Madi in Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri


Accomodation in CroatiaPatria-Promocija, marketing agencija

13.siječnja 2015.
SUĐENJE PERKOVIĆU I MUSTAĆU
Danas svjedoči Božo Vukušić.

U Münchenu je nastavljeno suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Danas svjedoči bivši aktivist hrvatske političke emigracije Bože Vukušić.

Predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster prije samog početka procesa Vukušića je okarakterizirao kao "važnog svjedoka", ali je istodobno dodao kako postoje naznake da ovog svjedoka obrana želi diskreditirati. Potrudit ću se da čast g. Vukušića ostane neokaljana i neću dopustiti da se na njega vrši pritisak, izjavio je Dauster.

Vukušić je svoje svjedočenje počeo izvješćem o tome kako je početkom travnja 1983. stigao u Njemačku nakon što je imao teškoća s vlastima u Jugoslaviji zbog pisanja za omladinska glasila Omladinska iskra, Polet i Mladost (Beograd). Nakon što ga je jedan susjed, agent jugoslavenske policije, pokušao vrbovati na suradnju, Vukušić se odlučio napustiti Jugoslaviju i otići u Njemačku gdje je već radio njegov otac, no nije uspio dobiti boravišnu dozvolu te je zatražio politički azil.

Sklonio se u Karlsruhe gdje je ostvario kontakte s pripadnicima političke emigracije. Ondje je u srpnju 1983. saznao i za ubojstvo Stjepana Đurekovića. Vukušić svjedoči na njemačkom jeziku. 

Vukušić je, među ostalim, svjedočio i o tome kako je nekoliko dana nakon ubojstva Stjepana Đurekovića u Karlsruheu ubijen "jedan Jugoslaven", a radilo se o djelatniku Udbe Jusufu Tataru. Nakon toga sam uhićen pod optužbom da sam bio umiješan u ovo ubojstvo i bio osuđen na doživotnu kaznu zatvora, rekao je Vukušić, koji je još jednom ponovio da nema veze s tim ubojstvom.

Na pitanje suca kako objašnjava činjenicu da je već nakon sedam godina izišao iz zatvora, Vukušić je kazao kako to objašnjava činjenicom da se o njemu raspravljalo i "na političkoj razini".

Hrvatski predsjednik Franjo Tuđman osobno se zauzeo za mene i tako sam 1991. otpušten iz zatvora i otišao u Hrvatsku, rekao je Vukušić.

Vukušić je sudskom vijeću pokazao pismo od prošle godine u kojem navodno odvjetnik obrane Anto Nobilo od suda u Splitu traži materijal koji bi mu poslužio za "diskreditiranje svjedoka Bože Vukušića". Ispitivanje obrane išlo je u smjeru koji je na početku današnjeg ročišta predvidio i sam sudac Dauster, da diskreditira svjedoka pitanjima o pozadini Vukušićeva napuštanja Jugoslavije.

Odvjetnik Josipa Perkovića Anto Nobilo postavio je Vukušiću niz pitanja koja su se ticala navodne suradnje s njemačkom tajnom službom. Vukušić je, prema Nobilovu mišljenju, tvrdio kako je pušten iz zatvora zbog njemačke nacionalne sigurnosti, što je Vukušić negirao. Anto Nobilo je zatim od sudskog vijeća zatražio da se kasnije tijekom procesa u svojstvu svjedoka pozove i djelatnik njemačke pokrajinske policije Thomas Baumgaertner, koji je navodno posjećivao Vukušića tijekom njegova boravka u njemačkom zatvoru, a poslije u nekoliko navrata i u Hrvatskoj. 

Nakon što je sudac Daustar to dopustio, Thomas Baumgaertner, koji se nalazio u prostoru za gledatelje, morao je napustiti sudnicu. Nobilo je, među ostalim, Vukušića upitao ima li ikakvih osobnih saznanja u vezi s ubojstvom Đurekovića, na što je Vukušić rekao da nema.

Odvjetnica Zdravka Mustača Lidija Horvat, koja se dosad u tijeku procesa uglavnom držala u pozadini, pokušala je svjedoka konfrontirati s njegovim izjavama koje je davao njemačkim tijelima tijekom suđenja Krunoslavu Pratesu, ali ju je sudsko vijeće više puta prekidalo zbog nejasnoća u postavljanju pitanja i sudskih spisa na koje se poziva.

Odvjetnik Josipa Perkovića Peter Wagner nakon toga je sudskom vijeću predložio pauzu koju će obrana iskoristiti za konzultacije u vezi s daljnjim postavljanjem pitanja svjedoku Vukušiću.

Najavljeno je da će Vukušić svjedočiti danas i sutra. Njegovo svjedočenje, prema prijašnjem priopćenju suda, trebalo bi donijeti spoznaje u vezi sa "strukturom i djelatnostima bivših jugoslavenskih tajnih službi". (hrt/hic)

vezane vijesti:
29.prosinca 2014. Publicist Božo Vukušić pisao Saboru "Život mi je ugrožen" VIŠE
25.studenog 2014. ‘Naslov Pratesove izjave bi mogao biti: kako mogu optuženom nanijeti
...........................najmanje štete’ VIŠE
10.studenog 2014. Nastavljeno sudjenje VIŠE

24.listopada 2014. Nastavljeno suđenje Perkoviću i Mustaču  VIŠE
5.studenog 2014 Četvrtog dana suđenja Mustaču i Perkoviću - sud nezadovoljan
.........................odazivom svjedoka iz Hrvatske
VIŠEVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre