HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/

19. lipnja 2020.
KANDIDATKINJA U XI. IZBORNOJ JEDINICI
Ruža Studer: Hoće li iseljeništvo napokon dobiti medijsku pažnju kad se želi uključiti u politiku?

Ruža Studer


Hrvatska je, suočena s mnogim problemima priprema za parlamentarne izbore koji će se održati 5. srpnja 2020. godine. U medijima se sučeljavaju politički oponenti koji se na različite načine sukobljavaju te predlažu rješenja problema s kojima se građani Republike Hrvatske suočavaju. I dok su neki već duboko u predizbornoj kampanji, jednoj skupini zaboravljenih građana na put da bi uopće i mogli kandidirati stoje mnogobrojne prepreke.

U medijima se rijetko govori o problemima hrvatskih iseljenika. Na temelju procjena hrvatskih diplomatskih misija i konzularnih ureda, hrvatskih katoličkih misija, kao i popisa stanovništva u državama u kojima borave hrvatski iseljenici i njihovi potomci, a na temelju procjena hrvatskih zajednica u nekim od tih država, procjenjuje se da oko 3 200 000 hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka živi izvan Hrvatske. Uzevši u obzir i činjenicu da je iz Hrvatske posljednjih godina iselilo više od 150 000 većinom mladih ljudi, postaje jasna važnost kvalitetnog i konstruktivnog suočavanja s problemima hrvatskog iseljeništva.

Hrvate s inozemnom adresom u Saboru predstavljaju 3. zastupnika. Dakle više od 3 000 000 ljudi, predstavljaju 3 zastupnika u Hrvatskom saboru. S tim da se ti kandidati najčešće biraju u Bosni i Hercegovini pa i nisu upoznati s problemima hrvatskih iseljenika.

Zanimljivo je da te zastupnike mogu birati isključivo oni koji imaju odjavljeno prebivališta iz RH. Zakon o prebivalištu otvara mogućnost da se osobe koje migriraju ne odjave trajno već im se nudi mogućnost prijaviti privremeni odlazak izvan Republike Hrvatske. Mnogi odsele u zemlje EU te zadržavaju svoje prebivalište i ne odjavljuju se iz mnoštva razloga, većinom zato što žele zadržati povezanost s Hrvatskom i planiraju svoj povratak u određenom trenutku.
Ruža Studer, kandidatkinja stranke "Moja Hrvatska!" u XI.izbornoj jediniciNelogičnost izbornog zakona pokazuje i slučaj Neovisne liste Ruže Studer. Gospođa Studer koja trenutno živi u Švicarskoj vlasnica je i urednica portala Moja Domovina. Suočena kroz svoj dugogodišnji rad s problemima iseljenika na nadolazećim izborima pokušala je kandidirati za novi saziv Sabora.


Međutim, uspješno prijaviti izbornu listu u XI. izbornoj jedinici skoro je pa nemoguće. Primjećuje se to već u prikupljanju potrebnih 500 potpisa čiji potpisnici mogu biti isključivo Hrvatice i Hrvati s adresom u inozemstvu, odnosno bez prebivališta u Republici Hrvatskoj.

Državno izborno povjerenstvo i aktualni zakon, u navedenu svrhu ne priznaju potpise Hrvata koji desetljećima žive i rade u dijaspori, a privremeno su se odjavili s prebivališta u Republici Hrvatskoj. Takav izborni zakon onemogućio je prikupljanje potrebnih potpisa u ostavljenom kratkom roku, koji osim što moraju biti od strane osoba koje nemaju prebivalište u RH, moraju biti dostavljeni na propisanom obrascu što je onemogućilo prikupljanje potpisa većinom Hrvata koji žive u prekooceanskim zemljama.

Iako je za kandidaturu Neovisne liste skupljeno više od 600 potpisa, najveći dio njih je s adresom u Republici Hrvatskoj i privremenim boravkom u inozemstvu. S tim da ovo privremeno traje u nekim primjerima više od 40. godina.


Ruža Studer, predstavnice Hrvata iz Švicarske i dopredsjednice za Europu pri Savjetu Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske priliku za kandidaturu na parlamentarnim izborima te borbu za zastupničko mjesto u XI. Izbornoj jedinici dobila je od iz stranke «Moja voljena Hrvatska”.

Kroz svoju kandidaturu gđa. Studer želi ukazati na nelogičnosti Zakona koji stoji na putu iseljenicima kada se žele uključiti u politiku. Također želi ukazati na mnogobrojne probleme s kojima je iseljeništvo suočeno a koje je potrebno rješavati da bi ostala povezanost između iseljenika i domovine.

“Imajući u vidu demografsku sliku Republike Hrvatske, zaustavljen povratak mnogih potencijalnih iseljenika i zadnji val iseljavanja, smatram da iseljeništvo s pravom traži svog zastupnika u Hrvatskom saboru,” naglasila je gđa. Studer u svom priopćenju medijima.


MOJA VOLJENA HRVATSKA

1. Ruža Studer
2. Ivo Petrović
3. Josip Tihomir Hrgetić Sekulić
4. Hugo Emanuel Estigarribia Villasanti
5. Marija Tafra
6. Terezija Turkalj
7. Ivana Pavletić
8. Zdenka Miguel Teply Batagelj

Svi kandidati XI-te izborne liste


orglic , glagoljica
OGRLICA S GLAGOLJICOM
www.made-in-croatia.com.hr
 

 

HIC.hr
foto:

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre