HICzlatnici i srebrnjaci09.kolovoza 2021.
ODRŽANA 306. SINJSKA ALKA
Pobjedio debitant Mihovil Župa


Mihovil Župa


U nedjelju je u Sinju održana 306. Sinjska alka, pobjedio je Mihovil Župa kojemu je ovo bio debitanstski nastup na Alki. Mladi alkar rođen 1988. živi u Košutama a radi u sinjskoj Čistoći.
Ovom pobjedom ostvario je svoj dječački san a pobjedu je posvetio svojoj ženi i obitelji.

Natjecanju je prisustvovao državni vrh predsjednik države Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, kao i brojni ministri, saborski zastupnici, veleposlanici kao i hrvatski olimpijci.

Za titulu ovogodišnjeg slavodobitnika natjecalo se 17 alkara-kopljanika. Svi koji su ušli na alkarsko trkalište, njih 2500, kako je odredio Stožer CZ morali su pokazati potvrdu da su cijepljeni ili su preboljeli koronu ili su se testirali. U Sinju će tijekom održavanja Alke biti organizirano testiranje na šest punktova.


Predsjednik Milanović je čestitao pobjedniku. U svom govoru je rekao" Hrvatsku su obranili njegovi heroji. Gledamo kako iz susjedne države dolaze optužnice za cijeli vojni vrh iz te 1995. godine i pitam se je li ovo prilika da se o tome govori. Je. Hrvatska neće dopustiti da se ovakve stvari događaju. Ljudi, imamo pametnijeg posla. Govorimo sličnim jezikom. Neka nas povijest spaja, a ne razdvaja. Želimo mir i suradnju - poručio je i citirao Petra Preradovića.

Sinj je predsjednika Milanovića dočekao toplo i srdačno i s pljeskom, kao svoga, čovjeka iz Glavica.
Dok je bio premijer, odnos nije bio toliko srdačan iako su za njegova mandata izgrađeni novi Alkarski dvori i otvoren Muzej Alke. Milanović je u Sinju bio i prošlog tjedna na otkrivanju spomenika akademskog kiparu Anti Župiću, a uručio je i visoka državna odličja Dušanu Viri i posmrtno fra Frani Bilokapiću.


Premijer Andrej Plenković, prekinuo je ljetovanje u okolici Rijeke i došao u Sinj. Kao i proteklih godine, prije svečanog prijama u Alkarskim dvorima, premijer je po dolasku u Sinj otišao u Svetište Gospe Sinjske kod gvardijana fra Ante Čove.

Nakon što su posjetili harambašu Ivu Vukasovića u njegovom domu u Brnazama, predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Sabora Ante Sanader i ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman te župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban i njegov zamjenik Stipe Čogelja posjetili su i alkarskog vojvodu Boška Ramljaka.Pogledajte galeriju večernjeg lista- Sinjska alkaSve o alci potražite na aktualnoj stranici OVDJE
Programska knjižica OVDJE
Snimljen dokumentarno-igrani film o sinjskoj alci, biti će prikazan 8.kolovoza VIŠE


vecernji.hr/ HIC.hr
foto: CROPIX

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre