HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


06.lipnja 2019.
DOGAĐAJ POZNAT KAO DAN D
Obilježena 75.obljetnica iskrcavanja saveznika u Normandiju

iskrcavanje na Normandiji

U Portsmouthu na jugu Velike Britanije u srijedu je svečano obilježena 75-ta obljetnica iskrcavanja saveznika u Normandiju, poznatog i kao Dan D.

Uz britansku kraljicu Elizabetu II., ondje su bili i brojni svjetski čelnici - Donald Trump, Angela Merkel, Justin Trudeau . U Portsmouthu se okupilo i nekoliko desetina veterana poodmakle životne dobi koji su sudjelovali ui iskrcavanju saveznika prije 75 godina, iskrcavanje je počela 6. lipnja 1944.
Veterani su izišli na pozornicu kako bi podijelili svoja sjećanja s okupljenima.

Organizatori su bili u strahu od mogućih prosvjeda protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa, no veći ekscesi ipak nisu zabilježeni. Trump je na pozornici tijekom komemoracije pročitao molitvu koju je američki predsjednik Roosevelt izrekao 6. lipnja 1944., na dan iskrcavanja na Normandiju.

Bitka za Normandiju bila je najveća pomorska invazija u povijesti koja je znatno pridonijela završetku Drugoga svjetskog rata.Putin nije pozvan na proslavu

Među svjetskim liderima koji su prisustvovali obilježavanju Dana D nije bio ruski predsjednik Putin, što je izazvalo podijeljenu reakciju na to je li i njega trebalo zvati na obljetnicu ili ne. Naime, Rusija, odnosno tadašnji SSSR nije sudjelovao u samoj invaziji na Normandiju, no s druge strane upravo su na području SSSR-a bile blokirane velike nacističke postrojbe, te je SSSR zemlja koja je podnijela najviše ljudskih gubitaka tijekom Drugog svjetskog rata.

Govoreći na tjednoj konferenciji za novinare, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova odala je počast poginulima na zapadnom frontu i dodala da Moskva uvažava ratne napore Zapada.

- To naravno ne treba preuveličavati. Pogotovo istovremeno ne umanjivati titanske napore Sovjetskog Saveza bez kojih pobjede jednostavno ne bi bilo, rekla je.
Britanski veterani skočili padobranom nad Normandijom 75 godina nakon Dana D

Dvojica britanskih ratnih veterana u 90-tim godinama skočila su u srijedu padobranom nad poljima u Normandiji na sjeveru Francuske, 75 godina otkako su se spustili iza njemačkih llinija u operaciji koja je preokrenula tijek II. svjetskog rata protiv Adolfa Hitlera.

Odjeveni u crvenu padobransku uniformu, 95-godišnji Harry Read i 94-godišnji John Hutton izveli su zajednički skok s akrobatskom skupinom britanske vojske "Crveni vragovi".

Obojica su sretno sletjeli i pogledali u nebo, ispunjeno desecima maslinastozelenih padobrana, kao i toga Dana D.

Read je bio 20-godišnjak, a Hutton još tinejdžer kada su pod okriljem noći iskočili iz transportnog zrakoplova, zajedno s ostalim pripadnicima britanske 6. zrakoplovne dvizije u ranim satima 6.lipnja 1944.

- Bio je drugačiji svijet. Bio je to svijet koji je od mladića poput mene zahtjevao da budemo spremni umrijeti za civilizaciju vrijednu života, rekao je Read.

Proslava 75. obljetnice iskrcavanja na Normandiju završena je putovanjem za veterane do Francuske, ovaj put ne na bojnom, već na luksuznom brodu.Usvojena deklaracija

Prije same komemoracije predstavnici 16 država koji su sudjelovali na proslavi obilježavanja obljetnice usvojili su izjavu u kojoj su se obvezali kako će raditi na očuvanju demokracije, tolerancije i vladavine zakona. Izjava ujedno prepoznaje i žrtve svih stradalih u Drugom svjetskom ratu, te odaje počast preživjelim veteranima. Tekst izjave zajednički su usvojile Australija, Belgija, Kanada, Češka, Danska, Francuska, Njemačka, Grčka, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Novi Zeland, Poljska, Slovačka, Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija.


HIC.hr
foto:wikipedia

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre