HIC grbovi-500-100zlatnici i srebrnjaci11.rujna 2020.
POLJOPRIVREDA
Ministrica Vučković najavila reviziju poticaja u poljoprivredi

Marija Vučković


Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u HRT-ovoj emisiji Tema dana najavila je reviziju kompletnog sustava poticaja iduće godine.

- Što se tiče poticaja, bit će izmjena. Neki pitaju "Što ste radili proteklih godina?" Sustav poticaja se programira za sedmogodišnje razdoblje, rekla je

Ministrica je navela da prema objavljenom radnom dokumentu Europske komisije Hrvatsku za ruralni razvoj i poljoprivredu u idućih sedam godina čeka nešto više od 4,9 milijardi eura.

- Mi smo tijekom posljednjih godina, a i sad, posljednjim strateškim izmjenama Programa ruralnog razvoja u travnju ove godine, učinili napretke u investicijskim mjerama, rekla je Vučković.


U tijeku su pripreme programskih dokumenata, strategija i planova.

 
Ministarstvo poljoprivrede započelo je proces izrade strateških dokumenata koji će biti osnova za financiranje projekata i programa u sektorima iz svog djelokruga. U završnoj fazi izrade su nacionalne strategije razvoja poljoprivrede i akvakulture, a za slijedeće programsko razdoblje priprema se Strateški plan za provedbu Zajedničke poljoprivredne politike te Operativni program za provedbu Zajedničke ribarstvene politike.

S ciljem što kvalitetnije pripreme programskih dokumenata, strategija i planova te mogućnosti planiranja konkretnih mjera koje će u narednom periodu imati mogućnost prijave za financiranje iz EU fondova (Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj, Europski fond za jamstva u poljoprivredi, Europski fond za pomorstvo i ribarstvo, Mehanizam za oporavak i otpornost) i nacionalnog proračuna, pozvani su sve zainteresirane strane da se popunjavanjem upitnika uključe u stvaranje baze projekata vezanih uz poljoprivredu, ribarstvo, ali i ruralni prostor općenito.
Predviđena baza projekata bit će osnova za daljnje planiranje i kreiranje mjera usmjerenih ispunjavanju ciljeva definiranih strateškim dokumentima, između ostalog i vezanih uz ublažavanje posljedica pandemije COVID-19, odnosno stvaranja gospodarstva otpornijeg na posljedice kriznih situacija, objavljeno je na aktualnoj stranici ministarstva poljoprivrede.


ATENA maslinovo ulje


Zadovoljna odlukom EU suda

Vučković je izrazila zadovoljstvo odlukom Europskog općeg suda, koji je odbio tužbu Slovenije protiv Europske komisije te tako oznaka teran na bocama istarskih vinara nema nikakvih više zapreka. Vučković je ipak napomenula da Slovenija ima pravo na žalbu protiv ove odluke.

- Mi smo njome jako zadovoljni, rekla je ministrica, zahvalivši svima na pomoći.

- Hrvatskim vinarima iz Istre učinjena je nepravda prilikom ulaska u Europsku uniju 2013. godine. Oni imaju puno pravo na korištenje ove oznake za ovu sortu koja živi na tim prostorima već pola tisućljeća, poručila je Vučković.

Proizvođač terana Marko Fakin rekao je da se nadaleko čuje za tu sortu, koja je međunarodno priznata. Naveo je da je imao priliku pričati s kolegama iz Slovenije te dodao kako misli da su oni to prijateljski prihvatili.

Fakin je rekao i da je ova godina jako teška i zahtjevna, ali da su zadovoljni - prodali su dio proizvodnje, a dio je još uvijek u podrumu i čeka bolje dane.

- Ali sve u svemu mislim da je godina dobra, sad se moramo okrenuti ovoj novoj berbi, rekao je Fakin.

Vučković je rekla da je godina neizvjesnija nego prethodne, ali da Ministarstvo nastoji pomoći.

- Sad su najvažnije mjere za kriznu destilaciju i krizno skladištenje, rekla je Vučković.


hrt.hr / HIC.hr
foto: arhiv

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre