoružanje će biti stacionirano na vojnom aerodromu u Batajnici, prenosi list, a vježba ruske i srpske vojske je višednevna. To je nastavak manevra „Slavenski štit 2019"koji je u rujnu počeo u Astrahanu na Kaspijskom jezeru.

Srbija je najvažniji  saveznik Moskve na Balkanu", piše dalje Die Welt, navodeći da Rusija podržava Srbiju oko kosovskog pitanja. „Iako Srbija teži ulasku u EU, zemlja gaji bliske veze s Rusijom na koju se gleda kao na velikog pravoslavnog brata."

Berlinski list podsjeća da je ruska vojska koristila S-400 i Pancir tokom rata u Siriji. Nedavno je članica NATO-a Turska kupila S-400 i time izazvala „žestoke kritike" jer „vojna alijansa tu kupovinu smatra nespojivom sa svojim statutom. Unatoč prosvjedima Ankara, prema navodima iz Moskve, pregovara o kupovini novih sustava naoružanja", dodaje Die Welt.

Njemačka agencija dpa piše da Rusija želi „ojačati svoju poziciju kao izvoznica oružja". Zato Moskva ima interesa da vojni manevar u Srbiji „iskoristi kao reklamu i prodaje sustav S-400 u inozemstvo", piše agencija.

Süddeutsche Zeitung u članku pod naslovom „Razočarani“ piše o odbijanju Francuske i još nekih zemalja da podrže početak pregovora EU-a sa Skopljem i Tiranom. Prenose se utisci iz regije koja je razočarana time što se proširenje EU-a stavlja na led.

„Kako to konkretno izgleda, moći će se vidjeti ovoga petka u Moskvi gdje će biti potpisan ugovor o
slobodnoj trgovini između Srbije i Euroazijske gospodarske unije koju predvodi Rusija", piše ovaj list.

Ruski premijer Dimitrij Medvedev je prije par dana u srpskom glavnom gradu Beogradu to najavio riječima da državama regije ne bi trebalo 'nametati' izbor između Zapada i Istoka. U prijevodu: on nudi bliske veze s Rusijom kao alternativu Europskoj uniji. Povrh svega, za utjecaj u regiji se milijardskim investicijama bore i Turska i Kina."

„Ako na Balkanu nestane vjere u pristupanje EU-u, prijeti povratak u nacionalizam i, u najgorem slučaju, raspaljivanje starih konflikata. Naposljetku, europska perspektiva je recimo za Srbiju i Kosovo velika motivacija za postizanje dogovora", piše Süddeutsche Zeitung i zaključuje:

„Bez nade u budućnost u EU-u i velikoalbanski planovi će ponovo dobiti zamah. To ne bi zahvatilo samo Albaniju i Kosovo, već i Sjevernu Makedoniju s jakom albanskom manjinom. U Bosni i Hercegovini bi još
mogle pojačati centrifugalne sile između Srba, Hrvata i muslimanskih Bošnjaka", upozorava ovaj njemački list. (DW priredio Nemanja Rujević)


HRT / DW/ /HIC.hr
foto:dw

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre