HIC https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/drzavna-i-druga-obiljezja-drzavna-obiljezja-213zlatnici i srebrnjaci


20.srpnja 2020.
SASTANAK VIJEĆA ZA OBRANU
Potpora dovršetku postupka odabira borbenog aviona

sastanak vijeća za obranuDanas je na Pantovčaku održana sjednica Vijeća za obranu na kojoj je razmotreno pitanje nabave višenamjenskog borbenog aviona za potrebe opremanja Oružanih snaga Republike Hrvatske. Nakon sjednice objavljeno je priopćenje za medije koje prenosimo u cijelosti.

"Vijeće za obranu je 20. svibnja 2021. održalo svoju 14. sjednicu koju su, sukladno Zakonu o obrani, zajednički sazvali Predsjednik Republike Zoran Milanović i predsjednik Vlade Andrej Plenković i na kojoj je razmotreno pitanje nabave višenamjenskog borbenog aviona za potrebe opremanja Oružanih snaga Republike Hrvatske.

 Na sjednici je Vijeće za obranu razmotrilo zaključke Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskog borbenog aviona. Vijeće je zahvalilo Međuresornom povjerenstvu za nabavu višenamjenskog borbenog aviona i Radnoj skupini za stručnu potporu međuresornom povjerenstvu na kvalitetno odrađenom poslu te dalo potporu Vladi u dovršetku postupka odabira višenamjenskog borbenog aviona, za što je nadležna Vlada.

Sjednici su prisustvovali svi članovi Vijeća za obranu: Predsjednik Republike, predsjednik Hrvatskog sabora, predsjednik Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar financija, ministar obrane, ministar vanjskih i europskih poslova, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, predsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora, savjetnik Predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost”, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Konačnu odluku, kako je s Pantovčaka javio Šime Vičević odluku o nabavci borbenih zrakoplova Vlada bi mogla donijeti već idućeg tjedna, kao što je i predsjednik Milanović u dopisu naznačio da bi se to trebalo dogoditi na Dan oružanih snaga 28. svibnja.Podsjetimo, Hrvatskoj Šveđani i Amerikanci nude nove, a Francuzi i Izrael rabljene zrakoplove. Postojeći avioni HRZ-a - MiG-21, osim starosti i tehnoloških ograničenja, imaju životni vijek koji istječe 2024., kada će se definitivno morati povući iz operativne uporabe. Prije dogovorenu nabavu izraelskih borbenih aviona F-16 Barak zaustavio je SAD. Što se nudi Hrvatskoj- Američki F 16 Block 70 nasljednik je razvoja tehnologije dugog 40 godina. Raznih 16-ica proizvedeno je već oko 4600. Block 70 može nositi naoružanje ukupne težine 7700 kg, ima 11 hvatišta, tzv. podvjesnih točaka, među ostalim može nositi i šest raketa zrak-zrak, od kojih samo jedna stoji više od milijun dolara. Dolet mu je 4400 km, cijena sata naleta oko 20 000 dolora. To je najskuplja opcija za Hrvatsku, cijena bi bila oko 1,8 mlrd. dolara.

- Švedski Gripen najmanjeg je kapaciteta nosivosti ubojnog tereta, 5300 kg, no na svojih osam podvjesnih točaka može nositi vrlo šarolik arsenal, pa čak i krstareće rakete dometa 500 km. Dobre ocjene dobiva Gripen za svoju elektroniku i fuziju senzorskih podataka koji su na raspolaganju pilotu. Cijena sata naleta je oko 20 000 eura, dolet mu je 3200 km. Nabava eskadrile iz Švedske stajala bi oko milijardu eura.

- Rabljeni francuski Rafale karakterizira najveća nosivost naoružanja, čak 9500 kg na 14 hvatišta. Među ostalim, može raspolagati i dvjema stealth krstarećim raketama dosega 500 km. Cijena sata naleta procjenjuje se između 16 i 19 000 eura. Dolet mu je 3700 km. Zanimljivo je da ovaj avion reagira i na pojedine glasovne naredbe poput promjene radarskog moda. Cijena eskadrile je oko milijardu eura.

- I posljednji avion koji se razmatra je izraelski F 16 Barak. Taj rabljeni avion prema svojim mogućnostima negdje je u sredini ponuđenih: nosivost 7700 kg na 11 podvjesnih točaka, doletom se ističe, čak 4400 km, cijena sata naleta je oko 20 000 dolara. Cijena eskadrile bila bi oko 500 milijuna dolara, da nije nadogradnje koje bi stajala još toliko, dakle, ukupno oko milijardu dolara.Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre