HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
vijesti-svijet29. lipnja 2021.
U ZATVORU SU OD 2018.
Saudijska Arabija oslobodila dvija aktivistice za ženska prava

Samar Badawi
Aktivistica Samar Badawi dobila je nagradu za hrabrost 2012. godine, koju joj je uručila Hillary Clinton


Saudijska Arabija oslobodila je dvije istaknute aktivistice za ženska prava koja su bile zatvorene od 2018. godine, priopćio je u ponedjeljak Zaljevski centar za ljudska prava.

Samar Badawi i Nassima al-Sadah sada su izvan pritvora, ali njihovo kretanje i aktivnosti i dalje su strogo ograničeni. Nije im dopušteno napuštati to ultrakonzervativno kraljevstvo, objavljivati na društvenim mrežama ili prihvatiti bilo kakav posao.

Al-Sadah je radila kao novinarka internetskih novina Juhaina. Uhićena je 2018. pod optužbom da je, među ostalim, komunicirala s grupama u inozemstvu koje su neprijateljski raspoložene prema Saudijskoj Arabiji.


Badawi je pažnju privukla kada je dovela u pitanje sustav muškog skrbništva podnošenjem tužbe protiv oca 2010. godine, što je dovelo do njenog privremenog uhićenja.

Kasnije je tužila prometne vlasti zbog odbijanja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole. Kada je ukinuta zabrana vožnje 2018., snage sigurnosti ponovno su je uhitile.

Unatoč određenom popuštanju u društvenom životu, saudijska vlada nastavlja izrazito žestoko progoniti borce za ljudska prava.

Među njima je i aktivistica za ženska prava Loujain al-Hathloul, koja se također borila za ukidanje zabrane vožnje žena. Oslobođena je u veljači ove godine nakon tisuću dana u pritvoru, ali pristaše kažu da može ponovno biti uhićena zbog bilo kojeg djela koje se smatra nezakonitim.


Dijelovi tijela ubijenog novinara Khashoggi pronađeni u vrtu saudijskog konzula

Novinar Jamal Khashoggi ubijen je u saudijskom konzulatu u Turskoj


jutarnji.hr/HIC.hr
foto:

 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre