HIC https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/drzavna-i-druga-obiljezja-drzavna-obiljezja-213
HIC-politika
zlatnici i srebrnjaci


ATZENA maslinova ulja


25.svibnja 2021.
SASTANAK UŽIVO
Plenković na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu

Plenković i MichelŠefovi država i vlada članica Europske unije sinoć su u Bruxellesu počeli dvodnevni sastanak Europskog vijeća. Prvi prvi put nakon pet mjeseci čelnici zemalja Unije naći će se "uživo" na okupu. Više je tema na stolu. Najvažnija je, naravno, borba protiv pandemije i njezinih gospodarskih posljedica, ali i Hrvatskoj iznimno pitanje Schengenskog prostora.

Na sastanku sudjeluje i hrvatski premijer Andrej Plenković. Uoči summita, za Dnevnik HTV-a iz Bruxellesa je izvijestila je Jasna Paro. 

Kad je riječ o pandemiji, Europa ima dovoljno razloga za optimizam. Procijepljenost u Europi napreduje vrlo dobro. Prije nekoliko dana postignut je dogovor o digitalnoj COVID potvrdi koja će, kad ta uredba  stupi na snagu, a to će biti 1. srpnja, dati sigurnost svim građanima Europske unije da će se moći slobodno, bez restrikcija kretati na cijelom teritoriju Unije. Jedno od pitanja je kako premostiti razdoblje do 1. srpnja i što bolje koordinirati nacionalne mjere, posebno onih 18 država među kojima je i Hrvatska, koje su uspješno testirale sustave za COVID putovnice, prenosi HRT.hr 

Plenković je na summit došao ranije kako bi razgovarao o hrvatskom ulasku u eurozonu  i schengenski prostor. 

- Rekao je kako je uvjeren da će se do kraja godine, odnosno slovenskog predsjedanja tema ulaska u Schengen naći na dnevnom redu Europskog vijeća te da je za to dobio potvrde predsjednika  Europskog vijeća Charlesa Michela i Ilve Johansson, povjerenice za unutrašnju politiku s kojima je danas poslijepodne održao sastanke. 

Charlesu Michelu Plenković je, kako je rekao u izjavi za HTV, izrazio hrvatske ambicije za članstvom u eurozoni i za članstvom u schengenskom prostoru, kao dvije ključne teme koje Hrvatska želi ostvariti što skorije. 
- Želimo i da to bude veliko postignuće Hrvatske u mandatu naše vlade. On iskazuje snažnu potporu i za eurozonu i za schengenski prostor, izjavio je Plenković. Dodao je kako za Sloveniju, koja predsjeda Europskim vijećem do kraja godine, članstvo Hrvatske u schengenskom prostoru znači manje troškova i veću sigurnost na granici. 

- Za Hrvatsku je to izuzetno dobro, jer onda koristimo sve baze podataka koje nam u ovom trenutku još nisu na raspolaganju kao članici Unije koja nije u Schengenu. Prema tome, po meni, tu nam se u potpunosti poklapaju, tj. konvergiraju interesi, rekao je Plenković uz ostalo u izjavi.

"Posebno smo razgovarali o situaciji u Bosni i Hercegovini. Želimo da institucije Bosne i Hercegovine, političke stranke u Bosni i Hercegovini postignu dogovor o reformi izbornog zakonodavstva koja bi na pravedan i adekvatan način uzela u obzir ravnopravan položaj svih triju konstitutivnih naroda koji žive u Bosni i Hercegovini te na taj način omogućila održavanje idućih parlamentarnih izbora koji će biti povoljniji i pravedniji za sva tri naroda, osobito za pripadnike Hrvata koji tamo žive", rekao je Plenković
Dodao je da su razgovarali i o procesu proširenja, podsjetivši na sastanak na vrhu koji je Hrvatska organizirala za vrijeme svog predsjedanja Vijećem kada su odblokirani pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.     

"U međuvremenu imamo zastoj u tom procesu i nadamo se da će dijalogom između Sjeverne Makedonije i Bugarske doći do eliminiranja ovih nekoliko tema koje predstavljaju prepreku da se pregovori otvore. Smatramo da je jako dobro da se Sjevernoj Makedoniji i Albaniji pokrenu procesi pregovora jer je to dobro za njih, za reforme. Jako dugo čekaju i na tom im putu želimo pomoći."

 

Hrvatski šah, set


Na sastanku se razgovaralo i o jučerašnjem zaustavljanju i onemogućivanja daljnjeg leta zrakoplova Ryanaira iznad Bjelorusije, koji je spušten u Minsk.
"Mi smo to osudili i vjerujemo da ćemo već na početku Europskog vijeća imati zajedničke zaključke koji će osuditi takvo ponašanje i predložiti određene mjere protiv Bjelorusije. Nezapamćena je situacija da se let između jednoga grada članice Europske unije u drugi grad članice Europske unije prisilno prizemlji i iz njega izvuče dvoje putnika."

Nezapamćen potez bjeloruskih vlasti koje su nedjelju Ryanairovom zrakoplovu na letu iz Grčke u Litvu naredili da prisilno sleti u glavni grad Minsk i potom uhitile Romana Protaševića, jednog od glavnih oporbenih aktivista koji se u njemu nalazio.

HRT.hr/HIC.hr
foto:

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre