HIC MIC-banner-koronavirus
vijesti-gospodarstvo


zlatnici i srebrnjaci
25.rujna 2020.
NAKON SMJENJENOG KOVAČEVIĆA
Stjepan Andrić postavljen na čelo Janafa

Stjepan Andrić


Stjepan Adanić
(61), magistar pravnih znanosti, članom uprave Janafa postao je zajedno s Vladislavom Veselicom u veljači ove godine kad je Dragan Kovačević, koji sada pod istragom, dobio novi mandat na čelu te tvrtke. Prije toga bio je pomoćnik direktora u Janafu, i to od početka rujna 1998. godine, dakle pune 22 godine.

Sad je dobio priliku voditi tu tvrtku kao v. d. predsjednika uprave, o čemu je javnost jučer obavijestio ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.


Tko je zapravo Stjepan Andrić ?

– Ima veliko, bogato životno iskustvo. Bio je ratni gradonačelnik Varaždina, pomoćnik ministra obrane pa državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja… Mislim da će na čelu Janafa, tvrtke koja se u posljednje vrijeme spominje u negativnom kontekstu, svojim znanjem i iskustvom uspjeti sve posložiti da tvrtka funkcionira normalno – izjavio je za vecernji list saborski zastupnik Anđelko Stričak, koji dobro poznaje Adanića, pogotovo njegov ratni put.

U Varaždinu je, podsjetio je Stričak, 1991. zarobljen cijeli 32. korpus JNA, a oružje koje su zaplijenili u vojarni koristilo se u oslobođenju u drugim dijelovima države. Adanić je s državnim vrhom i Kriznim štabom tadašnje Općine Varaždin pripremao, organizirao i provodio obrambene pripreme, rat i zarobljavanje korpusa JNA, a bio je i pregovarač i talac u razmjenama ratnih zarobljenika 1991. te pregovarač o odlasku JNA iz Zagreba i Hrvatske iste te godine.

Višestruko ga je odlikovao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Rođen je 1959. godine u Loboru u Hrvatskom zagorju. Diplomirao je 1983. na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a 2012. godine na istom je fakultetu završio postdiplomski studij iz nacionalne sigurnosti. Osnivač je HDZ-a u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Kao pregovarač o razmjenama ratnih zarobljenika iz srbijanskih koncentracijskih logora sudjelovao je, kako se navodi, u oslobađanju 2500 ljudi. Jedno je vrijeme, od 2007. do 2011., bio državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti. Adanić je bio blizak s dr. Tuđmanom. O tome je kao pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a govorio uoči EU izbora u travnju prošle godine.

– Kao jedan od najbližih suradnika prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana u stvaranju hrvatske države, svjedok sam Tuđmanove politike pomirbe i zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske te razborite europske i hrvatske politike u stvaranju države. Tu razboritu politiku u interesu Hrvatske nastavlja naš predsjednik Andrej Plenković. Dr. Tuđman često je znao govoriti da moramo biti moderni, ići ukorak sa svijetom, ali da nikad ne smijemo zaboraviti tko smo, što smo i odakle dolazimo – rekao je tada Adanić, koji je bio i predsjednik HDZ-ova Odbora za obitelj i mladež pa ja tako 2015. upozoravao na demografski slom, optuživši za nj SDP-ovu vladu.

ATENA maslinovo ulje


Adanić je oženjen i ima troje djece. Supruga mu je zaposlena u HEP-u i ima plaću oko 8000 kuna. Kao članu uprave Janafa Adaniću je plaća bila oko 25.900 kuna.

On ima četiri kredita, tri u kunama u ukupnom iznosu od 230.000 kuna, podignute 2018. i 2019., te jedan iz 2015. na iznos od 25.000 eura.
Supruga ima jedan kredit iz 2018. od 250.000 kuna. Mjesečno im objema za otplatu treba ukupno oko 10.000 kuna. Od nekretnina imaju stan u Zagrebu od 48 kvadrata vrijedan 800.000 kuna, kupljen prodajom imovine, kao i garažu procijenjenu na 180.000 kuna te još dva stana u Zagrebu, jedan od 98 kvadrata vrijedan 1,5 milijuna kuna, te drugi od 40 kvadrata vrijedan 750.000 kuna, koji su kupljeni od primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada. Adanić je naslijedio kuću u svom rodnom Loboru u Krapinsko-zagorskoj županiji vrijednu oko 400.000 kuna, gospodarski objekt veličine 81 kvadrat vrijedan 150.000 kuna te vikendicu od 109 kvadrata vrijednu 400.000 kuna. U Loboru je naslijedio i voćnjak vrijedan 100.000 kuna, livadu vrijednu 250.000 kuna, tri njive vrijedne 300.000 kuna i tri šume procijenjene na 200.000 kuna. Šumu, vrijednu 200.000 kuna, ima i na Krku, no nju nije naslijedio, već ju je kupio na kredit. Supruga ima tri automobila vrijedna ukupno 200.000 kuna, a on traktor čija je vrijednost 35.000 kuna. I taj traktor je naslijedio. Prijavio je i četiri dionice Jadranskog naftovoda. Ušteđevinu nema.

Stjepan Adanić, kako se može zaključiti iz njegovih intervjua i objava na društvenim mrežama, fasciniran je prvim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom. I domoljubljem. U jednom od razgovora otkrio je da je kao student s prijateljem ispisivao parole poput “Hrvatska – West” i crtao grafite. Nazvali su se Crni vukovi. Često s ponosom opisuje dane oslobođenja Varaždina.poslovni.hr/HIC.hr
foto: hdz

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre