HIC grbovi-500-100


made in croatia, suveniri

19.ožujka 2020.
UBLAŽAVANJE POSLJEDICA EPIDEMIJE KORONEVIRUSA
Hrvatski sabor izglasao Vladine mjere potpore gospodarstvenicima

zgrada hrvatskog sabora


Saborski zastupnici su u četvrtak izglasali Vladin paket mjera pomoći gospodarstvu i poduzetnicima pogođenima u ovoj krizi epidemije koronavirusa. Paket je "težak" 30 milijardi kuna, a sastoji se od 63 mjere predložene kroz izmjenu 19 zakona. Tim paketom, naglasio je premijer Andrej Plenković nastoji se u prvom redu očuvati radna mjesta i likvidnost poslovanja tvrtki.

Mjerama će se odgoditi javna davanja poreznim obveznicima, kao što su porez na dohodak, na dobit, doprinose na mirovinsko i zdravstveno osiguranje za tri mjeseca, a ako bude postojala potreba za dodatna tri mjeseca. Odgodit će se i plaćanje poreznog duga, a nakon toga će se omogućiti i beskamatna obročna otplata.

Odgodit će se plaćanje turističke članarine, pristojbe, produžiti mjera stalnog sezonca. Omogućit će se reprogramiranje postojećih kredita, beskamatni zajmovi za lokalne jedinice, HZZO HZMO na teret države, povećanje sredstava za mikrozajmove za mikro i male poduzetnike... 

Premijer je dan ranije tijekom predstavljanja u Saboru naglasio i potpore poslodavcima za očuvanje radnih mjesta u poduzećima pogođenima koronavirusom.

- HZZ će poslodavcima isplaćivati iznos neto minimalne plaće od 3250 kuna koju će oni isplaćivati radnicima, a poslodavci povrh toga mogu isplaćivati dodatni dio plaće na što ih potičemo mjerom odgode plaćanja poreza i doprinosa, ali pod uvjetom da ne otpuštaju radnike. Ovo je posebna okolnost u kojoj je vrijeme za jedinstvo nacije i očekujem od poslodavaca da razumiju trenutak u kojem se nalaze. Jedino ako smo svi kao društvo solidarni, moći ćemo bolje prebroditi ovu krizu i važno je da svi podjednako i solidarno podnesemo dio tereta - poručio je Plenković istaknuvši kako će ta mjera koštati pet milijardi.

Iako oporbeni zastupnici smatraju da odgode i povoljniji krediti nisu nikakvo rješenje za poduzetnike u ovoj situaciji, već da je potrebno osloboditi ih plaćanja i oprostiti im dugove, ipak su svjesni da treba djelovati čim prije pa su podržali Vladu. Ali u daljnjem periodu očekuju konkretnije i snažnije mjere. 

- Dajemo bianco mjenicu Vladi - rekao je dan ranije tijekom rasprave SDP-ov Arsen Bauk najavivši da će podržati paket predloženih mjera i zakona ne zato što su dobre, nego jer bi bez njih bilo još gore.

- Moramo biti svjesni situacije i kakvi nas sve problemi očekuju - rekao je. 

Vlada je prihvatila i tri amandmana, onaj Kluba zastupnika IDS-a, PGS-a i Ri na Zakon o komunalnom gospodarstvu kojim se jedinicama lokalne samouprave daje sloboda donošenja odluke o oslobađanju plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljaju poslovne djelatnosti za vrijeme trajanja posebnih okolnosti, potom HDZ-ovog Branka Bačića na Zakon o održivoj uporabi pesticida te SDP-a da ministarstvo financija svaka dva tjedna mora saborski odbor izvještavati o preraspodjeli sredstava državnog proračuna.


Vlada priprema mjere pomoći poduzetnicima

24.sata/ HIC.hr
foto:Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre