HIC samo najbolje iz Hrvatske
zlatnici i srebrnjaci


ATZENA maslinova ulja

10.veljače 2021.
TRODNEVNICA
U Hrvatskoj se obilježava Stepinčevo

Alojzije StepinacU Hrvatskoj se obilježava blagdan bl. Alojzija Stepinca, odnosno Stepinčevo. Posebno svečano će biti u njegovom rodnom mjestu i mjestu u kojem je preminuo na današnji dan 10.veljače 1960. u Krašiću. 

Velečasni Ivan Vučak, župnik u crkvi Presvetog Trojstva iz Krašića, u Dobro jutro, Hrvatska govorio je o važnosti Krašića gdje je u starom župnom dvoru Stepinac proveo 9 godina života u zatočeništvu. 

U crkvi ima mnogo važnih predmeta, poput oltara koji je nastao 1998., kada je papa Ivan Pavao II proglasio Alojzija Stepinca blaženim. U crkvi se nalazi i relikvija prvog stupnja, odnsno dio malog prsta desne ruke, kako bi vjernici mogli doći i moliti za zagovor blaženog Alojzija Stepinca pred Gospodinom. Drveni križić koji se nalazi u oltaru, rekao je velečasni Vučak, bio je uz Stepinca dok je bio u zatvoru u Lepoglavi. U crkvi se nalazi i gaza sa Stepinčevom krvi, u Krašiću je bio bolestan i dolazili su ga obilaziti liječnici. Velečasni je zahvalio svim vjernicima koji su noćas krenuli za Krašić. 

 

Obilježavanje Stepinčeva

Ovogodišnja proslava Stepinčeva započinje trodnevnicom od nedjelje 7. do utorka 9. veljače u Župi sv. lvana XXIII., pape, u zagrebačkoj Dubravi.

  • Prvoga dana trodnevnice euharistijsko slavlje s početkom u 10 sati predvodi preč. mr. Marko Kovač, biskupski vikar za pastoral.
  • Drugoga dana trodnevnice euharistijsko slavlje s početkom u 18 sati predvodi pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski.
  • Trećega dana trodnevnice euharistijsko slavlje, također u 18 sati predvodi pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško.

Euharistijska slavlja trodnevnice prenosi Hrvatska radiotelevizija na svojim programima: prvoga dana na prvim programima, a drugoga i trećega dana na trećim programima radija i televizije.

Na spomendan bl. Alojzija Stepinca, u srijedu, 10. veljače u 17 sati, kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, predvodit će središnje euharistijsko slavlje ispred potresom ranjene zagrebačke prvostolnice.Euharistijsko slavlje prenosit će Hrvatska radiotelevizija: radio na prvom, a televizija na drugom programu.

Stepinčevo na osobit način slave župe u kojima se čuvaju moći ovog hrvatskog blaženika i mučenika ili su bile mjesto u koje je budući svetac dolazio moliti, poput Župa svete Ane na Gornjoj Vežici, Svetog Mihovila arkanđela u Jelenju, Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rijeci i trsatskog svetišta. 

Riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić predvodit će misno slavlje u 18 sati u župnoj crkvi Sv. Ane na Gornjoj Vežici. Euharistijsko slavlje u crkvi Sv. Mihovila arkanđela u Jelenju bit će 18 sati. U najstarijoj riječkoj župnoj crkvi Uznesenja BDM, gdje je Stepinac dolazio tijekom služenja vojnog roka, bit će mise u 8 i 18 sati. Blaženi Stepinac često je hodočastio Majci Božjoj Trsatskoj, u tom marijanskom svetištu mise će biti u 7, 8.30 i 18.30 sati.Dokumentarni film o StepincuVišnja Starešina je scenaristica i redateljica dokumentarnog filma "Stepinac - kardinal i njegova savjest". U Dobro jutro, Hrvatska je govorila o razdoblju kada je preminuo Alojzije Stepinac, u to vrijeme je bio, kako kaže, zabranjena osoba. Fascinirana je kako je unatoč medijskoj šutnji o Stepinčevoj smrti, katedrala bila prepuna.  Film prati cijeli Stepinčev život, rekla je Starešina, koji je jako bogat i kompleksan.

U srijedu 10. veljače u 20:10 ovaj dokumentarni film će se prikazati na Prvom programu HRT-a.


HIC.hr
foro:


 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre