HIC
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri10.rujna 2018.
KOSOVO
Vučićev o posljedicama rata: U Kninu se vijori šahovnica koje nikad tamo nije bila

Vučićev govor na Kosovu

Posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Kosovu očekivano je u nedjelju izazvao velike napetosti, cestovnu blokadu i zabranu dolaska u selo Banje, ali i njegovo priznanje da je Srbija platila veliku cijenu zbog pogrešne politike Slobodana Miloševića te da u ovome trenutku nema rješenje za Kosovo.

Za Radio-televiziju Srbije (RTS) izjavio je da iza blokada na cesti, kojima je spriječen da posjeti kosovske Srbe u mjestu Banje, stoji službena Priština, ali kaže da je za njega bilo problematično ponašanje NATO i KFOR-a.

Vučić je rekao kako iz KFOR-a nijednog trenutka izaslanstvu Srbije nije rečeno da ne mogu ići u Banje. KFOR je u priopćenju ustvrdio da Vučiću nitko ne prijeti i da mu je sigurnost zajamčena.

"U svezi s trenutnom situacijom na Kosovu, KFOR radi u koordinaciji s institucijama na Kosovu i kosovskom policijom kako bi se osigurao predsjednik Srbije", priopćio je u nedjelju KFOR, konstatirajući kako "nitko ne prijeti gospodinu Vučiću i njegova je sigurnost zajamčena".

U povodu prosvjeda na putu k Banji, KFOR je u kontaktu s kosovskom policijom kako bi se uklonile blokade i vratila sloboda kretanja i spreman je intervenirati sukladno svom mandatu, ukoliko bude potrebno, navedeno je u priopćenju KFOR-a
.

Oni su to potpisali, dostavili su nam u pisanoj formi i zato moraju jamčiti KFOR i (pravosudna misija EU na Kosovu) EULEX. KFOR je mogao i helikopterom, ali su rekli da nisu dobili odobrenje iz Napulja, naveo je Vučić u izjavi RTS u Kosovskoj Mitrovici.

"Cijela igra bila je zasnovana na tome da bi oni (KFOR) mogli, kao mala djeca, reći -mora biti kako kažu službene institucije Prištine", ustvrdio je Vučić i rekao kako ne želi ugrožavati Srbe na Kosovu, te da je zbog toga odustao od posjeta selu Banje.

Predsjednik Srbije naglasio je kako "hladne glave" želi govoriti na mitingu u Kosovskoj Mitrovici, a beogradski mediji uoči početka tog skupa najavili su da se iz svih krajeva Kosova očekuje oko 15.000 ljudi.

 

Vučić: Milošević je bio veliki lider ali mu želje nisu bile realne

"Nemamo rješenje za Kosovo. Nismo niti blizu", rekao je Vučić u srpskom dijelu Kosovske Mitrovice, u dugoočekivanom govoru pred nekoliko tisuća ljudi, a koji su mediji prozvali "njegovim Gazimestanom". Naglasio je da ne želi mijenjati granice nego prava Srba na Kosovu. "A za to je potreban kompromis s Albancima", kazao je. "Moramo živjeti zajedno i jedni pored drugih. Moramo pregovarati. Priča da ćemo im jednog dana moći vratiti milo za drago, bajke su za djecu", rekao je.

"Kad izgubite rat, za to se plaća cijena. Visoka, najviša", naglasio je. Rekavši kako je tako "ne zato što su  Hrvati, Muslimani ili Albanci bili jači i hrabriji", već zbog toga što Srbi nisu "razumjeli poziciju Srbije i svijeta", "što nismo shvatili da nismo sami u svijetu i da se bez svijeta ne može".

Poručio je i da je Srbija imala iluziju da je velika i moćna, da je Slobodan Milošević bio "veliki lider, ali mu želje nisu bile realne" zbog čega su Srbi platili veliku cijenu, ali nisu postali veći, a sunarodnjacima je rekao da će ubuduće sve učiniti da im kompromisom s Albancima osigura najvišu razinu sloboda i civilizacijskih standarda.
On je ilustrirajući posljedice ratova po Srbe, rekao kako se "danas u Kninu vijori šahovnica koje tamo nikad nije bilo" i poručio da "Srbija više nema glava" koje će slati u ratove, a sunarodnjake pozvao na mir i prisebnost jer su potrebni Srbiji koja namjerava postati još razvijenija i ekonomski stabilnija.Ne žele mijenjati granice, već prava Srba na Kosovu

"Zato ja govorim o realnosti. Zato neću borbene pjesme, neću vas huškati, neću vam obećavati oružje i streljivo, iako je jasno da nikome nećemo dopustiti da to koriste ni protiv vas", poručio je Vučić. Svoje sunarodnjake na Kosovu pokušao je uvjeriti da ne želi mijenjati granice, već prava Srba na Kosovu. "Ali nemojte to zvati pogrešnim imenom jer srpske sloge nema već šest stoljeća", istaknuo je Vučić. "Notornom laži" nazvao je informacije da do kraja godine mora priznati Kosovo. "Jedino što želimo je za vas izboriti veća prava", rekao je Vučić.

Beograd i Priština su ovoga ljeta u sklopu pregovora o normalizaciji odnosa plasirali ideju o mogućoj zamjeni teritorija, kao "povijesnom" rješenju sukoba između Srba i Albanaca. Vučić je zadnjih tjedana govorio o "razgraničenju" s Albancima, a Thaci o razmjeni teritorija po kojoj bi Kosovu pripao dio juga Srbije većinski naseljen Albancima, a Srbiji sjever Kosova naseljen Srbima.

hrt/ HIC.hr
foto: