HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
vijesti-politika
HRVATSKI ŠAH

Hrvatski šah, set

zastave-stalci-koplja

zastava na stalku

15.rujna 2022.
NAKON DVOMJESEČNE STANKE
Sabor počeo jesenski zasjedanje

Sabornica, počelo jkesensko zasijedanje


Hrvatski sabor počeo je u četvrtak, nakon dvomjesečne stanke, jesensko zasjedanje intoniranjem himne i minutom šutnje za poginule branitelje, te dopunom dnevnom reda na koji je oporba odmah imala prigovor jer ne sadrži točku o Ini.

Zasjedanje nije počelo aktualnim prijepodnevnom jer je premijer Andrej Plenković pozitivan na koronavirus i ne može doći u sabornicu. Svi klubovi zastupnika izjasnili su se za odgodu pa će se aktualno prijepodne održati u srijedu, 28. rujna.

Na početku današnjeg zasijedanja predsjednik Sabora Gordan Jandroković je rekao ''Čuo sam se s premijerom prije 15-ak minuta i sve vas lijepo pozdravlja i raduje što ćemo se svi zajedno sresti 28. rujna'', zaželivši premijeru brzi oporavak. Zastupnici koji su bili na sastanku vladajuće koalicije nose maske u skladu s epidemiološkim preporukama.


Nakon usvajanja dnevnog reda pojedini zastupnici i zstupnice iskazali su nezadovoljstvo jer vladajući odbijaju raspravu u Saboru o krađi plina u Ini, kako je upozorila Sandra Benčić iz zeleno-lijevog bloka.

''Istaknuli smo prigovor da se potakne volja da se raspravi o kriminalnoj aferi. Nezamislivo je da ne postoji volja da se u parlamentu raspravlja o pljački u Ini i da raspravljamo o zakonodavnom okviru da se ovako nešto više ne ponovi'', upozorila je Benčić.

''Odbor za gospodarstvo će sutra imati tematsku sjednicu o izvješću HERA-e'', najavio je odgovarajući joj Jandroković i podsjetio kako da bi se o nečemu raspravljalo ono mora biti na dnevnom redu, a predsjednik Kluba saborskih zastupnika HDZ-a Branko Bačić ustvrdio je da Benčić obmanjuje javnost.


''Po dvije godine čekamo da naši prijedlozi dođu na dnevni red", upozorio je Mostov Miro Bulj pa zaradio opomenu kazavši da Jandroković krši Poslovnik, a zapravo je bila riječ o replici.

"Korupcija je takvih razmjera da nije viđena zadnjih desetljeća'', javila se nezavisna Karolina Vidović Krišto i uplela u raspravu s Jandrokovićem pa zaradila odmah dvije opomene.

Jedan je zastupnik, pak, imao poseban razlog za slavlje, naime, Furio Radin jedobio čestitku predsjednika Sabora i veliki pljesak kolega i kolegica zastupnika i zastupnica zbog neprekidnog bivanja zastupnikom u Hrvatskom saboru 30 godina, a potom su krenuli slobodni govori.

"Ja bih čestitao vladajućima jer su dobili još jednu ručicu pa se nadam da se neće ugledati na pokojnog Milana Bandića da ne bi bilo svaki tjedan, žetončić jedan. Čak i djeca u vrtićima i osnovnim školama prije su krenula sa svojim obavezama nego zastupnici. Hrvatska se gotovo nalazi u izvanrednom stanju. Kako drugačije opisati situaciju u državi gdje se odvijaju pljačke u milijardama kuna'', poručio je Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista.

''Pljačka se državna imovina, a u tome sudjeluje politička elita - ljudi koji su oni imenovali. Nadam se da će predsjednik Vlade brzo ozdraviti, pitao bih ga na Aktualcu zar mu nije neugodno što se svaki drugi ministar smijenio zbog sumnje na korupciju, što direktori koje je njegova Vlada imenovala završavaju iza rešetaka... ovakav niz afera uzdrmao bi i jednu Švicarsku''.

"Koristi terminologiju SDP-a i vrijeđa pripadnike vladajuće većine. Podsjetit ću ga da je u automobilu zatamljenih stakala vozio se po Zagrebu i nudio mu koaliciju", javio se i formalno novi član vladajuće većine Hrvoje Zekanović.

''Nikada Marijan Pavliček nije nudio nikakvu koaliciju, to vi dobro znate. Drago mi je da ćete od danas biti dio, kako vi kažete, hrvatsko-srpske trgovačke koalicije, pa ruku zajedno s Miloradom Pupovcem  živjeli'', poručio je Pavliček.

Mostov Marin Miletić upozorio je na ''nepodnoošljivu lakoću krađe, lopovluka, laganja i muljanja u Hrvatskoj'' te prozvao HDZ za ''krađu teglica za med koje HDZ puni ajvarom - to je simbol lopovuka koji se proteže sve do Ine''.

HDZ-ov Marko Pavić ustvrdio je da je upravo Vladino Ministarstvo financija otkrilo aferu u Ini, a Bulj jepodsjetio da je banka, a ne ministarstvo otkrilo aferu

''Nije mi jasno gdje je ministar Davor Filipović bio kad se u Ini kralo. Ah da, bio je u Nadzornom odboru Ine'', kazala je SDP-ova Mirela Ahmetović komentirajući i Filipovićeve riječi oko plina, a Pavić i njegvo stranački kolega Josip Borić rekli su da se htjela bacati pred bagere da spriječi izgradnju LNG terminala na Krku: ''Možemo misliti što bi se dogodilo da je gospođa spriječila izgradnju terminala''.

'Teret krize opet će se prebacivati na leđa najslabijih. Ako prođe Zakon o radu, radnici će raditi za 30 posto manju plaću kada poslodavac odluči da su izvanredni uvjeti. Svake godine imamo pandemiju gripe, svake godine poslodavac može proglasiti izvanredne uvjete. HDZ je ukinuo osmosatno radno vrijeme i pravo na slobodan vikend. Za HDZ radnik je rob'', upozorila je Katarina Peović iz Radničke fronte i nazvala Vladu kvislinškom.Peović izbačena iz sabornice

Građani bi mogli plaćati dodate milijarde zbog arbitraža poput one Ivice Todorića, golfa na Srđu ...
''Kriminal nije individualan, on je strukturalan'', istaknula je Peović, a Jandroković njoj predbacio da bi se nju moglo prizvati kvislingom zbog glasanja o ratu u Ukrajini.

''Molim vas da birate riječi, prešli ste crtu'', poručio je, a Peović upozorila: ''Vi ljudima crtate metu na čelo i onda imate obraza tražiti zaštitu u odnosu na neke skupine u društvu. Vi lažete: Radnička fronta oštro je osudila agresiju na Ukrajinu''.

U prepiranju koje je uslijedilo oko toga tko laže Jandroković je Peović izrekao četiri opomene i naložio joj da napusti sabornicu na jedan, a onda i na dva dana rekavši da ni sutra ne može sudjelovati u raspravi.

 


Sabor će raspraviti izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost koje donose daljnje porezno rasterećenje i ublažavanje rasta cijena s kojim su suočeni građani i gospodarstvo. (dnevnik.hr)HIC.HR
foto:


Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre