HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/zlatnici i srebrnjaci13.studenog 2020.
NEPRAVOMOČNA PRESUDA ZA FIMI MEDIA AFERU
Ivi Sanaderu 8 godina, Pavešević 4 godine i Barišiću skoro 3 godine zatvrora

Ivo Sanader

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader proglašen je u petak krivim i nepravomoćno kažnjen
s 8 godina zatvora za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki u aferi Fimi media.
U ponovljenom suđenju krivima su proglašeni i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić, koji je osuđen na 2 godine i 10 mjeseci, te blagajnica Branka Pavošević, osuđena na jednu godinu i 4 mjeseca.
HDZ, u čiji se crni fond navodno slijevao dio izvučenog novca, sud je proglasio "odgovornim", izrečena mu je novčana kazna od 3,5 milijuna kuna i mora uplatiti 10 milijuna nezakonite imovinske koristi u proračun.

Na izricanju presude rečeno je da je Sanader organizirao grupu ljudi za kriminalnu djelatnost, za nezakonito pribavljanje novca i prikrivanje toga.

HDZ je odgovoran na temelju toga što su počinili tadašnji predsjednik stranke Sanader i blagajnica Pavošević.


Sanader ni njegovi suoptuženici u petak nisu nazočni izricanju presude u ponovljenom postupku zbog izvlačenja 70-ak milijuna kuna preko marketinške agencije Fimi media, koja je tijekom desetogodišnjeg postupka postala sinonim političke korupcije u Hrvatskoj.

Iako je na odsluženju druge zatvorske kazne, Sanader nije u sudnici, već na rehabilitaciji u toplicama, a mogućnost nedolaska od suda je zatražio uoči završnih govora prošloga tjedna, zbog zdravstvenog stanja, odnosno postoperativne rehabilitacije i pandemije koronavirusa.

Ponovljeno suđenje za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media počelo je 2016., godinu nakon što je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu koju je još 2013. donijela zagrebačka sutkinja Ivana Kršul.

I dok Uskok smatra da je i tijekom ponovljenog suđenja dokazao krivnju Sanadera, njegove bivše stranke i suoptuženika za korupciju, obrana tvrdi da dokaza o krivnji nema.

Odvjetnici HDZ-a u čijem je crnom fondu navodno završio dio 'prljavog' novca ustvrdili su da bi odgovornost stranke trebala biti u prekršajnoj domeni, a Sanaderova obrana ponavlja da se inkriminacija temelji isključivo na riječima bivšeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića, čiji su iskazi kako tvrde "kontradiktorni, nesuglasni i nelogični".

hrvatski šah, komplet


Uz Sanadera, HDZ, Barišića i Pavošević sudi se i bivšem glasnogovorniku Sanaderove vlade i stranke Ratku Mačeku. Nevenka Jurak, vlasnica agencije Fimi media, po kojoj je nazvana najpoznatija korupcijska afera u hrvatskoj politici, tijekom ponovljenog suđenja je preminula pa je postupak za nju obustavljen.

Na prvom suđenju Sanader je nepravomoćno kažnjen s devet godina zatvora i povrat preko 15 milijuna kuna nepripadajuće koristi, dok je HDZ trebao vratiti više od 24 milijuna kuna te platiti pet milijuna kuna kazne.

Baršić, Pavošević i Jurak su 2013. nakon priznanja osuđeni na blaže zatvorske kazne i povrat novca, a na novom su suđenju, za razliku od prvog postupka, negirali su krivnju. Maček je jedini uz Sanadera od početka odbacivao sve što mu je Uskok stavljao na teret, a na prvom je suđenju kažnjen uvjetno.

Sanader, koji od 2019. izdržava zatvorsku kaznu zbog slučaja Planinska, u međuvremenu je nepravomoćno osuđen zbog primanja mita od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja Ine, a 2018. za profitersku proviziju od austrijske Hypo banke. Nepravomoćno je oslobođen optužbi za prodaju jeftinije HEP-ove struje tvrtki Roberta Ježića.

Sudski procesi Ivi Sanaderuhrt/HIC.hr
foto: arhiv(CROPIX)

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre