HIC-vijesti
ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (tiskani)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hrgrčka zastava06.srpnja 2015.
ISHOD REFERENDUMA
61 posto Grka protiv mjera štednje, ministar financija podnijeo ostavku
ATENA: Na jučer održanom referendumu u Grčkoj protiv mjera štednje izjasnilo se 61 posto a za prijedlog je glasovalo gotovo 39 posto birača. Na referendum je izašlo 62,5 posto birača. Ishod referenduma predstavlja pobjedu grčkog premijera Tsiprasa, koji je pozvao na glasovanje "protiv" nazvavši prijedlog vjerovnika poniženjem i ultimatumom.

Vođa oporbe Antonis Samaras dao je ostavku nakon ovih rezultata.

Ostavka ministra financija
Grčki ministar financija Grčki ministar financija Yanis Varoufakis podnio je ostavku. Nada se kako će tim svojim potezom olakšati poziciju premijera Alexisa Tsiprasa u pregovorima s vjerovnicima. Smatram da je moja dužnost da pomognem Aleksisu Tsiprasu, na način na koji on to vidi, da iskoristi kapital koji mu je grčki narod dao na jučerašnjem referendumu. Prijezir vjerovnika nosit ću s ponosom.
U sinoćnjem obraćanju javnosti naglasio kako je grčki narod rekao veliko 'da' demokratskoj Europi, te kako očekuje pozitivan nastavak pregovora s kreditorima. Grčka rana je i europska rana. Ovo je 'da' Europi, a 'ne' mjerama štednje, rekao je Varoufakis.

Na svom je blogu Varoufakis napisao da će ovaj referendum ostati zapisan u povijesti kao jedinstveni trenutak u kojem je mali europski narod ustao protiv dužničkog ropstva.

A prije referenduma Varoufakis je za španjolske novine izjavio da se to što Europa čini Grčkoj zove "terorizam". Za sutra je najavio otvaranje banaka neovisno o rezultatu referenduma. Reakcije iz EU

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz u sinoćnjem obraćanju javnosti, tu je izjavu grčkog ministra financija nazvao "opasnom". Istaknuo je da bi se na summitu eurozone trebalo razgovarati i o programu humanitarne pomoći grčkom narodu kako "umirovljenici, đaci, siromašni" ne bi plaćali cijenu zbog situacije u koju ih je dovela grčka vlada.
Stoga očekujem od grčke vlade razuman i moguć prijedlog u sljedećih nekoliko sati, a ako toga ne bude, bojim se da ulazimo u vrlo dramatično razdoblje, rekao je Schulz.

Francuski predsjednik Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel dogovorili su hitan sastanak danas u Parizu. Za sutra je, pak, sazvan sastanak europskih lidera kako bi odlučili o idućem potezu u dosad najvećem izazovu za eurozonu otkako je uveden euro. 

Nakon što je Grčka na referendumu očito odbacila uvjete novog programa pomoći, njemački ministar gospodarstva Sigmar Gabriel izjavio je da je teško zamisliti da bi se vodili novi pregovori oko paketa pomoći. Tsipras i njegova vlada vode grčki narod na put gorke napuštenosti i beznađa, dodao je Gabriel. Istaknuo je da je Tsipras srušio posljednje mostove na kojima su Grčka i Europa mogli izgraditi kompromis.
Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier oglasio se iz Beča gdje je sudjelovao u pregovorima šest sila s Iranom o iranskom nuklearnom programu, ocijenivši da je Atena ta koja mora odlučiti o sljedećim koracima.


Danas će čelnici Europske središnje banke (ECB) održati telefonsku konferenciju na kojoj će odlučiti hoće li grčkim bankama povećati iznos kreditiranja ili ga ostaviti na dosadašnjim razinama. 

hrt/hicVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre