HIC kugluice za bor
vijesti-regija


Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri25.listopada 2019.
ZAJEDNIČKA VOJNA VJEŽBA
U Srbiju dopremljen najmočniji ruski raketni sustav

ruski raketni sustav

Srpski mediji u četvrtak su objavili kako je Rusija u Srbiju dopremila raketni sustav S-400 kao i jednu bateriju sustava "Pancir". Raketni sustavi će sudjelovati na zajedničkoj taktičkoj vježbi protuzračne obrane Srbije i Ruske Federacije pod nazivom "Slavenski štit 2019" koja se održava na teritoriji Republike Srbije.

Kako je objavio RTS, sustav S-400 je dopremljen velikim transportnim zrakoplovom "An-124 ruslan". To je prvi put da taj sustav koji ima i napadačke sposobnosti sudjeluje u vježbama izvan teritorija Ruske Federacije.

Turska je nedavno od Rusije nabavila taj suvremeni sustav i izazvala bijes Sjedinjenih Američkih država i NATO-a koji smatraju da je time ugrožena sigurnost NATO zrakoplova, uključujući i najmoderniji F 35.


Vojan vježba "Sloboda 2019" u Beogradu

Na zračnoj luci "Batajnica" u Beogradu u subotu 19.listopada povodom 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu izvedena je vježba "Sloboda 2019", piše klix.ba.

U vježbi je sudjelovalo više od 2.400 pripadnika vojske Republike Srbije, 100 borbenih i neborbenih vozila i sustava i oko 25 borbenih aviona.

U letačkom dijelu programa sudjelovali su avioni "mig 29", "orao" i "super galeb", te helikopteri "Mi 8", "Mi 17", "H-145 M", "gama" i "gazela". Predstavljena su i borbeni sustavi iz razvoja Obrambene industrije Srbije - "miloš", "oganj modularni", "oganj digitalni", artiljerijski sustavi "šumadija", "PASARS", bespilotne letjelice i drugi sustavi.

Defileu pješadijskog, motoriziranog i zrakoplovnog ešalona, prethodio je prikaz sposobnosti dijela specijalnih i jedinica Vojske Republike Srbije opremljenih po konceptu "1.500 plus" i doniranim sredstvima iz Rusije.

Predstavia su se i modernizirana oklopno-izviđačka vozila "BRDM-2MS" iz donacije Ruske Federacije, kao i borbena vozila "lazar 3", samohodne top-haubice "nora" i vojnopolicijska borbena vozila.

Vježbu su pratili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Rusije Dmitrij Medvedev i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, prenosi RTRS.

Vučić je izjavio da se trud i rad pripadnika Vojske Srbije ocjenjuje vrlo dobrom ocjenom. Uz čestitku za Dan oslobođenja Beograda od fašista vojsci je zahvalio na svemu što čini (klix.ba)


/HIC.hr
foto
: