HIC zastave-stalci-koplja


poklon paketi

pokon paketi


HAŠKI SUD
Domovinski rat web stranica
Haškog suda

Svjedočenje Stjepana Mesića pred Haaškim sudom

Svjedočenje Stjepana Mesića u procesu protiv Tihomira Blaškića


general Praljak,
rat u RH i BiH

Del Ponte -Srbija
Tužiteljstvo krivotvorilo istinu
sloboda trojci
iz Vukovara
DOMOVINSKI RAT
Hrvatska i BiH
Hrvatski spomenar
1990-1996
Operacija OLUJA
Anti Hrvatska
propaganda
knjiga: Srpska crkva
u ratu i ratovi u njoj"
kapetan Dragan
2. SVJETSKI RAT
masovne grobnice-1
masovne grobnice-2
grobnice-lokacije
m.grobnice-Boljkovac
 
o Jasenovcu
o Bleiburgu
poslijeratni logori i stratišta
UDBA
preživljeli s Jazovke
Jugo blok
Stipe Mesić i
komunistički zločini
Spomenik četnicima u SRBU
Titova crkva
Zločin u Daksi
Drinske Mučenice
Josip Boljkovac
Draža Mihajlović
RAZNO
Deklaracija o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945.-1990.
Britanija, konačno, izručila koljača
Fokus- D.A.Petrić
Hrvatski svjetski kongres-Rezolucija
biseri Stipe Mesića
Mile Pešorda EUROGLEDI
Krug za Trg
George Soros
Registar četnika agresora na RH
Razno
 


22.studeni 2019.
AFERA PILOTI
Predsjednica i Krstičević o aferi krijumčarenja oružjem

vojni helikopter


Na aferu s krijumčarenjem oružja u zadarskoj vojnoj zrakoplovnoj bazi Zemunik ponovno se osvrnula i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović prilikom posjeta Zadarskoj županiji.


Predsjednica o aferi

Ustrajem na istrazi i odgovarajućim sankcijama uključujući i nečasni otpust ako se dokaže da se događalo ono o čemu u ovom trenutku su još samo podaci koje treba provjeriti i utvrditi, rekla je Grabar-Kitarović.

Osvrnula se i na komentar predsjednika SDP-a Davrora Brnardića. Gospodinu Bernardiću poručujem da nauči kako ne postoji Vijeće za obranu i nacionalnu sigurnost nego dva vijeća: Vijeće za nacionalnu sigurnost i Vijeće za obranu. Vijeće za nacionalnu sigurnost raspravlja o strateškim smjernicama i sigurnost RH. Događaji u jednoj vojnoj bazi nisu nikako probili nacionalnu sigurnost RH, rekla je predsjednica.

- U ovom trenutku traje kriminalna istraga. Ovo ne može biti montirani politički proces kakve smo viđali kad se Vijeće za nacionalnu sigurnost zlouporabilo u vrijeme Vlade Zorana Milanovića za raspravljanje o pojedincima, odnosno gdje su oni zaposleni ako su bili u srodstvu s novinarima. Do utorka ministar i ja očekujemo od načelnika glavnog stožera kompletno izvješće i tada ćemo donijeti zajedno odluku o zapovjednoj odgovornosti jer zato nam nije potrebno niti vijeće za obranu, niti Vijeće za nacionalnu sigurnost, rekla je Grabar-Kitarović.

- Kad je riječ o gospodinu Zoranu Milanoviću i njegovom radu u oružanim snagama i aferama mislim da je najpoznatiji onaj njegov skok s Patrije. Srećom, očito je u životu naučio padati pa je za njega to dobro prošlo. Jedina afera, velika afera, koja je dosad bila u oružanim snagama, je afera s migovima koji su otišli na popravak u Ukrajinu. Nabavljeno je tada i 5 rabljenih migova. Posao je bio katastrofalan, radilo se s nestabilnom zemljom koja je bila praktički u ratnom stanju.
Drugo, migovi su došli dijelovima, nakon što su sastavljeni utvrđeno je da papirologija ne odgovara onome što je isporučeno, na cijeli posao je utrošeno više od 170 milijuna kuna s time da nikada  u vrijeme Milanovića nije provedena detaljna istraga. Za ovakve propuste kad imate 4 aviona koji uopće ne mogu dobiti dozvolu za letenje treba malo veća istraga nego obuhvatiti dvojicu nižih činovnika koji su navodno jedno drugom dali 10.000 eura mita. ne znam zašto Milanović nije tada reagirao kada su mu, migovi padali s neba, nažalost,  kao kruške i zašto danas spominje aferu s nabavom zrakoplova kad je jedini razlog zašto je ova vlada morala biti u žurbi kada je riječ o nabavci novih zrakoplova,  činjenica da su resursi tim migovima koje je on nabavio isticali i da su se umjetno produživali te da danas jedva imamo dvojac koji leti i štiti hrvatsko nebo. Isto tako činjenica, kao što sam rekla, da nikada nije provedena istraga koja bi utvrdila počinitelje niti je Milanović imao hrabrosti uopće započeti proces nabave novih zrakoplova, objasnila je predsjednica.


Ministar obrane o aferi

Bio sam jutros u Zemuniku rekao je ministar obrane Damir Krstičević. Još jednom želim reći da je Hrvatska vojska ponos ove države. I danas i uvijek odao bih priznanje ogromnoj većini hrvatskih vojnika, dočasnika i časnika koji sjajno rade svoj posao. Tako je bilo do sada i tako će biti ubuduće. Imali smo sastanak, razgovarali smo o zadaćama koje su ključne po pitanju ratnog zrakoplovstva. Dana 11. prosinca otvaramo u Zemuniku otvaramo središte za obuku helikopterskih posada zajedno s NATO-om, zatim smo razgovarali o aeromitingu kojeg moramo organizirati, a razgovarali smo i o obilježavanju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Jasno da je bilo i pitanje što se tiče ovog propusta i donijeli smo zajednički zaključak da ja i predsjednica dobijemo do ponedjeljka od načelnika Glavnog stožera dobijemo izvješće  po pitanju zapovjedne odgovornosti. Vidimo da zapovjedne odgovornosti  ima i mi ćemo to riješiti što se tiče zapovjedne odgovornosti. Što se tiče ovih ljudi, ljudi imaju ime i prezime, imaju institucije, ići će na sudove. Demokratska država i molio bih da se ta priča odvoji te postoje sudovi i institucije da rade svoj posao.

Rekao je da je jutros vidio te pilote u Zemuniku i nije želio reći što su mu rekli. On im je rekao ono što stalno govori: red, odgovornost, stega, časno ponašanje, profesionalnost, sve te vrijednosti hrvatskog vojnika, rekao je Krstičević.


Ministar Krstičević održao radni sastanak u Zemuniku

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević je u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku održao radni sastanak sa zapovjednicima 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Radnom sastanku nazočili su zamjenik načelnika Glavnog stožera general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić, zamjenik zapovjednika HRZ-a brigadni general Michael Križanec, zapovjednik 93. krila brigadir Mario Pleša i zapovjednici postrojbi iz Zemunika.

Ministar Krstičević izrazio je zahvalnost pripadnicima HRZ-a za angažman u protupožarnoj sezoni i hitnom medicinskom prevoženju.

Također, istaknuo je kako nevojničko ponašanje i postupci pojedinaca nisu vrijednosti Hrvatske vojske i ne odražavaju Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i Hrvatsku vojsku u cjelini.

- Imam nultu stopu tolerancije na nevojničko i  nestegovno ponašanje i pojedince treba sankcionirati, poručio je.

Vezano za slučaj u Zemuniku, ministar Krstičević je svojom Odlukom formirao Povjerenstvo o ovom događaju koje ima zadaću podnijeti izvješće s konkretnim mjerama koje će se poduzeti, počevši od sankcioniranja  pojedinaca te odgovornosti po zapovjednoj liniji i funkcionalnim područjima.

- Očekujem od Glavnog stožera Hrvatske vojske da postupi u skladu sa svojim nadležnostima po pitanju sigurnosti i stege te da se podnese detaljno izvješće s konkretnim mjerama, istaknuo je ministar obrane.

Po završetku rada Povjerenstva, Ministarstvo obrane će o rezultatima izvješća informirati hrvatsku javnost, priopćeno je ih MORH-a.


Podsjetimo, privedeno šest osoba zbog krijumčarenja oružjem

Šestoricu muškaraca, među njima i tri vojne osobe, zadarska policija kazneno je prijavila zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, a vezano za istragu o vojnim pilotima koji su u vojnom helikopteru navodno prevozili švercera oružja.

Iz policije u četvrtak navode kako su kriminalističkim istraživanjem zbog spomenutog kaznenog djela te prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana bile obuhvaćene i dvije vojne osobe, pa su istragu provodili u suradnji s Vojnom policijom.

Nakon prvotnog istraživanja, policija je nadležnom državnom odvjetništvu podnijela kaznene prijave protiv četiri hrvatska državljanina u dobi od  36, 40, 41 i 42 godine, a dvojica od njih prijavljeni su i za prekršaje iz Zakona o posjedovanju oružja građana.

Temeljem prikupljenih saznanja istraživanje se nastavilo te su naknadno prijavljena još dva hrvatska državljanina u dobi od 46 i 52 godine, također zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Iz policije podsjećaju i na priopćenje od 8. studenoga, kada su izvijestili da spomenutu četvoricu istražuju jer su na području Zadra i okolice pretragom njihovih domova i drugih prostorija, poslovnog prostora,  osobnih automobila i plovila pronađene veće količine streljiva vojnog podrijetla kalibra 5,56X45 milimetara.

Riječ je bila o ukupno 6593 komada tog streljiva, 31 komad streljiva kalibra 12,7 50 BMG, 908 komada streljiva vojnog podrijetla kalibra 7,62 mm, 416 komada streljiva kalibra 7,9 mm, također vojnog podrijetla, te više spremnika za streljivo koji primaju veći broj naboja.

Policija je tada pritvorila 36-godišnjaka, dok je ostalu trojicu kazneno prijavila, a utvrđeno je i da su sva četvorica počinili veći broj prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.


Križanec: Evidentni su sigurnosni propusti u slučaju pilota švercera

Zamjenik zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec ustvrdio je da su u slučaju pilota koji su u Zemuniku prevozili švercera oružja evidentni sigurnosni propusti, te poručio da će po završetku istrage vojne policije počinitelji biti sankcionirani.

- Pojedinci i pojedinačni slučajevi bit će sankcionirani. Evidentno je bilo određenih sigurnosnih propusta, od same kontrole i nadzora ulaska u vojarnu. Poduzete su zaštitne mjere da se slične situacije nikako ne bi ponovile, izjavio je Križanec na izvanrednoj konferenciji za novinare u Ministarstvu obrane.

Istraga vojne policije o slučaju trojice pilota koji su u vojnom helikopteru u Zemuniku prevozili civilnu osobu, još uvijek je u tijeku, te se čeka dovršetak istrage kako bi se sankcionirale uključene osobe.


Pleša: Pilotima je zabranjen let, čeka se izvješće vojne policije

Zapovjednik 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadir Mario Pleša najavio je da će po zavšretku istrage vojne policije formirati povjerenstvo radi utvrđivanja odgovornosti svih umiješanih.

- Po dobivanju izvješća vojne policije, osobno ću formirati povjerenstvo, radi sukoba interesa neću biti njegov član ni voditelj, sa ciljem da se utvrdi tko su odgovorne osobe koje su unutar našeg sustava neodgovorno obnašale svoj dio posla i omogućile da se nešto tako dogodi, kazao je Pleša.

Istaknuo je kako je za sada zakonski ovlašten jedino izdati zabranu leta trojici pilota, što je i napravio, a oni su prebačeni na uredske poslove.

Naveo je da su u vojnom helikopteru dvije osobe odgovorne za slučaj, tako što je jedna imala ulogu zapovjednika zrakoplova, a druga kopilota, dok su kod treće osobe utvrđeni prijestupi koji se sankcioniraju prema Zakonu o oružanim stranama.

Pleša kaže da se još uvijek sa sigurnošću ne zna kako je muškarac, kojeg su piloti prevozili, ušao na prostor zrakoplovne baze u vojarni u Zemuniku.

Sa slučajem je upoznata i predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović, iz čijeg Ureda poručuju da predsjednica očekuje promptno utvrđivanje svih relevantnih činjenica i primjereno sankcioniranje protuzakonitih postupaka.


hrt/ HIC.hr
foto:

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre