HIC grbovi-500-100
vijesti-regijazlatnici i srebrnjaci

 

 

31.kolovoza 2020.
EUROPA NAKON BREXITA I PANDEMIJE COVIDA-19
Na Bledu se održava 15. Strateški forum

Janez Janša


Na Bledu danas počinje 15. Strateški forum koji tradicionalno okuplja lidere regije, ali i svjetske, kako bi raspravljali o gorućim temama današnjice. Domaćin foruma je slovenski premijer Janez Janša. Ove godine Forum se održava pod posebnim uvjetima usljed pandemije koronavirusa. Europa nakon Brexita i pandemija Covida-19 teme su glavnog panela na ovogodišnjem Bledskom strateškom forumu (BSF) .

Na forumu će sudjelovati i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Janša će u ponedjeljak u 10 sati na početku tradicionalno najvažnijeg međunarodnog skupa u zemlji  govoriti na početku panela o Europi poslije Brexita i pandemiji koronavirusa, a u raspravi će sudjelovati i Andrej Babiš, Mateusz Morawiecki, Viktor Orban, bugarski predsjednik vlade Bojko Borisov i talijanski premijer Giuseppe Conte. Na panelu sudjeluje i Plenković.

Kako je u petak u priopćenju za javnost naveo Janšin ured, slovenski će se premijer na margini skupa sastati sa svim kolegama koji će sudjelovati na BSF-ovu glavnom panelu. Predviđeni su i Janšini razgovori s predsjednikom vlade Poljske Mateuszem Morawieckim, Češke Andrejem Babišem i Mađarske Viktorom Orbanom.

Uz to, Janša će se odvojeno sastati sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, posebnim predstavnikom EU-a za dijalog Beograd – Priština i Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom te s visokim predstavnikom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom.

Predviđen je susret s Plenkovićem a u 14 sati hrvatski premijer će se sastati s mađarskiom kolegom
Viktorom Orbanom.


ATENA maslinovo ulje

Andrej Plenković

Drago mi je da sam danas ponovno u Sloveniji. Čestitam domaćinima, prije svega premijeru Janši, rekao je Plenković.

- Mislim da je izrazito dobro odabrana tema za početak dobro odabrana tema za početak ove političke jeseni na međunarodnom planu da razgovaramo o posljedicama Covida-19 i na globalno upravljanje na aktivnosti na razini EU, na odnose među državama i na pronalaženje zajedničkog rješenja za globalnu pandemiju. To je izazov s kakvim se nismo susreli i mislim da možemo sad polako od recimo kraja siječnja do danas rezimirati što je bilo dobro i da vidimo kako reagirati u budućnosti. Puno je rema koje nas povezuju u današnjem kontekstu.

Ovo je prigoda na multilateralnim sastancima, da na marginama organiziramo sastanke, premijer Janša i ja smo sreli smo se tijekom srpnja u Otočcu na Krki, tamo smo razgovarali uglavnom o Covidu-19.

- Mislim da smo svi učinili napore da turistička sezona bude što je moguće bolja, mi možemo generalno reći da smo zadovoljni s obzirom na procjene kakve su bile otprilike negdje u travnju ili svibnju, puno je bolja. No sada moramo vidjeti koji su modaliteti koje zajednički moramo napraviti kako bismo smanjili zarazu i onda naravno i prekogranične efekte, rekao je Plenković.

- Naša je linija bila da se pokuša osobito u Sloveniji, ne samo radi Hrvatske nego i brojnih Slovenaca, koji su naši česti i dragi gosti, mnogi imaju svoje kuće, vikendice, apartmane, dakle, da pokušamo gledati po tom kriteriju županijske razine ovisno o stupnju zaraze, nešto slično kao što je učinila Njemačka, mislim da za to postoji prostor i da je to najprimjereniji način, dodaje.

Što se tiče granice, Plenković navodi, što se nas tiče pozicija je jasna sve ovo vrijeme.

- Imali smo tu inicijativu Slovenije pred Europskim sudom u Luksemburgu, vidjeli ste kakva je bila odluka Suda, on je kazao da nije nadležan. Mi smo i dalje spremni razgovarati o granici sa Slovenijom, i tu naš stav praktički cijeli moj mandat nije promijenjen. Možemo uzeti sve u obzir. Bitno je da nađemo rješenje koje je dobro i održivo za obje zemlje. I prihvatljivo, to je najbitnije, istaknuo je  Plenković.


hic.hr
foto:

 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre