HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
vijesti-regija


zlatnici i srebrnjaci


15.srpnja 2020
ZBOG VELIKOG BROJA ZARAŽENIH KORONAVIRUSOM
Srbija i Crna Gora maknute s liste sigurnih zemalja

koronavirus


Situacija s koronavirusom u našem je susjedstvu raznolika. Najpovoljnija je u Sloveniji, gdje je danas zabilježeno 10 novooboljelih, pa je aktivnih slučajeva sada 260.

U Bosni i Hercegovini ponovno rast. Danas je novozaraženih 189 - dvostruko više nego jučer, ali i znatno manje nego potkraj prošlog tjedna, kada ih je bilo više od 300. Aktivnih slučajeva imaju više od 3700.

Najteže je i dalje u Srbiji. Broj novooboljelih ponovno je narastao. Imaju ih 344, a aktivnih je slučajeva više od četiri i pol tisuće. U toj je zemlji preminulo još 13 osoba.

Crna Gora je zemlja s najviše aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom u regiji. Ukupno ih je tisuću
453 odnosno 231 aktivni slučaj na 100 tisuća stanovnika.


Europska unija je zbog pogoršanja epidemiološke situacije skinula Crnu Goru i Srbiju s popisa trećih zemalja iz kojih se može putovati u Uniju bez ograničenja.STANJE KORONAVIRUSA U SVIJETU

U svijetu je više od 13 milijuna 145 tisuća zaraženih, a broj umrlih približava se 600 tisuća. Veliki porast bilježe Indija i Brazil, a najteže je i dalje u SAD-u - gdje je više od 63 tisuće novih slučajeva te ukupno oko 3.5 milijuna zaraženih.

Sjedinjene Države registrirale su više od 63 tisuće novih slučajeva zaraze koronavirusom tijekom posljednja 24 sata. Već nekoliko tjedana bilježe rast infekcija na jugu i zapadu zemlje.

- Epidemija ponovno jača u tim dijelovima zemlje, osobito među mlađim stanovništvom, što upućuje na povezanost između pokušaja otvaranja i izostanka odgovornosti. Okupljanja u barovima bez zaštitnih maski dolijevaju ulje na vatru. Stoga je pred nama u idućim danima i tjednima izazov u kojem moramo pokušati suzbiti širenje zaraze i sigurno se otvoriti, rekao je ravnatelj američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti Anthony Fauci.

U Alabami, Floridi i Sjevernoj Karolini jučer rekordan broj preminulih od posljedica zaraze koronavirusom. Više od  3 milijuna i 400 tisuća Amerikanaca je zaraženo, umrlo je više od 136 tisuća. Od covida-19 u posljednja 24 sata umrlo je 850 ljudi.

Zbog rasta broja zaraženih i preminulih nastavnici i profesori od Kalifornije do Wisconsina će predavanja umjesto u učionicama držati putem interneta kad za par tjedana počne nova školska godina.

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je da neće financirati ili osloboditi poreza obrazovne institucije koje odbiju vratiti nastavu u učionice.

Trumpova kampanja uoči predsjedničkih izbora 3. studenoga smatra otvaranje učionica i vraćanje roditelja na posao ključnim za ekonomski oporavak.

- Želim da svi znaju da koristimo svu snagu savezne vlade za borbu protiv kineskog virusa i za zaštitu našeg naroda. Isporučit ćemo cjepivo u rekordnom roku. Trenutačno se radi na različitim cjepivima od kojih se mnoga čine veoma dobrima, kazao je predsjednik SAD-a Donald Trump.

Druga najpogođenija zemlja na svijetu, Brazil, približava se broju od dva milijuna zaraženih. Malo više od 74 tisuće ljudi je umrlo.

U Tokiju su gradske vlasti upozorile na zabrinjavajuće širenje virusa. Broj slučajeva zaraze u ovome tjednu udvostručio se u odnosu na prethodni. U prosjeku ih je sada 173 svakoga dana. (hrt.hr)

 

HIC.hr
Ilustracija | Foto: Canva