HICmad ein croatia, poklon proizvodi


7.kolovoza 2018.
SRBIJA
Vučić i Dačić napali Hrvatsku zbog proslave VRO Oluja

Vučić i Dačić


Ministar vanjskih poslova u Vladi Srbije Ivica Dačić za TV Pink prokomentirao je reakcije iz Hrvatske poslije izjave Aleksandra Vučića ''Hitler je htio svijet bez Židova, Hrvatska je željela Hrvatsku bez Srba" uspoređujući Hrvatsku s nacističkom Njemačkom.


Predsjedniku Srbije danas se iz Zagreba zamjera što je progon Srba tokom Oluje usporedio sa fašističkom Njemačkom, iako u prilog predsjednikovoj izjavi govore brojke jer je 1991. godine u Hrvatskoj živjelo 580.000 Srba, a po posljednjem popisu danas ih ima 180.000. Hrvatska je jedina zemlja u Europi koja slavi etničko čišćenje te nas više ništa od njih ne može iznenaditi, rekao je Dačić. Govoreći o uzrocima rata Dačić je rekao kako rat u Hrvatskoj nije nastao tako što je Srbija izvršila agresiju nego da je reakcija Savezne Vlade, koju je tada vodio Ante Marković, uslijedila nakon što su Slovenija i Hrvatska izvršile nelegalnu secesiju.

Dačić se osvrnuo se i na sudjelovanje dva izraelska F16 na proslavi Oluje rekavši kako je to nemoralno prema izraelskom narodu te da je u Izraelu najviše stradalo Srba, Jevreja i Roma. Dačić je rekao da Hrvatsku treba da "bude sramota" što je u Glini pjevao Marko Perković Tompson.
- Pjevao je u Glini, gdje je za vrijeme fašističke Njemačke i NDH zapaljena crkva napunjena Srbima. Tu je kasnije podignut "Srpski dom", ali oni su protjerali Srbe i pretvorili ga u "Hrvatski dom". Pa, kako ih nije sramota, kazao je Dačić.

Dačić je prokomentirao je i izjave da Srbija ne može u Europu dok ima ovakvog predsjednika kao što je Vučić.
- Hrvatska je jedina zemlja, pored Austrije, dočekala naciste sa cvijećem u rukama. Oni hoće u Srbiji da određuju tko će da bude na vlasti. Hoće nekoga tko će da hvali Oluju, da možda i Srbija sudjeluje u toj proslavi. Srbija želi da smanjuje tenzije ali dodjelu odlikovanja ratnim zločincima, lažne priče o velikosrpskoj agresiji, relativizaciju i negiranje zločina ne može da prihvati, rekao je Dačić.

 

Alekasndar Vučić: 'Hitler je htio svijet bez Židova, Hrvatska je željela Hrvatsku bez Srba'Uoči obilježavanja 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja" kojom je Hrvatska oslobodila zemlju od srpskog agresora srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je u subotu 4.kolovoza u Bačkoj Palanci odajući poštovanje stradalim Srbima na skupu koji je Oluju nazvao pogromom rekao kako je operacija motivirana mržnjom prema Srbima te da jaka Srbija neće više nikada dopustiti nikakve Oluje.

Vučić je poručio da je Srbija danas jaka i da "više nikada i nigdje nikakvih Oluja neće biti" prema Srbima samo zato što su Srbi.

U Bačkoj Palanci je u nazočnosti državnog vrha Srbije, predstavnika vlasti Republike Srpske i patrijarha Irineja održan središnji komemorativni skup u povodu Dana sjećanja na stradale i izbjegle Srbe, koji se u Srbiji službeno i na državnoj razini obilježava u zadnjih pet godina. Na skupu je sudjelovao i Milorad Pupovac iz Hrvatske.

"Večeras smo po prvi put u posljednjih nekoliko desetljeća okupili srpske političke predstavnike iz RS i BiH i Srbije i Hrvatske jer svi Krajišnici diljem svijeta trebaju znati da nisu sami", rekao je Vučić i naglasio da se večeras obilježava "najstrašniji dan u našoj novijoj povijesti".


Uz ocjenu da su Srbi stradali kao "narod šiban mržnjom", Vučić je rekao da se "zločini ne mogu zaboraviti jer je svaki zločin vječan". "Ti koji slave trebaju znati - kad ubiješ nekog danas ubio si ga i sutra, a kad prognaš nekog danas prognao si i njegovo jučer", istaknuo je Vučić, ocijenivši da "nema okvira u koji se taj zaborav može smjestiti".

Naveo je da se mržnja koja je nastala u prošlosti nastavila i u vrijeme "Oluje", a ocijenio je "tragičnim" da te mržnje ima i danas. "Motiv je važan isto kao zločin jer mržnja ne poznaje vrijeme. Hitler je htio svijet bez Židova, Hrvatska je željela Hrvatsku bez Srba", smatra srbijanski šef države, rekavši kako "ne zna što je najveći zločin ako to nije zločin počinjen u ime krvi, nacije i vjere". On je, ne spominjući izravno Hrvatsku, rekao da nitko za zločine nije "ni iz pristojnosti kažnjen", i govoreći u trećem licu, rekao kako "neće da priznaju ni Jasenovac ni njegove žrtve, niti da su ubili stotine tisuća Srba".
Više nikada nikakvih Oluja samo zato što su Srbi, nikada i nigdje neće biti. I nećemo više biti samo utočište - bit ćemo zaštita za svakog od njih i nikome nećemo dozvoliti da ga progoni i ponižava", poručio je predsjednik Srbije i rekao da "nitko ne može promijeniti rod (Nikoli) Tesli jer je Srbin, ni (Milutinu) Milankoviću jer je Srbin". "Ništa tuđe nećemo, ali nitko nam ne može zabraniti da se zovemo Srbima. Živjela Republika Srpska, živjela Srbija", završio je svoj govor Vučić, a na isti način i istim pokličem svoj govor je prije njega završio i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Milorad Dodik


Dodik misli da će Srbi objediniti "svoje državne prostore" Dodik je rekao kako "ne vidi razlog" zašto se progon Srba 1995. dogodio "uz podršku zapadnog svijeta NATO koji je osposobio hrvatsku vojsku za etničko čišćenje" nakon što je Tuđman zapovjedio "prvo potjerajte stanovništvo, a vojska će za njima".
"Tražim dodatnu snagu da razumijem ono što se u akcijama Oluja, Bljesak i sličnim, desilo koji je izgubio pola populacije i izišao iz Prvog svjetskog rata gotovo prepolovljen, koji je postradao i u Drugom svjetskom ratu u vrijeme Jasenovca i NDH, jedinog režima u svijetu koji je pravio logore i za djecu", rekao je Dodik.

Podsjetio na akciju Maestral "kada je regularna vojska Hrvatske ušla na prostor BiH i počinila ratne zločine, a oko 130.000 Srba iz općina u BiH je etnički očišćeno". Nazivajući "zabludama dvije države koje su se zvale Jugoslavija", Dodik je rekao da Srbi više nemaju pravo na zablude jer sada imaju dvije važne stvari "jaku i moćnu Srbiju i jaku Republiku Srpsku...koju živimo kao državu srpskog naroda"

"Uvjeren sam da će Srbi u ovom stoljeću naći snagu da objedine svoje državne prostore i riješe problem koji su sad pred državom Srbijom", rekao je Dodik. On je zamolio Vučića "da uloži energiju i zaštiti i nas u Republici Srpskoj koji Srbiju doživljavamo svojom zemljom i vidimo je kao jedinstven prostor - i državni i politički". Dodik je na kraju rekao kako "ima pravo i na mali cinizam" i nastavio: "Sutra kada budu tamo (u Kninu) slavili, stajat će mirno pred himnom koju je napisao Srbin".

Patrijarh Irinej

Patrijarh Irinej smatra da su Srbi stradali samo zato što su Srbi, ipak poziva na oprost Patrijarh srpski Irinej, koji je s vladikama i svećenicima SPC služio misu za stradale, ocijenio je da su oni postali žrtvama samo zato što su Srbi, te pozvao na oprost grijeha.
"Kako Bog oprašta grijehe, mi smo pozvani i nadamo se da će to oproštenje nekoga navesti da razmisli o tome što je bilo i da poželi da se takvo zlo nikada više ne dogodi, ne samo kod nas, već i svim drugim narodima", izjavio je Irinej.

"Ako ima nekog tko je zatajio i mogao to zlo zaustaviti, to je bila Crkva", rekao je patrijarh Irinej, aludirajući na Katoličku crkvu. "Nažalost - i njihova i naša tragedija", konstatirao je poglavar SPC.

Danu sjećanja nazočili su premijerka Srbije Ana Brnabić i ministri u Vladi Srbije, zastupnici Skupštine Srbije, predstavnici Vojske i SPC, predsjednik i premijera Republike Srpske Milorad Dodik i Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić te predstavnici oporbe u Republici Srpskoj, a komemorativni skup izravno je prenosila Radio-televizija Srbije.vecernji.hr/HIC.hr
foto:

 


 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre