HIC božićne kuglicezlatnici i srebrnjaci

 

 

12.studenog 2020.
NACIONALNI PLAN ZAMJENE KUNE
Održana 7.sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute

Nacionalni plan zamjene kune eurom

U srijedu 11. studenog 2020. godine, u Zagrebu je održana 7. sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. U javno savjetovanje je upućen i Nacionalni plan zamjene kune eurom, strateški dokument koji opisuje zakonodavne, administrativne i logističke aktivnosti potrebne za odvijanje procesa zamjene kune eurom.


Sjednicom je predsjedao predsjednik Vlade Andrej Plenković te otvarajući sjednicu, podsjetio da je na prošloj sjednici u srpnju ove godine Vijeće izvijestilo da je Hrvatska 10. srpnja uključena u Europski tečajni mehanizam II, što je zadnji korak prije ulaska u europodručje.
 
Toj je odluci prethodilo ispunjavanje 19 mjera Akcijskog plana, odnosno svojevrsnih reformskih mjera koje su bile preduvjet.
 
Za sudjelovanje u ERM II utvrđen je središnji paritet i on je jednak 7,53450 kuna za 1 euro te odgovara tržišnom tečaju u trenutku donošenja odluke.

"Nakon ulaska u Europski tečajni mehanizam II moguće je uvesti euro već 1. siječnja 2023. godine", poručio je premijer i dodao da je za ispunjenje toga cilja potrebno je ispuniti mastriškekriterija nominalne konvergencije te provesti reformske mjere Akcijskog plana u području sprječavanja pranja novca, poslovnog okruženja, upravljanja u javnom sektoru i pravosuđa.

Drugi važan zadatak tijekom boravka u ERM II je provedba "Changeover plana" odnosno Nacionalnog plana zamjene hrvatske kune eurom.

Prijedlog Nacionalnog plana zamjene hrvatske kune eurom izradilo je Ministarstvo financija te ga uputilo u javno savjetovanje. Zainteresirana i stručna javnosti svoje argumentirane primjedbe, prijedloge i mišljenja može dati putem portala e-Savjetovanja najkasnije do 11. prosinca 2020. godine.

"Ovaj plan je strateški dokument koji opisuje zakonodavne, administrativne i logističke aktivnosti potrebne za odvijanje procesa zamjene kune eurom", rekao je premijer Plenković i naglasio da je temeljno načelo Nacionalnog plana zamjene zaštita potrošača. To podrazumijeva zamjenu kune u euro bez troška, po fiksnom tečaju konverzije, te uspostavljanje mehanizama za prevenciju neispravnog preračunavanja i neopravdanog povećanja cijena.

I dok će stožernu ulogu u procesu zamjene valute imati Nacionalno vijeće za uvođenje eura, ustrojit će se i Upravljački odbor koji će na operativnoj razini nadzirati proces i usklađivati rad koordinacijskih odbora, te o tome redovito izvještavati Nacionalno vijeće za uvođenje eura. Upravljački odbor činit će predstavnici Ureda predsjednika Vlade, Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke.


Konverzija gotovine, depozita i kredita potpuno je besplatna za građane i poduzeća

U procesu zamjene valute Hrvatska narodna banka unaprijed će opskrbiti banke novčanicama i kovanicama eura, a banke će potom opskrbljivati Finu, Hrvatsku poštu i poduzeća.

Tečaj konverzije bit će fiksan s pet decimala (ukupno šest znamenki) i prema njemu će se preračunavati sve vrijednosti, što znači da uobičajenog kupovnog i prodajnog tečaja neće biti. Konverzija gotovine, depozita i kredita bit će u potpunosti besplatna za građane i poduzeća.

U planu HNB-a je i da prva dva tjedna od uvođenja eura u opticaj gotovinske transakcije budu moguće i u kunama i u eurima, dok će bezgotovinski platni promet u potpunosti prijeći na euro na sam dan njegovog uvođenja. Kao ključna mjera za prevenciju neopravdanog rasta cijena ističe se dvojno iskazivanje cijena.

 

 

hrvatski šah, kompletmgipu.gov.hr / hic.hr
foto:
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre