HIC božićne kuglicezlatnici i srebrnjaci

 

 

11.studenog 2020.
ODBIJENA INTERPELACIJA O RADU VLADE
U Saboru usvojen Vladin prijedlog rebalans proračuna za 2020.

Hrvatski Sabor, zgrada

Saborski zastupnici su danas sa 76 glasova ZA i 50 protiv usvojili prijedlog rebalansa državnog proračuna z1 2020. godinu kako ga je Vlada predložila. To znači da je  HDZ-ova većina u Saboru i dalje tanka, ali neupitna. To se znalo i moglo pretpostaviti i unaprijed jer zbog tanke većine zastupnici HDZ-a i njegovih partnera glasovanju pristupaju najsavjesnije,prenosi hrt.

Rebalansom državnog proračuna se planiraju prihodi u iznosu od 131,1 milijardu kuna, što je povećanje za 9,2 milijarde kuna, dok se rashodi povećavaju za 8,6 milijardi kuna, na ukupno 155,9 milijardi kuna.
Tako će ukupni manjak proračuna ove godine iznositi 24,8 milijardi kuna ili 6,7 posto BDP-a. No, kada se tomu dodaju i izvanproračunski korisnici i lokalna država, manjak opće konsolidirane države po ESA 2010 metodologiji ove će godine iznositi 29,5 milijardi kuna ili osam posto BDP-a.

Odbili interpelaciju

Zastupnici su glasali i o interpelaciji Domovinskog pokreta o radu Vlade zbog projekta vjetroelektrane Krš-Pađene. Prijedlog interpelacije je odbijen sa 76 glasova , a za interpelaciju je bio 50 zastupnik.

 

hrvatski šah, komplet


 


Tehnički problemi tijekom glasovanje


Glasovanje je bilo dovedeno u pitanje. Na samom početku sjednice predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković otvorio je glasovanje o amandmanima na Prijedlog poslovnika o izmjeni dopuni poslovnika Hrvatskog sabora. No, semafor koji prati izjašnjavanje zastupnika nije radio pa zastupnici nisu mogli glasovati po uobičajenoj proceduri, nego su pozvani brojači koji će ručno brojiti ruke. Određena je stanka od 10 minuta dok se ne organizira kako će se provesti brojanje, a onda se nakon stanke pokušalo glasovati ručnim brojenjem.


Plenković o interpelaciji

"Što se tiče interpelacije, tema je promašena. Što se tiče predlagača, iza toga stoji bivši Mostov ministar okoliša, stoji pravednik Dobrović, bivši ministar. To su stvari koje taj pravednik nije poduzeo dok je bio ministar. Imao je vremena, to ljudi zaboravljaju. Vlada nije kurir, nije teklić. Loši đaci su mogli dopisom dobiti informaciju i dokumente od svih tijela. Taj teatar taktike oporbe.

Prva je bila istražno povjerenstvo. Ovdje je bit imati instrument koji će do lokalnih izbora dobivati reakciju mediji. Niti smo od jučer niti smo naivni i glupi, nećemo dopustiti da nas loši đaci dovode u
neku vrstu političke ofenzive. Ucjenjivanje HDZ-a neće gledati još sto godina i nema potrebe da ja kao predsjednik Vlade dolazim na ovakve interpelacije", kazao je Plenković.

Državni prpračun za 2020. i rebalans 2019.


hrt.hr/ hic.hr
foto:
arhivCopyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre