HIC grbovi-500-100Hrvatski šah, set


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku

18.lipnja 2021.
VEĆI RASHODI OD PRIHODA
Sabor izglasao rebalans ovogodišnjeg proračuna

Sabor, zgrada


Sabor je danas izglasao rebalans ovogodišnjeg proračuna većinom od 77 glasova. Protiv su glasala 42 zastupnika. Većina nije prihvatila ni jedan od stotinjak oporbenih amandmana. Rebalanosm se ukupni prihodi povećavaju za tri milijarde kuna (na 150,3 milijarde), a rashodi za 9,4 milijarde (na 167,4 milijarde) kuna. Deficit opće države povećava se s planiranih 2,9 posto na 3,8 posto BDP-a. Glasovanje o proračunu potvrdilo je da je saborska većina, iako tanka, stabilna.

Rebalans je poduprla i Reformistica Natalija Martinčević iako je nedavno bila suzdržana kod glasovanja o povjerenju ministru Viliju Berošu. Objasnila je da su u razgovorima s HDZ-om prihvaćeni uvjeti vezani za sastavljanje vlasti u Varaždinskoj županiji, te dogovoreni projekti na državnoj razini.

Iz oporbe su slijedile kritike ucjenjivačke politike. 

Vučemilović: Ta jedna ručica zlata vrijedi


Vesna Vučemilović iz Domovinskog pokreta kaže da nije iznenađena ovakvom odlukom Reformista.

- I zadnji puta kada se donosio proračun gospođa Martinčević je dosta ucjenjivački nastupila i udovoljilo se zahtjevima Reformista. Nije to samo slaganje većine već i brza pruga Zagreb-Čakovec gdje opet mi Slavonci ostanemo zakinuti. Ja uvijek kažem da 8 zastupnika iz 4. izborne jedinice HDZ-a ima daleko manji utjecaj nego jedan zastupnik Reformista. Ta jedna ručica zlata vrijedi, ustvrdila je. 

Sabor odbio sve oporbene amandmane

Prije glasovanja o samom rebalansu, Sabor je glasovao i o stotinjak oporbenih amandmana, no kao i Vladini predstavnici dan prije sve ih je odbio.

Te su amandmane podnijeli Klub Mosta i 'mostovci' Miro Bulj Ante Kujundžić, Marin Miletić i Nikola Grmoja, Klub ZLB, Boška Ban Vlahek (SDP), Vesna Vučemilović (DP)i Katarina Peović (RF).

Na što će se raspodijeliti glavnina rebalansa

Rebalans proračuna, posljedica je covida, ali prije svega problema u zdravstvu odnosno dogovora s veledrogerijama, a nakon što su iscrpljene zakonske mogućnosti da se dug prema njima rješava preraspodjelama u proračunu.

Najveći dio povećanih rashoda otići će za zdravstvo, za koji se osigurava dodatnih više od 2,8 milijardi kuna. Rebalansom se osigurava i dodatnih dvije milijarde kuna za mjere očuvanja radnih mjesta i skraćenog radnog vremena.

Osim Proračuna, Sabor je izmijenio i prateći mu Zakon o izvršavanju Državnog proračuna, a prihvatio je i Godišnji izvještaj o izvršenju Državnoga proračuna za 2020.


Sabor potvrdio promjene u zastupničkim redovima

Hrvatski sabor odobrio je u petak šest zastupničkih zahtjeva za mirovanjem, odnosno aktiviranjem mandata. Većina ih je uvjetovana nedavnim lokalnim izborima i činjenicom da su neki zastupnici izabrani na dužnosti nespojive sa zastupničkom.

Konkretno, slučaj je to sa HDZ-ovim zastupnicima Anđelkom Stričakom i Ivanom Celjakom koji su izabrani za župane, IDS-ovim Tuliom Demetlikom koji je izabran za zamjenika župana i Tomislavom Tomaševićem, zagrebačkim gradonačelnikom, pa će umjesto njih u Sabor njihove zamjene.

To su Nadica Dreven Budinski, Marin Piletić, Emil Daus i Urša Raukar.

Izgubljeni izbori, razlog je zbog kojega je mandat aktivirao bivši bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs (NZ), a iz Sabora odlazi njegova zamjena Martina Grman Kizivat (SDP).

Svi oni u petak su prisegnuli da će dužnost zastupnika obnašati savjesno i odgovorno, držati se Ustava i zakona i poštivati pravni poredak te se zauzimati za svekoliki napredak Hrvatske.

Riječima "Prisežem", Piletić je dodao i "Tako mi pomogao Bog i sveti Josip"!

Nakon što je u prosincu zamrznuo mandat, u Sabor se vratio Dario Zurovec (Fokus), a otišao njegov zamjenik Davor Nađi. S obzirom na to da je ranije prisegnuo, Zurovec danas nije trebao ponavljati prisegu.

HRT/HIC.hr
foto:
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre