ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (tiskani)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
Hrvatski iseljenički adresar


06.svibnja 2015.
IZLOŽBA U EU PARLAMENTU POVODOM
300. obljetnice Sinjske alke.

sinjski alkari

.
Zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković (HDZ) u utorak 5.svibnja otvorio je u sjedištu Parlamenta u Bruxellesu, zajedno s potpredsjednikom EP-a Antonijem Tajanijem, izložbu fotografija posvećenu Sinjskoj alci, u povodu 300. obljetnice održavanja te manifestacije.


Plenković je organizirao izložbu zajedno s Viteškim alkarskim društvom Sinj. Na otvaranju izložbe sudjelovalo je 50 članova Viteškog alkarskog društva Sinj, alkara i alkarskih momaka. Uz Plenkovića i Tajanija na otvaranju izložbe uzvanicima su se obratili splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja, zamjenica gradonačelnika Sinja Kristina Križanac i alkarski vojvoda Ante Vučić.

„Iznimno sam zadovoljan što sam mogao biti domaćin Viteškom alkarskom društvu Sinj, ovdje u Europskom parlamentu u povodu izložbe fotografija koju smo zajednički organizirali u kontekstu velike obljetnice Sinjske alke. Željeli smo omogućiti alkarima i alkarskim momcima, vodstvu Viteškog alkarskog društva, da upravo ovdje u Europskom parlamentu predstave alku kao baštinu i tradiciju najmlađe članice EU-a, kako bi naši kolege zastupnici, koji su se doista odazvali u velikom broju, mogli doživjeti koliko je Hrvatska pridonijela europskoj baštini, kulturnoj raznolikosti i kršćanskoj tradiciji“, izjavio je Plenković.

Otvaranju izložbe nazočili su hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu, njihovi kolege iz drugih zemalja članica, diplomati, novinari i drugi uzvanici. Otvaranje izložbe uveličala je s nekoliko pjesama i „Klapa Sinj“, a uzvanici su imali prigodu kušati hrvatska vina i specijalitete iz Cetinske krajine.

Sinjska alka organizira se svake godine početkom kolovoza već 300 godina, od 1715. godine, u spomen na pobjedu nad turskim osvajačima. Od 2010. godine Sinjska alka nalazi se na UNESCO-ovu popisu nematerijalne svjetske kulturne baštine.
laudato.hr/hic

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre