HIC
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O namamade in croatia, suveniri i poslovni darovi

 

31.svibnja 2019.
NOGOMET
Napušta li Ivan Rakitić hrvatsku nogometnu reprezentaciju ?

Ivan Rakitić

Hrvatska nogometna reprezentacija okupila se u Splitu uoči utakmica protiv Walesa i Tunisa, među njima nema veznjaka Ivana Rakitića.

Izbornik Zlatko Dalić na konferenciji za medije u srijedu potvrdio je da Rakitić propušta ovu reprezentativnu akciju zbog bolova u mišiću.

- Nakon razgovora s Ivanom donijeli smo zajedničku odluku da on preskoči ovu reprezentativnu akciju, jer u zadnje vrijeme ima problema sa zadnjom ložom, odnosno mišićem i ne bi bio spreman za utakmicu protiv Walesa, rekao je Dalić.

Međutim, prema pisanju Sportskih novosti problem je ipak dublji. Rakitić naime, razmišlja da napusti Vatrene. 

Osjeća se podcijenjenim, omalovaženim, te smatra da u Hrvatskoj ne doživljava respekt kakav bi morao imati.

Paradoksalno je da čak i kad je bio prvak Europe i strijelac u finalu Lige prvaka 2015. godine nije izabran za najboljeg nogometaša Hrvatske nego je Oscar - zahvaljujući glasovima prvoligaških igrača - dobio Luka Modrić. Njegova tada javna kritika medija što u većem broju nisu došli u Berlin na finale zapravo je bila poruka - zaslužio sam da me se poštuje koliko i Modrića i Mandžukića. Jedino su ga Sportske novosti vrednovale nagradom za sportaša godine.

Nakon Svjetskog prvenstva, na temelju kojeg je uvelike Modrić osvojio Zlatnu loptu, iako će bilo tko teško naći argumente da je Rakitić odigrao imalo manje kvalitetno, Ivan je jedan od rijetkih igrača koji su odradili kompletnu sezonu na visokoj razini. Do polufinala Lige prvaka bio je u borbi za trostruku krunu, a uvjerljivo je osvojio naslov prvaka Španjolske. Međutim, opet nije on dobio trofej za najboljeg igrača Hrvatske i definitivno nije nimalo iznenađujuće ako se zapitao - pa pobogu, što bi se moralo dogoditi da jednom kažu: ove sezone najbolji je bio Rakitić. Što? Igrači HNL-a koji glasaju još jednom su ga ignorirali i čini se aktivirali okidač da se ne pojavi u ovoj akciji. Zlatnu loptu za Modrića u 2018. podržao je i Rakitić, što su mu pojedini u Barceloni i zamjerili jer u Kataloniji postoji samo - Messi. Naravno da oštrica njegova nezadovoljstva nije uperena prema Modriću ili bilo kojem kolegi iz reprezentacije.

Da, Ivan Rakitić je iscrpljen. I od 4237 minuta provedenih na terenu u 54 utakmice, i od stresova zbog ostanka bez Lige prvaka što je bio najveći cilj, i od gubitka finala Kupa, i od stalnih medijskih napisa koji ga guraju iz Barcelone i sele po Europi, ali dojam je da je najviše umoran i ljut statusom u domovini koju je odabrao kad je mogao ostati u komociji Švicarske gdje je bio kapetan reprezentacije u mlađim uzrastima, i u čijem je dresu odigrao 104 utakmice te dao 15 golova, pise sportske.jutarnji.hr.

Znao je imati temperaturu 41 stupanj i igrati kao u polufinalu Svjetskog prvenstva, ali odavno su krenula njegova razočaranja s pojedinim pojavama u hrvatskom nogometu. Još otkako ga je Igor Štimac 2012. godine verbalno išibao i poslao na klupu da bi u momčad uvrstio Josipa Radoševića u utakmici s Belgijom. Od pojedinih njegovih prijatelja znali smo čuti - Ivan Hrvatsku kruhom, ona njega kamenom


Nakon Svjetskog prvenstva razmišljao je o oproštaju, ako je to učinio Mandžukić mogao je i Rakitić, a samo zbog domoljublja odlučio je ostati. Povijest govori koliko je to bitno za Vatrene. Još u kvalifikacijama za Brazil Igor Štimac dobio je otkaz nakon poraza od Škotske u Glasgowu gdje Rakitić nije igrao. U proteklom ciklusu izostao je iz nacionalne vrste i na Islandu i u Turskoj, tada smo konstatirali - kad nema Rakitića, Hrvatska gubi. Poražena je oba puta, a jedini razlog zašto nije nastupio bio je problem na relaciji s Antom Čačićem. No nakon razgovora sa izbornikom Dalićem i suprugom Raquel shvatio je da je želja za reprezentacijom jača i da je teško reći zbogom.

Zlatko Dalić preporodio je njegovu reprezentativnu karijeru, našao mu novu ulogu. Na prvom razgovoru u Kijevu prije Dalićeva debija Rakitić je gotovo odustao od Vatrenih, izbornik je našao način da mu podigne moral, izvrsno je odigrao i finiš kvalifikacija i Svjetsko prvenstvo, u Rusiji je poveo ekipu da “dobije za Modrića” Dansku na jedanaesterce, realizirao je odlučujuće penale i u tom susretu i s Rusijom, protiv Argentine dao ključne savjete izborniku kako ukrotiti Messija. I bio odličan.


Rakitićev otkaz boli Dalića

Otkaz koji mu je uručio Rakitić sigurno boli Dalića, on inzistira na obiteljskoj atmosferi i htio je s najjačim kadrom na Wales. Zbog kvalitete, ali i ozračja. No Dalić ovaj put ništa nije mogao napraviti. Ovakva njegova odluka eskalacija je svega što ga tišti godinama i u zadnje vrijeme. I u Barceloni gdje ga zatežu i ne stavljaju na stol novi ugovor, ali prije svega u Hrvatskoj u kojoj on, makar iza sebe ima pet sezona standardnog igranja u Barceloni, i dalje smatra da ostaje negdje sa strane.

Hrvatska protiv Walesa mora bez Rakitića. O njegovoj odluci sigurno će biti napisani brojni tekstovi i podrške i kritike jer je specijalan slučaj. Kad Hrvatska zove treba igrati i zaboraviti sve osobne doživljaje i povrijeđen ego, reći će mnogi kao načelan stav. Jedino tako može i vrijediti slogan “Iznad svih - Hrvatska”, i zato je ovaj otkaz iznenađujući.

Izgleda da vidi sve manje smisla u igranju za reprezentaciju, ali postoji i motiv Europskog prvenstva. Sada je najvažnije da i predsjednik HNS-a Davor Šuker i izbornik Zlatko Dalić odu do Rakitića i sve s njim raščiste. Hoće li dalje igrati ili neće. Dalić je nedavno bio u Barceloni i nije emitirao nikakve naznake problema... Izgubiti ga ne bismo htjeli, ali i on još jednom mora prihvatiti okolnosti kakve jesu. I da u dresu Vatrenih igra za državu i one koji ga vole. A znamo da je takvih puno među “običnim svijetom”.

Ništa veliko Hrvatska godinama nije napravila ako Rakitić nije bio na terenu i treba nam za plasman na Euro i na samom završnom natjecanju. Jer Ivan Rakitić ovog je časa po svim mjerilima, tako i cijeni na Transfermarktu, najvredniji hrvatski nogometaš!

sportske.jutarnji.hr / HIC.hr
foto:Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre