HIC MIC-banner-koronavirus
25.svibnja 2020.
DOBA KORONAVIRUSA U HRVATSKOJ
Učenici nižih razreda ponovo u klupama

školske klupe

U školske klupe danas se vraća većina učenika od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Prije nekoliko dana i ministrica i premijer i Hrvatski zavod za javno zdravstvo poručili su da je škola sigurno kao i dom. Većina roditelja će ih poslušati, ali ima i onih koji nisu u to sigurni. Posebno su mjesto

Baš su oni većinu svog kratkog školovanja, zbog epidemije koronavirusne bolesti i štrajka, proveli kod kuće.

I djedovi i bake, baš kao i roditelji, povukli su dio tereta nastave na daljinu. Svi se slažu, ovo je svakako novo iskustvo. I svi su preuzeli dio tereta.

Nakon poprilično zbunjujućih izjava proteklih tjedana ne treba čuditi kako je roditeljima teško donijeti odluku - poslati dijete u školu ili ne. No, kako je doznala HRT-ova novinarka Sunčica Findak, većina će ipak to učiniti.

No sada je došlo vrijeme da netko preuzme do kraja i odgovornost i jasno kaže - je li odlazak učenika razredne nastave u škole obvezan, od kada i do kada. Bez dodatnih zbunjivanja o ispričnicama, liječničkim potvrdama i mješovitom modelu obrazovanja. Ili moraju u škole ili ne. Jednostavno pitanje, koje traži jednostavan odgovor.


I dalje traju burne rasprave o pozivu resornog ministarstva za povratak svih učenika nižih razreda u školske klupe od ponedjeljka. Bez obzira na to koliko djece u ponedjeljak dođe na nastavu, učitelji će i dalje provoditi model mješovite nastave - u školi i na daljinu.


Većina od 300 učenika nižih razreda novozagrebačke škole Trnsko, prema najavama, doći će u školu u ponedjeljak. Novi raspored je spreman, a na brojne upite roditelja odgovaraju najbolje što mogu.
- Mi smo imali najavu 182 učenika jučer u 12, sad se broj povećava, roditelji traže stav škole, teško je naći stav, stav je da je škola otvorena i da je prema uputama Ministarstva djeci mjesto u školi, što se
tiče razredne nastave, rekao je Josip Petrović, ravnatelj OŠ Trnsko i predsjednik Udruge ravnatelja osnovnih škola grada Zagreba.

Treba slušati struku, a struka je prije 5 dana rekla - uz poštivanje epidemioloških uputa - škole su
sigurne za povratak učenika nižih razreda i zaposlenika, poručuju roditeljima i premijer i ministrica obrazovanja.

- Ne vidim što bi to trebalo priječiti roditelje ili đake da idu u školu ukoliko smo reaktivirali gotovo sve
što je moguće reaktivirati u gospodarstvu i društvenom životu, poručio je premijer Andrej Plenković

- Škola je jednako sigurna kao i dom,  jasna je bila od početka i moja poruka, djeci  je mjesto u školi. Imaju priliku još raditi na vještinama koje je jako teško razvijati on line, kaže ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

No, u ovoj neredovitoj nastavnoj godini, ističe, ne mogu se u potpunosti zanemariti strahovi roditelja,
od onih pogođenih zagrebačkim potresom, do obitelji s kroničnim bolesnicima. Zato će nastava na
daljinu i dalje biti rješenje za djecu koja ostanu kod kuće, ali od ponedjeljka - uz roditeljsku ispričnicu.
- Bez straha i bojazni pošaljite djecu u školu, ako netko iz objektivnih ili subjektivnih razloga to ne učini, ispričat će se učitelju svog djeteta koji će zabilježiti taj razlog, poručuje Divjak.

Od ponedjeljka i ravnatelji će morati, više nego dosad, prerasporediti učitelje iz rizičnih skupina i pronaći im zamjene u razredu.

- Ona je rekla, bit ću u knjižnici, pripremati materijale za dan škole, tako će sudjelovati u svom radu, ali neće biti pod utjecajem direktno učenika, kaže ravnatelj Petrović.

Uz suradnju s gradovima i županijama, treba organizirati i prijevoz za veći broj učenika, a škole temeljito pripremiti, da budu sigurne.

- Teško je uskladiti da ulaze svakih deset minuta, da izlaze svakih deset minuta, teško je organizirati da se ne sretnu.  Mi ćemo dati sve od sebe, rekla je Ana Blagović, ravnateljica OŠ Dragutin Tadijanović, Slavonski Brod.

Stručnjaci HZJZ-a pozivaju djecu u škole, a roditeljima preporučuju - mjerite im temperaturu i upisujte u bilježnicu  koju će nastavnik svakodnevno provjeravati.


hrt/HIC.hr
foto:arhiv


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre