HIC
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O namamade in croatia, suveniri i poslovni darovi

 

21.prosinca 2018.
DAVIS CUP
Osvojeni pokal stigao u Zagreb

Dvis Cup pokal dopremljen u Zagreb

Pokal koji je osvojila hrvatska teniska reprezentacija na Davis Cupu dopremljen je u Zagreb.

Osvajači Davis Cupa u četvrtak su na svečanosti u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt otkrili veliki srebrni trofej, jedan od najprepoznatljivijih u svijetu sporta, te ga na taj način dali na uvid svima koji će u sljedećih desetak mjeseci posjetiti ovu kulturnu ustanovu u središtu hrvatske metropole, u kojoj je trofej bio izložen i nakon što su ga naši tenisači prvi put osvojili 2005. godine.

Podsjetimo Hrvatska je pobjednik Davis Cupa! Dugi put u povijesti naši su tenisači na krovu svijeta zahvaljući pobjedi Marina Čilića 7:6 (3), 6:3, 6:3 koju je ostvario protiv Lucasa Pouillea, najbolje rangiranog francuskog tenisača u Lilleu, nakon dva sata i 19 minuta igre pred 25.000 gledatelja na stadionu Pierre Mauroy.

Od igrača koji su tijekom 2018. godine dali svoj doprinos na putu prema drugom trijumfu u Davis Cupu, na ovoj svečanosti nije bilo tek Borne Ćorića, Mate Pavića i Viktora Galovića koji su započeli pripreme za novu sezonu koja je pred vratima.

"Zahvaljujem se Hrvatskom teniskom savezu što je opet izabrao Muzej za umjetnost i obrt kao mjesto koje je dostojno da čuva jedan od najznačajnijih trofeja u povijesti sporta tijekom ove godine. Sport i kultura su dva bitna identifikatora svake nacije, svakog društva, i spajaju se u ovom krasnom činu, otkrivanju ove 'salatare'", rekao je ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović.

"Na svečanoj večeri u Lilleu, prije nego što je meč počeo, zahvalila sam se dečkima što će ovaj trofej doći u Hrvatsku. Sada vam zahvaljujem što ste sve ove godine vjerno, velikog srca, sa puno ljubavi igrali i što igrate za Hrvatsku. Imate puno uspjeha, ali ovo je sigurno i kruna vaše karijere. Osvojili smo zadnji, povijesni, a nadam se da ćemo i onaj prvi, sljedeće godine u Madridu", rekla je u svom obraćanju predsjednica Hrvatskog teniskog saveza Nikolina Babić.

Marin Čilić je od 2006. godine član reprezentacije te je na putu do momčadskog 'svetog grala' u teniskom svijetu postao i hrvatski rekorder po broju pobjeda u Davis Cup dvobojima.

"Ovo je sigurno najveća kruna ove generacije. Htio bih se zahvaliti i pomoćnom dijelu ekipe koji su sa srcem radili svoj posao i uvijek nam davali podršku. Htio bih se zahvaliti domaćinima u Osijeku, Zadru i Varaždinu, gdje smo ostvarili sjajne pobjede, gdje su nas navijači gurali do finala i u finalu nas bodrili iz sveg srca", istaknuo je najbolji hrvatski tenisač.

Izbornik Željko Krajan apostrofirao je ozračje u ekipi, koje je pratilo hrvatsku reprezentaciju na putu do trona.

"Ova 'salatara ne bi bila tu da atmosfera u momčadi nije idilična. Motivacija koju smo imali, zbog te, ajmo reći, propuštene prilike 2016., pokazala se ključnom. Ostat će zapisana u povijesti ova naša pobjeda."

"Svi smo puno željeli taj trofej, možda smo u toj želji malo i izgorili 2016. u Zagrebu. Naučili smo dosta iz toga. Sigurno nam ovo puno svima znači. Možemo biti ponosni, jer smo postigli nešto što će nam ostati za cijeli život u sjećanju", rekao je najiskusniji igrač reprezentacije Ivan Dodig koji se posebno osvrnuo na ulogu navijača i dao im povod da za godinu dana potegnu i do Madrida: "U Lilleu smo bili pozitivno iznenađeni brojem i podrškom naših navijača. U Madrid idemo kao branitelji naslova, vjerujem da će biti puno naših ljudi i mislim da još imamo puno toga za pokazati."

Pohod na obranu naslova ne odbacuje ni Marin Čilić: "Zašto ne? Bit će i malo lakše, s obzirom da je samo jedan tjedan. Nadam se da ćemo ostati zdravi, da ćemo ostati jako motivirani i da ćemo dogodine braniti titulu."

Svečanost otkrivanja Davis Cupa iskorištena je i kako bi Hrvatski teniski savez podijelio godišnja priznanja najuspješnijim tenisačicama, tenisačima i trenerima za 2018. godinu.

U seniorskoj konkurenciji nagrađeni su Marin Čilić i Petra Martić, najbolji mlađi junior je Mili Poljičak, a najbolja mlađa juniorka Lucija Ćirić-Bagarić. U kategoriji starijih juniora nagrade su osvojili Duje Ajduković i Antonia Ružić. Najboljom reprezentaciji proglašeni su osvajači Davis Cupa, a najbolja mlada reprezentacija su europski prvaci do 14 godina, a momčad su činili Mili Poljičak, Dino Prižmić i Noa Vukadin pod trenerskim vodstvom Igora Blaževića. Nagradu za mladog igrača koji je najviše napredovao osvojio je Borna Gojo, a mlada igračica s najvećim napretkom je Lea Bošković. Za najboljeg teniskog trenera u 2018. priznanje je dobio Željko Krajan, a najboljim hrvatskim trenerom na ATP ili WTA Touru proglašen je Ivan Ljubičić.


pogledajte galeriju, jutarnji list
Hrvatska Davis cup reprezentacija, Zadar 2018

hrvatska Davis Cup selekcija (trener, predsjednica HTS-a Nikolina Babić, tenisaći)hrt/ HIC.hr
foto:
Roland Goršić /CROPIX

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre