HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


12.svibnja 2020.
POKOPANA POGREŠNA OSOBA
U Splitskoj bolnici pogriješili identitet preminulog pacijenta, ravnatelj dao ostavku

KBC Split


Zbog zamjene identiteta dviju pacijentica liječenih u KBC-u Split, od kojih je jedna umrla, čelni čovjek te bolnice Julije Meštrović sinoć je ministru zdravstva Viliju Berošu podnio ostavku. Upravno vijeće KBC- a Split odlučit će o ostavci, a inspekcija Ministarstva zdravstva trebala bi započeti unutarnji nadzor u toj bolnici.

Zamjena identiteta pacijentica dogodila se u travnju pri zaprimanju u bolnicu dviju starijih i dementnih osoba iz privatnih domova za starije i nemoćne u Seget Vranjicu i Dicmu. Jedna od njih bila je pozitivna na koronavirus i bila je u ponedjeljak vraćena u dom, no kada su je tamo doveli utvrđeno je da to nije njihova korisnica. Druga štićenica je 16. travnja umrla i pokopana je u Grudama pod drugim imenom, žene koja je živa i s kojo je zamijenjen identitet. Bolnica se ispričala obiteljima, a ravnatelj Meštrović o svemu je obavijestio ministra Beroša, zatim pokrenuo unutarnji nadzor i dao ostavku.

- Upravo vijeće će kroz dva do tri dana, kada inspekcija resornog ministarstva i unutarnje kontrole završe svoj posao, razmotriti ostavku ravnatelja prof Julija Meštrovića. Sve ovo jasno je osudio i ministar zdravstva Vili Beroš, javila je iz Splita novinarka HRT-a Ivana Šilović.


Zdravstvena inspekcija na putu za KBC Split

- Vjerujem da će Upravno vijeće KBC- a pričekati nalaz unutarnjeg nadzora i nalaz zdravstvene inspekcije, nakon toga pogledati sve utvrđene okolnosti, te sagledati je li se radilo o nečijoj pogrešci, previdu, nemaru ili se pak radilo o propustu u organizaciji rada. Ovisno o nalazu ćemo odlučiti o razrješenju ravnatelja KBC-a, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš za Hinu. Dodao je da Meštrović nije podnio neopozivu ostavku već samo zahtjev za razrješenjem.


Beroš: Oni koji su pogriješili moraju odgovarati

Na pitanje koliko je bio zadovoljan Meštrovićevim radom Beroš je odgovorio kako je tijekom njihove komunikacije proteklih nekoliko mjeseci bio stručan, profesionalan i odgovoran, no činjenica je da se sada ponavljaju greške i propusti u KBC- u Split. Ne vjeruje da je riječ o njegovim propustima, ali to je apsolutno nedopustivo. "Ovo se u nekoliko tjedana ponovilo drugi put. Potpuno je jasno da moramo reagirati i da oni koji su pogriješili moraju odgovarati, poručio je Beroš.


Epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Iva Pem Novosel u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog nije željela komentirati ostavku ravnatelja KBC-a Split zbog zamjene identiteta pacijentica. "To nije u mojem području, to se ne bi smjelo događati, ali tko radi taj i griješi", kazala je.


Ovo nije prva zamjena identiteta u KBC-u Split

To nije bio jedini slučaj zamjene identiteta u KBC-u jer su djelatnici bolnice početkom svibnja zamijenili dvije žene istog prezimena tako što su prvu koja nije bolovala od koronavirusa smjestili u COVID bolnicu na Križinama, dok su zaraženu štićenicu vratili u Dom za starije i nemoćne osobe. Zahvaljujući sreći ipak nije došlo do širenja zaraze.

hrt/HIC.hr
foto: kbc split

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre