HIC-vijesti
ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (tiskani)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr


26.kolovoza 2015.
NJVEČA IZBJEGLIČKA KRIZA JOŠ OD 2.SVJETSKOG RATA

Azilaniti žele u razvijene zemlje EU-a, Njemačka im je prva opcija.

izbjeglice na putu ka Europi

Kad se pogleda karta broja zatraženih azila po zemljama Europske unije, u jeku izbjegličke krize koja potresa Stari kontinent, jedna zemlja nadaleko iskače iz prosjeka. Nije teško pogoditi da je riječ o Njemačkoj, najrazvijenijoj zemlji EU-a.

Dok Europska unija pozdravlja i prihvaća njemačku odluku odricanja Dublinske regulative u slučaju izbjeglica iz Sirije koje traže azil u EU, britanski Telegraph prenosi kartu Europske unije, na kojoj se jasno može vidjeti u kojim zemljama izbjeglice podnose najviše zahtjeva za azilom.

Europa bi trebala jasno i jedinstveno reagirati na najveću regionalnu izbjegličku krizu, još od vremena Drugog svjetskog rata. Tu poruku šalju lideri Njemačke i Francuske, dok novi valovi izbjeglica ulaze na prostor EU preko Makedonije i Srbije.

Prema Dublinskoj regulativi, migranti smiju zatražiti azil u prvoj zemlji Europske unije u koju uđu te se suočavaju s trenutnom deportacijom ako azil zatraže u bilo kojoj drugoj zemlji EU, osim one u koju su prvu ušli. Njemačka se odrekla takve regulative u korist izbjeglica, a francuski predjsednik Francois Hollande pozvao je ostale članice EU na stavljanje na snagu jedinstvenog sustava koji će jamčiti pravo izbjeglicama na zahtjev za azil bilo gdje unutar EU.
Zahtijevi za azil u 2014. po zemljama

Njemačka je zemlja EU s najviše zatraženih azila prema podacima UNHCR-a . Samo 2014. godine, u toj je zemlji zatraženo čak 173.000 azila. Za usporedbu, Italija i Grčka, na čije obale brodovima pristižu izbjeglice iz Bliskog istoka i sa Sjevera Afrike, imaju tek trećinu zahtjeva (63.660 u slučaju Italije) te osamnaestinu (9.450 u slučaju Grčke) u odnosu na Njemačku.

Švedsja je druga po redu prema broju zahtjeva izbjeglica za azilom, 2014.godine je imala 75.100 zahtjeva. Švedska ujedno ima i najveći broj zahtjeva za azilom u odnosu na broj stanovnika, odnosno 24,4 zahtjeva za azilom na 1.000 stanovnika.

Italija, iako ima puno manje zahtjeva za azilom od Njemačke, bilježi rekorde u zahtjevima za azilom sa spomenutih više od 63.000 zahtjeva. Dotad je rekordna godina bila 2011. s oko 40.000 zahtjeva za azilom.
Samo u srpnju 2015. godine, u Njemačku je ušlo 50.242 izbjeglica, a u Grčku je dosad ušlo njih 160.000 na putu prema drugim zemljama EU.

Hrvatskoj je 2014. godine zatraženo 450 azila, što je značajan pad u odnosu na 2013. i 2012. godinu, kad je zatraženo 1.090 i 1.190 azila, prema podacima UNHCR-a.

 (dnevnik.hr /hic)
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre