21.rujna 2015. 
SPORT
Ante Čačić jednoglasno izabran za novog selektora Hrvatske nogometne selekcije.


Ante Čačić, novi selektor hrvatske nogometne reprezentacije 

U utorak na sjednici Izvršnog odbora  Hrvatskog nogometnog saveza izabran je Ante Čačić za novog selektora hrvatske nogometne reprezentacije. Čačić je bio jedini kandidat pa se čekala samo službena potvrda.

U subotu sam dobio potvrdu da sam ostao jedini kandidat te da bih u ponedjeljak trebao biti imenovan izbornikom. Uostalom, mediji već danima bruje o tome da ću biti izbornik, tako da to i nije neka nova vijest – rekao je jučer Čačić nakon pobjede Lokomotive nad Splitom, a to mu je bila oproštajna utakmica na klupi lokosa.

Podsjetimo, nakon poraza od Norveške, Niko Kovač postao je bivši, dobio je otkaz, a Davor Šuker najavio je da će do 21. rujna objaviti ime njegova nasljednika. Romeo Jozak bio je zadužen za razgovor s kandidatima, ali od prvog dana Čačić je bio favorit. U posljednje vrijeme pričalo se da dobro kotira i Zoran Vulić, ali na kraju nitko iz HNS-a nije s njim razgovarao.

Stoga, bilo je jasno da Čačić preuzima, a već ga čeka prvi izbornički posao – mora objaviti imena kandidata za susrete protiv Bugarske i Malte.

To neće biti problem, napravit ćemo sve kako treba. Do 24 sata u ponedjeljak popis moramo poslati Uefi – dodao je Čačić.

Čačićev ugovro traje do 31. srpnja 2018.godine.

Izbornik je imenovan jednoglasno, razgovarali smo, promislili smo i došli do najboljeg rješenja
rekao je Davor Šuker, predsjednik HNS-a . Zadovoljan sam kao i svim prijašnjim izborima koje smo odgovorno, na čelu sa mnom, napravili, a to je da izaberemo izbornika koji će voditi vatrene na Europsko ili Svjetsko prvenstvo, započeo je Šuker konferenciju za novinare pa nastavio " Obično smo imali kriterij da vjerujemo u izbornika. Niki Kovaču dali smo samo dvije utakmice. Apeliram na zajedništvo svih segmenata društva, bilo će proći ove dvije utakmice", rekao je Šuker.

Šuker je odbio odgovoriti s kojim se kandidatima razgovaralo "jer ne bi bilo pošteno prema Čačiću", a nije otkrio ni tko će biti u stožeru. To će, kaže Šuker, otkriti sam Čačić na konferenciji koja će se održati sutra u 14 sati. Komentirao je i to što će Romeo Jozak sjediti na klupi.

Kao i dosad, uvijek bi se tražile neke primjedbe HNS-u ili loš rad IO-a. To nije ništa loše. Čovjek neće sastavljati momčad, bit će na klupi. Ne vjerujem da bi on htio da ima suflera. Zašto ne bih sjedio na klupi, i nama i vama u interesu je da odemo na EP. Još nisam vidio da izbornik stavlja lošijeg igrača umjesto boljeg, dodao je Šuker.

 


Tko je Ante Čačić?


Novi izbornik rođen je 29. rujna 1953. godine u Zagrebu. Ante Čačić je, inače, trostruki djed, njegova kći, 38-godišnja pravnica Ivana ima troje djece, dok se sin, 34-godišnji Ante, stalni očev pratitelj na svim utakmicama, tek nedavno oženio...Ante Čačić u sretnom je braku s gospođom Ivkom, umirovljenom djelatnicom u prosvjeti.

Čačić je odrastao u Kranjčevićevoj ulici, ali nikada nije bio trener Zagreba. U njemu je 1987. godine bio tehniko u stručnom stožeru Ilije Lončarevića. Samostalno je vodio Zadar (u tri navrata, nekadašnjoj Međurepubličkoj ligi i Prvoj HNL), potom Dubravu, pa Inter tri puta (jednom u 2. HNL, dvaput 1. HNL), Osijek, Slaven Belupo (dva puta), Kamen Ingrad, Lokomotivu (dva puta), Radnik iz Sesveta, te Dinamo, s kojim je 2012. godine osvojio dvostruku krunu.

Ante Čačić u inozemstvu je radio dva puta, u Libiji i Sloveniji. Bio je Lončarevićev pomoćnik u A reprezentaciji Libije te potom i izbornik njihove mediteranske reprezentacije, s kojom je 2005. godine osvojio broncu na Igrama u Almeriji. Zanimljivo, tada mu je predsjednik saveza bio Gadafijev sin Mohamed, a na klupi je pokraj Ilije sjedio zajedno sRomeom Jozakom, tada stručnjakom za kondicijsku pripremu.

Drugi inozemni angažman imao je u Mariboru prije dvije godine, kada je uveo vodeći slovenski klub u Europsku ligu (bez poraza), ali se potom brzo razišao sa Zlatkom Zahovičem.

Ante Čačić diplomirao je na Višoj trenerskoj školi 1995. godine s radom 'Osnovni izbori koncepcija igre u fazi obrane'. Mentor mu je bio Stjepan Jerković. Čačić je 2005. godine bio u prvoj generaciji trenera s licencijom Uefa Pro.




(vecernji.hr/hrt/ HIC)



 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre