Odaberite knjigu!


cijena 150 Kn

 Ovaj banner možete
postaviti na
svoju stranicu

Vojislav STANIMIROVIĆ

za originalni dokument kliknuti ovdje

VK (VOJSKA KRAJINE)
LIST SRPSKE VOJSKE KRAJINE
broj 7-8, X-XI.1993.


Obnova zdravstvenih ustanova u Vukovaru 1991.-1993.

BOLNICA U PRAVOM RUHU

18. novembra 1991. oslobođena je bolnica u gradu na Vuki, poslednjem ustaškom uporištu. Mesec i po dana kasnije rođena je u njoj prva beba, početkom marta "Trudbenik" osposobljava Hitnu medicinsku pomoć, a šest meseci kasnije počinje sanaciju kompletne zgrade "nove bolnice". Za dve godine osposobljeno je oko 70 odsto kapaciteta i oko 250 ležajeva, a vrednost radova je oko 5,5 miliona maraka.

Tog 18. novembra 1991. pao je i poslednji bastion, poslednje uporište ustaške vlasti u Vukovaru - vukovarska bolnica. Njenim padom oslobođen je i sam grad Vukovar, nekada grad lepotan. Ljudska mašta ne može da zamisli ono što se tada u gradu moglo videti kao stvarnost. Rečju, grad koga više nema, koji pruža sliku pakla, pun dima, paljevine, leševa, smrada, a ponajviše nepreglednih ruševina.

Nekada jedna od lepših građevina u gradu, sa novim zdanjem podignutim pre 15 godina, važila je za jednu od najopremljenijih bolnica u bivšoj Jugoslaviji. Sada je praktično nema, jer je prema konturama u obilju ruševina teško prepoznati da se nalazimo baš na njenim temeljima.
Nekada je imala kapacitet od 450 bolesničkih ležajeva, sva potrebna odeljenja, sa subspecijalističkim i pratećim službama. Sada od toga nema ništa, jer je 75 odsto objekata srušeno i uništeno. Srećni smo bili što smo ponovo na svojoj grudi zemlje, a srce su pritisli tuga i bol pred naveselom slikom koja se pružala oko nas.

Rat je i dalje besneo u našoj blizini, što nas je teralo da radimo brzo na obnovi i pružamo pomoć ranjenicima, koji su to od danas s pravom očekivali. Bilo je teško u zimskom periodu živeti bez vode, struje, grejanja, te bez ijednog stakla na prozorima.

Veliku pomoć i razumevanje ispoljili su pripadnici JNA, te bratski gradovi Srbije. Raščišćavani su prilazi bolničkim objektima, uz uporedne radove na osposobljavanju grejanja, zastakljivanju suterenskih prostora, bušenju arteškog bunara, osposobljavanju elektroinstalacija, servisiranju i popravci zatečene medicinske opreme…

Posle nepunih mesec i po dana počinju u našoj bolnici da se leče prvi pacijenti i rađaju prve bebe, da bi 13. januara 1992. obavili crkveno osvećenje bolnice, kao prvog delimično obnovljenog objekta u Republici Srpskoj Krajini. Radovi se obavljaju još intenzivnije, a prvi i najveći donator za bolnicu Vukovar - beogradski KMG "Trudbenik" oglasio se već marta 1992. godine osposobivši zgradu Hitne medicinske pomoći sa rehabilitacijom. U junu 1993. "Trudbenik" počinje sanaciju kompletne zgrade "Nove bolnice", uz minimalnu naknadu. U naprednim mesecima, velikim trudom i požrtvovanjem pojedinaca, nabavljen je repromaterijal po celoj Jugoslaviji, uz pomoć darodavaca i sponzora, te bez novca i finansijske pomoći započeo je veliki građevinski zahvat koji je trajao narednih šest meseci. Uporedno se radilo na obnovi potpuno uništenog voznog parka, osposobljavanju centralnog vešeraja, kuhinje i laboratorije. Počeli su radovi i na obnovi zgrade transfuziologije i izgradnja nove zgrade patologije. Radovi su pri kraju, a novi objekti biće pušteni u rad prilikom obeležavanja druge godišnjice oslobođenja Vukovara. Nabavljenim su aparati za hemodijalizu i ta radna jedinica takođe počinje sa radom za drugu godišnjicu oslobođenja, s obzirom na to da su radom oko montaže opreme u toku. Inače, Vukovar nije do sada imao Centar za hemodijalizu.

Bolnica je u sastavu Zdravstvenog centra "Sveti Sava" Vukovar. Do sada je obnovljeno 70 odsto kapaciteta. Osposobljeno je 250 bolničkih ležajeva, stanica HMP, rehabilitacija, hirurgija (sa dve operacione sale), ginekologija (dve operativne sale i porodilište), interno odeljenje sa centrom za hemodijalizu (koji je u završnoj fazi), neuropsihijatrija sa EER i EMG kabinetom, ORL odeljenje, očno odelenje, pedijatrija, Radna jedinica za patologiju i transfuziologiju i kožno-venerične i infektivne bolesti, kabinet sa RTT sa ultrazvukom, medicinsko-biohemijska laboratorija i tehnička služba. Vozni park sada ima 10 automobila, dva kombi-vozila i minibus.

Vrednost do sada izvedenih radova, nabavljene opreme, voznoga parka i nezavršenih investicija iznosi 5,5 miliona nemačkih maraka. Ako se uzme u obzir da smo od tih sredstava oko 5 odsto dobili od republičkih institucija, možemo biti izuzetno zadovoljni postignutim, jer je bolnica objekat koji je na sebi svojstven način vratio život i sigurnost u Vukovar.
Zdravstveni centar "Sveti Sava", osim bolnice na terenu, u svom sastavu ima dom zdravlja, 25 ambulanti, 10 zubnih ambulanti, osam apoteka sa centralnom apotekom u bolnici.

U celom Zdravstvenom centru ima 620 zaposlenih, a 70 zdravstvenih radnika visoku stručnu spremu.

Prioritetna obaveza nam je dalje osposobljavanje odeljenja za plućne, te kožnovenerične i infektivne bolesti. Započeti su radom i na obnovi "stare zgrade", a pok je šest meseci. Nadamo se da će i na ovom poslu biti uspeha i da će bolnica u skoroj budućnosti biti kompletirana, sa svim potrebnim odeljenjima i medicinskom opremom.

Prim. Dr. Vojislav Stanimirović

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre