HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
vijesti-regija
hrvatski šah

Hrvatski šah, set


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku


14. listopada 2021.
EKSPLOATACIJA SREBRA, CINKA, ZLATA
Rudnik u Varešu privukao stranog ulagača

Vareš
Vareš

Britanska tvrtka Adriatic Metals s koncesijom na rudnike u Varešu u BiH i Raškoj u Srbiji, na burzi u Londonu želi prikupiti 102 milijuna dolara za dovršetak modernizacije rudnika srebra i cinka u Varešu. To je najveća ovogodišnja ponuda dionica jedne rudarske kompanije na londonskoj burzi, objavio je Financial Times. Adriatic Metals već kotira na sidneyskoj burzi, s tržišnom vrijednošću od oko 500 milijuna dolara.

Adriatic Metals je kupio bosansku kompaniju Eastern Mining koja je imala dozvolu za iskorištavanje ruda na području povijesnog rudarskog grada Vareša. Riječ je o bivšem Energoinvestovom rudniku olova, cinka i barita.

Eksploatacija rude bi trebala početi 2023. a najveći prihodi se očekuju narednih 5 do 6 godina. 
Koncesionar u projekt ulaže 173 miliona dolara, što je mali dio u odnosu na očekivanu zaradu.
Rudnici u Varešu donijet će vlasnicima kompanije Adriatic Metals čistu zaradu od nevjerovatnih 1 milijardu dolara tijekom 14 godina, piše BiznisInfo na osnovu dokumenata same kompanije.


Rješenje za površinsku eksploataciju

Teško je u cijeloj Bosni i Hercegovini pronaći sumorniji i tugaljiviji ulaz u jedan grad od jedinog puta koji vodi u Vareš. Ni prelijepa priroda ne može čovjeku otkloniti osjećaj tjeskobe kad pogleda zahrđale i opustošene ostatke nekadašnje željezare, separacije i rudnika na samom ulazu u taj rudarski grad u srednjoj Bosni iz kojeg nema drugog izlaza – ako ne računamo lokalni put dolinom rijeke Stavnje prema planini Zvijezdi.

Ulice tog grada, nekadašnjeg važnog središta rudarstva i metalne industrije, danas su prilično puste u svako doba dana, nema živosti i žurbe, a stanovnicima Vareša, potonulim u poslijeratnu prazninu i nedostatak nade, preostaje samo da se nadaju nečemu boljem i da se sjećaju nekih drugih vremena, kad je u tom gradu, njegovom rudniku, željezari i šumarstvu bilo posla za svakoga. Vareš je već dugi niz godina, najmanje krivicom svojih građana, neka vrsta slijepog crijeva, ne samo privrednih i komunikacijskih tokova, nego i interesa vlasti i institucija, piše balkans.aljazeera.net.

Nije ni čudo što su obeshrabreni, ali vrijedni stanovnici tog grada s velikom nadom i optimizmom primili vijest da je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije izdalo rješenje za površinsku eksploataciju i preradu olova, cinka i barita na području Vareša glasovitim kompanijama Adriatic Metals i Eastern Mining.

Otvaranje rudnika, u kojem bi posao dobilo 350 radnika, bio bi novi početak za taj rudarski kraj, koji je nekad, u ono socijalističko doba, dobro živio.

Na svakog tog radnika zaposlenog u rudarstvu, kažu stručnjaci, dolazi još po nekoliko drugih, zaposlenih u srodnim, pratećim djelatnostima, potvrdio je svojevremeno načelnik Općine Zdravko Marošević. U slučaju otvaranja rudnika barita i cinka, a pogovotovo eksploatacije plemenitih metala, kapaciteti bi se, kaže, proširili do te mjere da bi Vareš za koju godinu tražio radnu snagu i iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine.

Oživljene nade stanovnika ovog rudarskog kraja nisu usmjerene samo na najavljeno otvaranje rudnika, nego na nešto mnogo zvučnije i atraktivnije – na zlato.

Negdje u prvoj polovici 2018. godine u taj zamrli gradić pristizale su razne televizijske i novinarske ekipe, mnoge i iz inostranstva. Pravi mamac za novinare bila je potvrda vijesti da je australski rudarski gigant !Adriatic Metals“  u svojim istraživanjima utvrdio kako vareško područje obiluje ne zanemarivim količinama plemenitih metala, u prvom redu zlata.

Prekid u Drugom svjetskom ratuPriča o zlatu u Varešu nije nije od jučer, za balkans.aljazeera rekao je načelnik Marošević, iznoseći vrlo uvjerljive argumente.

“U Varešu je rudnik cinka, barita i olova, a ne zlata, ali zlato, srebro i bakar su prateće supstance takvih ruda. Svi mi znamo da srebra i zlata ima. Ukoliko budu to vadili, to će biti predmet novog ugovora“, pojasnio je trenutnu situaciju, bez ikakve tajnosti i pretjerivanja, prvi čovjek općine Vareš.

Prisutnost plemenitih metala u vareškom kraju ni ranije nije bila nikakva tajna. Postojanje zlata potvrdili su još stručnjaci Austrougarske monarhije, a eksploatacija je počela još u dvadesetim godinama prošlog stoljeća. Ipak, sve je prekinuo početak Drugog svjetskog rata, svjedočio je 90.godišnji Pavo Vukančić, koji je cijeli svoj radni vijek proveo u vareškim rudarskim oknima. Za to zlato znali su mnogi i u vrijeme socijalističke Jugoslavije i bili zainteresirani za istraživanje i eksploataciju. Spriječila ih je jedna velika nepremostiva prepreka kaže Vukančić.

“Taj rudnik, koji je Austro-Ugarska eksploatisala do 1918. godine a kralj Aleksandar (kraljevina Jugoslavija) prodao u koncesiju Englezima“, podsjeća Vukančić na već poznatu priču o kojoj je, međutim, malo tko htio pričati u vrijeme socijalističke Jugoslavije.

“Nije važno što su rezultati Drugog svjetskog rata promijenili lice cijelog svijeta – čak ni socijalističke vlasti nisu se smjele igrati koncesijama, koje su istekle tek 2000. godine. Ni Tito se nije usuđivao uzeti niti kilograma te rude“, svjedoči taj iskusni čovjek, veliki znalac rudarskih prilika, ne samo u Varešu već diljem nekadašnje Jugoslavije.


Tito nije želio omču oko vrataVareš je, eto, spletom čudnih okolnosti uspio zadržati i sačuvati svoje zlato, unatoč što su mnogi bili spremni krenuti u njegovu eksploataciju. Kralj Aleksandar, taj kruti monarh kraljevine Jugoslavije, imao je neobičnu sklonost da prirodne, posebice rudarske resurse Kraljevine Jugoslavije prodaje tadašnjim velesilama silama po modelu koncesija na dugogodišnji period, od rudnika u Makedoniji, preko kosovske Trepče, pa sve do rudarskih bazena pod Alpama na krajnjem sjeverozapadu nekadašnje kraljevine.

Čini se da je Josip Broz Tito, neprikosnoveni vladar socijalističke Jugoslavije, odnekud stekao dojam da bi mu narušavanje tih donedavno važećih koncesionarskih ugovora, svejedno što je kraljevina propala, bila svojevrsna omča oko vrata na međunarodnom planu.

Što god je razlog, zlato i dalje leži skriveno u vareškom kraju… i čeka…

Žitelji Vareša, od davnina naučeni na sve izazove teškog i opasnog rudarskog života, ne sanjanju o tome da će njihov Vareš postati Kalifornija no nadaju se kako bi početak iskopavanja plemenitih metala u njihovom nepravedno zapostavljenom i zabačenom kraju donio mnogo bolje uvjete za život i konačno zaustavio dugogodišnji trend odlaska ljudi iz Vareša (balkans.aljazeera.net)
HIC.hr
foto:Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre