HIC ukrasu za bor-kuglice


17.studenog 2020
29.OBLJETNICA ŽRTVE VUKOVARA
Srpska delegacija položila vijence , oglasio se vukovarski gradonačelnik Penava

Delegacija SNS-a odala počast žrtvama u Vukovaru

Delegacija Srpskog narodnog vijeća (SNV) danas 17.studenog odala je počast žrtvama, koje su građani i građanke Vukovara podnijeli u ratu 1991-1995.

Delegacija sastavljena od Borisa Miloševića, potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske, Verana Matića, specijalnog izaslanika predsjednika Republike Srbije, Radojke Mrkšić, članice udruženja "Protiv zaborava" i njegovog sekretara Veljka Maksića, te Milorada Pupovca, predsjednika, položila je vijenac za stradale Vukovarce i Vukovarčanke srpske nacionalnosti u Dunav te su, nakon toga, vijenac položiti na farmi "Ovčara", mjestu torture i zločina nad braniteljima i civilima, deportiranima iz vukovarske bolnice, piše N1.

Na kraju komemorativnog programa za sve žrtve Milorad Pupovac će sa delegacijom zapaliti svijeće u Sabornoj crkvi sv. Nikole u Vukovaru.


Zbog najave da će državni tajnik Zvonko Milas sudjelovati u polaganju vijenca u Dunav, uslijedila je žestoka reakcija vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave.

No, prema navodima glasnogovornika Vlade Marka Milića, nije bilo predviđeno da Milas sudjeluje u polaganju vijenca u Dunav.

- Slijedom pogrešne informacije koja se pojavila u javnom prostoru, napominjemo da nije bilo predviđeno da državni tajnik Zvonko Milas danas položi vijenac u Dunav zajedno s delegacijom SNV-a, već je trebao ići s njihovom delegacijom položiti vijenac na Ovčaru.

No budući da se državni tajnik Milas u međuvremenu razbolio, nažalost neće moći sudjelovati u današnjem programu kako je bilo predviđeno i u kojemu je trebao zajedno s potpredsjednikom Vlade Borisom Miloševićem odati počast žrtvama Ovčare - javio je Milić.

Milorad Pupovac je u Vukovaru kazao da je došlo do nesporazuma vezano uz najavu da će Milas biti prisutan na polaganju vijenaca u Dunavu. Kazao je kako je pogriješio. 

- Žao mi je što ga zbog toga napadaju. Žao mi je što nas koji radimo težak posao, a u teškom poslu radite i greške, zbog tih greški napadaju hrabrog čovjeka i poštenog državnog službenika i dužnosnika - kazao je Pupovac. 

- Mi smo pogriješili. Ja sam pogriješio. Riječ je o nesporazumu. Rekao sam koga treba smatrati za grešnika u ovim stvarima, u drugim stvarima okrenite uši i oči prema drugim ljudima koji su grešni prema tom čovjeku - kazao je.

Komentirao je i svoj odlazak u Škabrnju.

- Moja želja je odavno iskazana, još prije 15-16 godina odlazim u Škabrnju. Ponovio sam i više puta, zadnji puta nakon komemoracije u Gruborima, pa sam ponovio i jučer. Ja nisam gospodar ovog odnosa i ne znam da li svi razumiju moju želju kako treba i da li je moja želja dobrodošla za sve koji će se tamo okupiti. Ukoliko je nekome problem da se pojavim na toj komemoraciji, koji smatraju da ne bi bilo dobro, sasvim je sigurno da ću poštivati takav stav i da neću nikoga ometati svojom prisutnošću - kazao je Pupovac. 

Na pitanje očekuje li se netko iz redova vukovarskog SDSS-a u sutrašnjoj Koloni, Pupovac je kazao:

- Što se tiče Srba u Vukovaru i njihovog odlaska prema komemoraciji i Koloni, to ja nosim na svojim leđima i nadam se da ću stvoriti pretpostavke da oko ovih komemorativnih dana ne samo Hrvatska nego i Vukovar ne budu podijeljeni, ni Hrvati ni Srbi. Neki ljudi u ovom gradu i državi ne žele da se to dogodi. Ne žele ići u susret takvim mogućnostima. Oni koji napadaju komemoriranje srpskih žrtava, najdirektnije odbijaju Srbe, da komemoraciju prihvate kao svoju i da u miru sudjeluju u njoj otvorenog srca. 

Boris Milošević je kazao kako je u Vukovar došao odati počast žrtvama te da je važno stvarati atmosferu pomirenja i dijaloga kako bi sve žrtve bile prihvaćene kao zajedničke i iskazati pijetet bez podjele.

Kazao je i da ne može komentirati poruke koji dolaze iz Grada Vukovara.

- Nisam Vukovarac pa mi je teško suditi kako je živjeti u Vukovaru. Smatram da je građanima Vukovara danas potreban mir i sigurnost, a da država i lokalna samouprava trebaju stvoriti pretpostavke za život svih građana Vukovara - kazao je Milošević.

- Više od trećine građana Vukovara su srpske nacionalnosti i važno je da se njihov glas čuje i da imamo dijalog. Čini mi se da na lokalnoj razini dijalog nedostaje i nadam se da će se u narednim godinama otvoriti te da će se moći razgovarati bez tenzija. Smatram da nije dobro i da nisu dobri zaključci da se nisu stvorile pretpostavke za ćirilicu. Taj zaključak znači da svih ovih godina nije došlo do napretka u međunacionalnim odnosima a to je ono što nije dobro. Ispada da smo prije 15 godina imali bolju situaciju u međunacionalnim odnosima nego danas, umjesto da je obrnuto, da je situacija prije bila lošija pa da smo danas napravili iskorake. Do toga nije došlo. Nadam se da će moj dolazak sutra biti korak u pozitivnom smjeru - kazao je Milošević. 

- Bio sam u anti ratnom pokretu i osuđivao što se događalo u Vukovaru, producirao sam film o razaranju Vukovara sa zajedničkim ekipama novinara Srbije i Hrvatske, ali kad prođem ovim krajem imam potrebu da izrazim pijetet prema žrtvama na onim mjestima koje su obilježje vezano za te žrtve. Zato sam danas ovdje s predstavnicima SNV-a i Vlade, doći ću i sutra na komemoraciju iz istih razloga. Pošto sam izaslanik za nestale, važno je da budem prisutan i da radim na tome da se svi nestali pronađu. Iz Vukovara i okoline je 525 nestalih, to je veliki zadatak za sve nas. Ovakve zajedničke komemoracije mogu pomoći da pronađemo naše nestale - kazao je Veran Matić, predsjednika Srbije za rješavanje pitanja nestalih. 


hrvatski šah, kompletŽestoka reakcija vukovarskog gradonačelnika Penave

- Što se to dogodilo na današnji dan, 17. studenog u Vukovaru, samo jedan dan prije 18. studenog? Što to što je zaslužilo polaganje vijenaca od strane Vlade RH u Dunav?“, pita se gradonačelnik Vukovara Ivan Penava u svom priopćenju poslanom povodom današnjeg 'odavanja počasti žrtvama Vukovara u ratu od 1991-1995' u organizaciji SNV-a, a kojemu će se u ime Vlade RH pridružiti i državni tajnik Zvonko Milas, inače vukovarski branitelj i jedan od zapovjednika u obrani Borova Naselja, kao i specijalni izaslanik predsjednika Republike Srbije Veran Matić.

- Ako sutra na Memorijalnom groblju polažemo vijenac svim žrtvama velikosrpske agresije na Vukovar koje ne dijelimo po nacionalnosti, a među kojima je značajan broj pripadnika srpske nacionalnosti, koje i čije su onda ove žrtve? Retorika SNV-a je poznata i ona je na tezi da je riječ o srpskim civilima ubijenim prije ratnih događaja u Vukovaru zbog kojih su se Srbi bili prinuđeni organizirati i braniti pa je tako započeo rat. Datum 17. studeni je odabran ciljano i bezobrazno uoči 18. studenog kako bi se umanjila hrvatska, vukovarska trauma i žrtva jer eto i druga je strana ima te kako bi se podijelila odgovornost za rat i žrtve - poručuje Penava i optužuje Vladu RH da „zajedno s Vladom Republike Srbije sudjeluje u tom pokušaju krivotvorenja nedavne hrvatske povijesti bez da je tu istu partnersku Vladu s čijim predstavnikom rade ovu krivotvorinu priupitala što je s logorima u Republici Srbiji, što je s nestalima, što sa sravnjenim selima i gradovima te kako i kada će Republici Srbiji platiti za njihovu obnovu.“

- Implikacije ovoga čina su duboke i dalekosežne. One predstavljaju pokušaj krivotvorenja hrvatske povijesti i vraćanja na postavke od prije Domovinskog rata u svemu osim u himni, grbu i zastavi. Odvijaju se po istom obrascu po kojemu su nakon izborne pobjede početkom devedesetih komunistički kadrovi pretrčali u HDZ ukravši pobjedu pobjednicima, na jednak način danas poražene agresorske snage su pretrčale u šator pobjednika, svoju žrtvu pretvaraju u našu, a našu državu u svoju. Radi prokazivanja sramotne i trule hrvatske politike treba podsjetiti da Vlada RH polaže vijenac u Dunav zajedno s Vladom RS koja je prošle godine otkrila u Novom Sadu spomen ploču generalu JNA Mladenu Bratiću poginulom u napadu na Vukovar i Republiku Hrvatsku,“ poručio je gradonačelnik Vukovara, koji će zbog izolacije uslijed zaraze koronavirusom izostati iz sutrašnje Kolone sjećanja.

 

- Slijedom pogrešne informacije koja se pojavila u javnom prostoru, napominjemo da nije bilo predviđeno da državni tajnik Zvonko Milas danas položi vijenac u Dunav zajedno s delegacijom SNV-a, već je trebao ići s njihovom delegacijom položiti vijenac na Ovčaru.

No budući da se državni tajnik Milas u međuvremenu razbolio, nažalost neće moći sudjelovati u današnjem programu kako je bilo predviđeno i u kojemu je trebao zajedno s potpredsjednikom Vlade Borisom Miloševićem odati počast žrtvama Ovčare - izjavio je glasnogovornik Vlade Marko Milić.

jutarnji.hr/HIC.hr
foto:CROPIX
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre