HIC
zlatnici i srebrnjaci

18.kolovoza 2020.
TURIZAM U UVJETIMA KORONAVIRUSA
Stav europski zemalja spram putovanja svojih građana u Hrvatsku


turisti u zračnoj luuci s maskama


Nakon kratkotrajnog popuštanja mjera sve više europskih zemalja uvode preventivne mjere zbog svojih građane koji putuju ili se vraćaju se ljetovanja u Hrvatsku. Razlog je tomu što Hrvatska u zadnje vrijeme bilježi porast zaraza koronavirusom iako je na 100 tisuča broj zaraženih ispod 40. No ima zemalja koje su optimističnije u svezi stim kao što je to Njemačka.

Njemačka

Njemački turisti do daljnjega ostaju u Hrvatskoj jer broj novoinficiranih ne prelazi brojku od 50 na 100.000 stanovnika, piše njemački SeaHelp.eu . Kako bi dobili dodatnu potvrdu ispravnosti tog tumačenja, uredništvo SeaHelp-a se 14. kolovoza obratilo njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova pitajući je li njemačka strana izdala ili namjerava izdati novo upozorenje za putovanja u Hrvatsku.

Iz Ministarstva su odmah sutradan odgovorili kako „pomno prate razvoj događaja u Hrvatskoj“ te da „Hrvatska u odnosu na broj stanovnika ne prelazi brojku kada se izdaje upozorenje o putovanju“

-Sa Hrvatskom to nije slučaj, odgovara Ministarstvo navodeći metodu izračuna za Hrvatsku, koja ima 4,2 milijuna stanovnika.

Ako broj novozaraženih prelazi brojku od 50 na 100.000 stanovnika, broj stanovnika Hrvatske 4.200.000 podijeljeno sa 100.000 daje 42. To znači: 42x50 slučajeva daje 2.100 slučajeva novozaraženih u roku od sedam dana.

Hrvatska je po tom izračunu (a prije upozorenja Austrije za austrijske turiste) u posljednjih sedam dana imala točno 792 nove infekcije. A to je još uvijek daleko od brojke 2.100 novozraženih u 7 dana, odgovarili su iz njemačkog Ministarstva vanjskih poslova uredništvu njemačkog lista SeaHelp( fenix-magazin.de)

Austrija, gnjev medija

Kako pišu austrijski mediji upozorenje o (ne)putovanju u Hrvatsku zbog opasnosti od zaraze koronavirusom, koje je u ponedjeljak u ponoć stupilo na snagu, izazvalo je ogroman gnjev i ljutnju zaposlenika austrijskog radija i televizije ORF.

Razlog je nalog šefa sigurnosti ORF-a Piusa Strobla da svi oni koji su bili na odmoru u Hrvatskoj i vratili su se u Austriju ne smiju doći na posao nego moraju raditi od kuće tj. iz Home Office.

Od početka pandemije šef sigurnosti Strobl je od ORF-a napravio za koronavirus neprobojnu utvrdu i uveo strogi anti-korona režim, pa su voditelji, urednici i svo tehničko i drugo osoblje stalno bili podvrgnuti mjerenju tjelesne temperature i radu u posebno izoliranim zonama, a sve uz podršku glavnog direktora ORF-a Alexandera Wrabeza.

O stupnju sigurnosne strogoće slikovito govori i podatak da je urednik kulture u pokrajinskom studiju ORF-a u Vorarlbergu ušao u studio u tzv. „zatvorenoj zoni“ da nešto uzme, a nije se prethodno prijavio i najavio, zbog čega je bez puno priče otpušten.

Mediji navode kako je sada upozorenje Ministarstva vanjskih poslova Austrije o (ne) putovanju u Hrvatsku izazvalo dodatni alarm na ORF-u. Sigurnjak Strobl, naime, odmah je poslao obavijest svim djelatnicima radija i televizije da oni koji su bili u Hrvatskoj a nemaju negativan PCR test na koronavirus, moraju pet dana ostati kod kuće u svom Home Office. I to unatoč tome što ORF nema nikakve ugovorne ni druge regulative o radu od kuće. Na tu činjenicu, kako piše bečki „Kurier“ odamh su Strobla podsjetili sindikalni zaštitnici.

Rezultat je bilo ublažavanje upute uz obrazloženje da onaj tko nema uvjete za rad od kuće smije doći na posao, ali u poseban „izolacijski prostor“. To je još više razbjesnilo djelatnike ORF-a i njihove zaštitnike koji su Strobla tražili da definira što to znači i kako izgleda „izolacijski prostor“?

Isti upit šefu sigurnosti ORF-a poslali su i novinari bečkog „Kuriera“, s namjerom da priteknu u pomoć svojim kolegama novinarima na nacionalnom radiju i televiziji.

Odgovor je glasio: „Svakome tko nije na vrijeme se uspio vratiti kući, nudi ORF dobrovoljni Home Office u trajanju od najviše pet dana do dobivanja negativnog COVID-19 testa“. A što se tiče pojašnjenja kako izgleda „izolacijski prostor“ ORF je odgovorio „Kurieru“:

„Do završetka testiranja odnosno dobivanja rezultata na raspolaganje se dotičnima stavljaju posebno odvojena radna mjesta“. Uz napomenu da trenutačno i tako već oko 50 posto zaposlenika ORF-a radi od kuće.

Iz svega iznesenog vidljivo je ne samo da je Hrvatska očito omiljena turistička destinacija za odmor i austrijskih novinara nego da je upozorenje austrijske vlade o (ne)putovanju u našu zemlju zbog opasnosti od zaraze koronavirusom uzdrmalo ne samo turističku Hrvatsku nego i brojne društvene strukture u Austriji (fenix-magazin.de)


ATENA maslinovo ulje

Slovenija

Slovenski ministar zdravstva Tomaž Gantar izjavio je u ponedjeljak da će vladi predložiti da do kraja tjedna uvede karantenu za Slovence koji se vraćaju iz Hrvatske, ističući da je to “jedinstveno mišljenje” medicinskih stručnjaka, javlja Hina.

Ako vlada takvu odluku donese u srijedu ili četvrtak, onda bi se slovenskim turistima koji žele izbjeći karantenu dalo još “najviše dva ili tri dana” da se vrate kući, rekao je Gantar javnoj televiziji.

Ministar ne vjeruje da bi se to moglo promijeniti u slučaju pada “unosa” koronavirusa preko slovenskih turista koji ljetuju u Hrvatskoj ili u slučaju smanjivanja broja dnevno zaraženih, jer Hrvatska “već ima eksponencijalni rast” zaraza u zadnje vrijeme.

Također je istaknuo da nije moguć “selektivan” pristup, prema životnoj dobi i karantenu uvoditi samo za one od 15 do 35 godina koji se najčešće zaraze ili prema onima koji dolaze iz epidemiološki manje riskantnih županija, na primjer iz Istre.

Gantar je pojasnio da bi prvo bilo neracionalno jer u Hrvatsku većinom putuju obitelji s djecom, dok je u vezi s drugom opcijom kazao da je Slovenija uvijek do sada primjenjivala jedinstven kriterij po državama, a ne regijama za sastavljanje liste riskantnih destinacija.

No, pritom je propustio reći da je Slovenija prije mjesec dana na “crvenu” listu uvrstila cijelu Češku, da bi poslije pisma češkog premijera Andreja Babiša slovenskom premijeru Janezu Janši upozorenje zadržala samo za jednu rudarsku regiju u kojoj je zabilježen skok infekcija.

 

 

Za sada smo bez obaveze nošenja maski na otvorenom, Hrvatska na crvenoj listi nekih europskih zemalja

hic.hr
foto: N1hrvatska
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre