HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
vijesti-regija


Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri


29.lipnja 2020
PANDEMIJA KORONAVIRUSA
Slovenija razmišlja o promjeni režima prema Hrvatskoj

granica-slovenija i hrvatska


Glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare da broj zaraženih koronavirusom raste u Sloveniji i okolici, a da će Slovenija možda biti prisiljena Hrvatsku maknuti s popisa sigurnih država.

- Imali smo ukupno 44 unosa iz inozemstva ovog mjeseca: Najviše iz Srbije (16), Bosne i Hercegovine (15), s Kosova šest i po jedan iz Rusije, Kazahstana, Švedske, SAD-a, Hrvatske, Austrije i Njemačke. Istaknuo je da Sloveniji u trenutačnoj situaciji ne preostaje drugo nego poduzeti učinkovite mjere.

U vezi s Hrvatskom Jelko Kacin je kazao da će Slovenija možda biti prisiljena maknuti je sa zelenog popisa tzv. sigurnih država.

- Čekat ćemo današnje službene brojke koje dolaze iz Hrvatske, ali ako se trendovi zadrže, Hrvatska će sutra premašiti kumulativnu vrijednost u zadnjih 14 dana i već će imati više od 10 zaraženih na 100.000 stanovnika, kazao je i dodao da država koja prekorači to ograničenje ne može biti na zelenoj listi sigurnih zemalja, kazao je Kacin, a prenosi RTV Slovenije.  


Napomenuo je da se Hrvatska odlučila na korak koji Slovenija nije poduzela. Otvorila je noćne klubove i diskoteke.

- Svečane i zatvorene proslave dopuštene su i vrlo su česte. Većina Slovenaca kupila je ulaznice za događaj na plaži Zrće na otoku Pagu, što je doslovno nerazumljivo i nerazumno za državu koja trenutačno predsjeda EU-om, dodaje Kacin i naglašava da Slovenija pomno prati što se događa u Hrvatskoj.

Kacin je izjavio i da je slovenski premijer Janez Janša jučer telefonski razgovarao s hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem te da će i danas biti u kontaktu.

- Slovenija očekuje da će Hrvatska poduzeti neke mjere kako bi ograničila proširenje koronavirusa, da bi se odrekla noćnog programa, što je do sada svugdje dokazano da je to glavni fokus, kazao je.

U Sloveniji četiri zaražena u posljednja 24 sata 

U Sloveniji je u zadnja 24 sata na koronavirus testirano 300 osoba i potvrđena su četiri nove slučaja zaraze koronavirusom, objavila je u ponedjeljak slovenska vlada na Twitteru.
Jedan slučaj potvrđen je na području Ljubljane, a tri u mjestu Ravne na Koroškem na sjeveru države. U bolnici je trenutno osam hospitaliziranih zbog covida-19, što je jedan više nego prethodni dan, a nijedan ne treba intenzivnu njegu, priopćila je vlada.

Slovenska vlada na sinoćnjoj je sjednici donijela odluku o produženju mjere subvencioniranja naknade plaće radnicima 'na čekanju' zbog covida-19 te odredila uvođenje obvezne elektronske aplikacije za osobe u samoizolaciji, a raspravljala je i o rastu broja zaraženih u Sloveniji i regiji.

Kako danas prenose slovenski mediji, elektronska aplikacija koja tek treba biti uvedena bit će obvezna za osobe u karanteni, a dobrovoljna za ostale. Aplikacijom otkriveni kontakti bit će anonimizirani, podaci se neće smjeti obrađivati, a osigurat će se i zaštita privatnosti korisnika.

Glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin potvrdio je da se na sjednici raspravljalo i o stanju u vezi s covidom-19 u široj regiji, te izrazio zabrinutost naglim povećanjem zaraženih u Hrvatskoj te najavio da će o situaciji govoriti u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

- Sa suradnicima pripremam konferenciju za novinare kako bi javnost upoznali s ocjenama i planiranim mjerama slovenske vlade. Hrvatska ima sve više oboljelih i klizi iz grupe sigurnih država EU-a. Ne možemo razumjeti da su tamo otvoreni noćni klubovi - diskoteke koji postaju prava žarišta covida-19, napisao je Kacin na svom Twitter profilu.

Dodao je da se vlada Janeza Janše suočava s porastom broja novih slučajeva koronavirusa, ali i pogoršanjem epidemioloških prilika na zapadnom Balkanu.


HRT/ HIC.hr
foto:

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre