HIC https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/drzavna-i-druga-obiljezja-drzavna-obiljezja-213
vijesti-regija


Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri


zlatnici i srebrnjaci, idealna poklon

09.rujna 2020.
ZAŠTITA IMENA PROIZVODA
Slovenija na EU sudu izgubila tužbu protiv Hrvatske za teran

čaše s vinom


Slovenija je pred Općim sudom Europske unije izgubila još jednu tužbu koja se tiče Hrvatske, premda je u ovom slučaju tužena bila Europska komisija zbog toga što je dozvolila da se naziv teran može navesti kao sorta vinove loze na etiketi vina proizvedenih u Hrvatskoj, piše vecernji.hr

Sud je u srijedu 9.rujna presudio da slovenska tužba nema osnove i da se odbacuje.

Slovenija je, podsjetimo, prije ulaska Hrvatske u EU zaštitila slovenski teran zaštićenom oznakom izvornosti koja vrijedi za cijelu EU, a Komisija je četiri godine od hrvatskog ulaska u EU pokušavala pomoći da se pronađe zajedničko rješenje, na što Slovenija nije pristajala.

Spor Hrvatske i Slovenije izbio je 2013. kada su sa trgovačkih polica u Sloveniji uklonjene boce hrvatskog terana. Hrvatska je tada predložila zajedničku prekograničnu zaštitu terana, što su Slovenci odbili uz obrazloženje da to nije moguće zbog različitih agroklimatskih uvjeta u proizvodnji vina.

Nakon neuspješnih pregovora Hrvatske i Slovenije da se to pitanje riješi bilateralnim kompromisom Komisija je i uz protivljenje Slovenije delegiranim aktom koji je stupio na snagu sredinom 2017. priznala izuzetak po kojemu se hrvatski teran iz Istre može prodavati s naljepnicom "Hrvatska Istra - teran", s time da naziv vina na etiketi bude ispisan manjim slovima.
Delegirana uredba primijenjena je i retroaktivno, od dana pristupanja Hrvatske Europskoj uniji 1. srpnja 2013., s obzirom da se teran tradicionalno proizvodi i u Hrvatskoj. No, Slovenija je zbog tog akta uvrijeđeno tužila Komisiju Općem sudu EU u Luksemburgu, tvrdeći među ostalim da retroaktivnost krši načelo pravne sigurnosti i legitimna očekivanja slovenskih proizvođača vina, koji su, proizlazi iz slovenske argumentacije, očekivali da Hrvati nakon ulaska u EU neće moći nastaviti tradiciju s teranom.

Na ročištu o slovenskoj tužbi koje je održano prošle godine slovenska odvjetnica Verena Klemenc pozvala se na 100. članak europske uredbe o regulaciji  poljoprivrednih tržišta (CMO) i posebnu uredbu 1308/2013, dokazujući da ti dokumenti zabranjuju korištenje već zaštićenih naziva vina te da je Europska komisija djelovala u suprotnosti s duhom tih propisa.


Sud je u srijedu 9. rujna presudio da slovenska tužba nema osnove i da se odbacuje.Za Opći sud je, naime, bilo ključno ispitati ima li Komisijina uredba neki bitan nedostatak zbog te retroaktivne primjene. I zaljučeno je da nema.


ATENA maslinovo ulje


Istarski vinari zadovoljni

Istarski vinari sada mogu mirno spavati jer teran je Istrijan. Europska unija još je jednom potvrdila da se naši vinari posve zasluženo koriste nazivom teran za svoje vino sa zaštićenom oznakom izvornosti Hrvatska Istra. Pod teranom je u Istri oko 300 hektara vinograda, a godišnje se proizvede milijun i pol boca. Teran je stoga dio istarskog identiteta i višestoljetne vinske tradicije.


Hrvatski ministar Grlić Radman o slučaju 'teran': Sud ispravio nepravdu iz 2013.

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je da je presudom europskog suda o korištenju naziva teran "ispravljena nepravda iz 2013.", a ministrica poljoprivede Marija Vučković uvjerena je da presuda u korist Hrvatske neće naštetiti odnosima sa susjedima i da će dvije zemlje ispravno dijeliti korištenje oznake teran, piše poslovni.hr  

- Potvrđeno je pravo hrvatskih vinara čime je ispravljena nepravda iz 2013. godine nakon što je Hrvatska ušla u EU, rekao je Grlić Radman te dodao da hrrvatski vinari sigurno mogu biti zadovoljni i da Hrvatska štiti vlastite nacionalne interese. 

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je da se današnjom presudom Općeg suda EU-a "potvrđuje i volja i aktivnosti Hrvatske i svih dionika na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou koji su započeli još 2013. godine.

Vučković je uvjerena da presuda u korist Hrvatske neće naštetiti odnosima sa susjednom zemljom. 

- Mi ćemo dakako i dalje imati dobre odnose sa susjednom Slovenijom i mislimo da ćemo na ispravan način dijeliti korištenje ove oznake, pri čemu se u Sloveniji radi o zaštićenoj oznaci izvornosti za teran, kod nas je zaštićena oznaka hrvatska Istra, a mi itekako imamo pravo, naši vinari, koristiti svoju oznaku, i to pravo temelji se na kulturnom, povijesnom i ekonomskom naslijeđu dugom već pola tisućljeća, rekla je Vučković.


Pročelnik za poljoprivredu Istarske županije Ezio Pinzan rekao je kako nakon ove odluke Europskog suda, odnosno odbacivanjem tužbe Slovenije, naši vinari neometano mogu od danas nadalje značavati svoje vino nazivom teran, kako je to oduvijek bilo.

- U Istri se teran proizvodio odvijek, u Sloveniji se proizvodio teran i mi smo od suda tražili da na cijelom proizvodnom području terana koristi naziv teran. Nikada nismo rekli da se u Sloveniji ne smije koristiti naziv teran nego da je potrebno da naši vinari mogu koristiti naziv što je logično, norlmalno i što se oduvijek koristilo, rekao je Pinzan.

Vinar i proizvođač terana Nikola Benvenuti rekao je kako je zadovoljan odlukom suda.

- Iako sam očekivao ovakav ishod, naravno do zadnjeg trenutka postoji tračak sumnje, no evo pokazalo se da smo bili u pravo od samog početka. Danas je to samo potvrda da svi možemo dalje koristiti ime teran i prodavati te da oni koji se možda nisu upuštali u nove nasada sada mogu podizati nove nasade terana jer imaju sigurnost da teran i dalje mogu nazivati svojim imenom, rekao je Benvenuti.


Odluku Europskog suda komentirao je i Valter Flego, zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu.

- Zbilja se nadam i vjerujem da smo time stavili točku na i sudskim procesima oko zaštite našeg terana te da će prijatelji i kolege iz Slovenije isto tako razmišljati. To je nagrada našim vrhunskim vinarima, ali i obveza državi da još više pomognu našim vinarima jer imaju težak problem plasmana vrhunskog vina na domaćem i svjetskom tržištu, rekao je Flego.(hrt.hr)

 HIC.hr
foto
:

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre