HIC grbovi-500-100zlatnici i srebrnjaci

04.rujna 2020.
PREDAVANJA POČINJU OD LISTOPADA
Studij hrvatskog jezika za potomke iseljenih Hrvata
120 potomaka iseljenih Hrvata, većinom iz Južne Amerike, dobit će priliku učiti hrvatski jezik u Hrvatskoj u zimskom semestru akademske 2020./21. Predavanje počinje u listopadu a završava u siječnju iduće godine.

Toliko je, naime, stipendija za učenje hrvatskog jezika dodijelio Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske. Učinio je to temeljem Javnog poziva koji je izazvao veliko zanimanje, što potvrđuje i podatak o 444 pristigle prijave.

Njihovom obradom utvrđeno je kako je potpunih bilo 215 prijava, a kad su primijenjeni propisani uvjeti i kriteriji za stipendije, odabir je 'pao' na 120 potencijalnih stipendista.

Više od polovice ih dolazi iz Argentine (37) i Čilea (26), no nije zanemariv ni broj onih iz Venezuele (15) i Perua (12). Učiti jezik predaka žele i potomci Hrvata iz Bolivije, Kolumbije, Brazila, Urugvaja, Paragvaja, SAD-a, Kanade, Novog Zelanda, Njemačke, Posljske, Španjolske.

Većina jezik želi učiti u Zagrebu, nitko u Osijeku

Nastava će se održavati na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Filozofskom fakultetu u Splitu, Filozofskom fakultetu u Rijeci i na Filozofskom fakultetu u Osijeku.


Većina ih, više od 90, hrvatski jezik želi učiti u Zagrebu, 20 u Splitu, desetak u Rijeci, dok se za Osijek nitko nije prijavio. Lista dodijeljenih stipendista objavljena je na mrežnoj stranici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH


ATENA maslinovo ulje


Stipendija uključuje trošak tečaja hrvatskoga jezika, subvencioniranu prehranu do dva obroka dnevno, djelomičnu naknadu za smještaj u studentskom domu, ili privatno u iznosu od 400 kuna mjesečno koja se isplaćuje svim stipendistima koji uspješno završe upisani semestar.

Ured napominje da je broj raspoloživih mjesta u studentskim domovima ograničen (Zagreb 50, Split 20, Rijeka 5, Osijek 3 mjesta) te da ih odobrava Ministarstvo znanosti i obrazovanja, odnosno nadležni studentski centar. Prednost pri dobivanju smještaja imaju stipendisti s većim brojem ostvarenih bodova i mlađi od 36 godina.

Potencijalnim stipendistima preporučeno da prate situaciju s pandemijom Zbog pandemije koronavirusa, Ured poziva sve potencijalne stipendiste, pogotovo one izvan Europe, da još jednom razmotre mogućnost dolaska u Hrvatsku za tečaj koji započinje u prvom tjednu listopada. Svakako im preporučuje da prate preporuke i upute HZJZ-a te službenu Vladinu stranicu www.koronavirus.hr.

Program učenja hrvatskog jezika od 2012. provodi Središnji državni, a cilj mu je upoznavanje i njegovanje hrvatske kulture, nacionalnog identiteta, kao i promicanje suradnje i povezanosti Hrvatske s iseljenim Hrvatima i njihovim potomcima. (mojahrvatska.vecernji.hr)


Ante Čuvalo uputio premijeru otvoreno pismo zbog Fakulteta hrvatskih studija


HIC.hr

foto:
arhiv

 
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre