HIC-vijesti
ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (tiskani)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr29.lipnja 2015.
VLADA ODLUČILA IDE SE NA REFERENDUM
U Grčkoj alarmantno stanje, građani strahuju od povratka drahme

Bankomate u Grčkoj jutros su protekle noći bili zatrpani građanima koji su željeli podići svoj novac. Jutros su bankomate "zaposjeli" i umirovljenici kojima bi danas trebala biti isplaćena mirovina. Kazali su da će danas isplatiti mirovine pa sam ovdje došao čekati ,rekao je za Reuterse jedan od umirovljenika.

Uvedena je restrikcija teko da grčki građani smiju podići 60 eura dnevno i koristiti kreditne i debitne kartice samo u Grčkoj, ne i u inozemstvu. Od ovakvih rekstrikcija izuzeti su grčki umirovljenici.

"Vraćamo  se u ratno stanje"

- Čula sam da će se banke zatvoriti ovaj tjedan pa sam došla podići novac - kazala je Telegraphu 40-godišnja Evi Costas. - Željela sam podići 500 eura, no što ću sada - kazala je žena kojoj je bankomat jučer "progutao" karticu te se namjerava danas vratiti kako bi je tražila u banci.

- Ako bankrotiramo i vratimo se drahmi, to će biti kao da se vraćamo u ratno stanje - kazala je Costas i dodala da će drahma imati vrijednost kao "bezvrijedne valute zemalja Trećeg svijeta".

Banke u Grčkoj bit će zatvorene do 6. srpnja, a podizanje novca iz bankomata bit će ograničeno, potvrdio je dužnosnik grčke vlade u ponedjeljak dok kapitalne kontrole čiji je cilj zaštititi financijski sustav zemlje stupaju na snagu, javlja Reuters.

Dužnosnik je nakon sjednice vlade rekao da će bankomati biti zatvoreni u ponedjeljak na početku dana, a ponovno će se otvoriti kasno poslije podne. Dodao je da će građani dnevno moći podići najviše 60 eura.

Pod novim mjerama vlade, nametnutim kako bi se spriječio odljev novca iz uzdrmanog grčkog bankarskog sustava, online transakcije bit će dozvoljene unutar Grčke, no transferi na račune u inozemstvu bit će zabranjeni, također je kazao dužnosnik.

Podsjetimo, Eurogrupa je u subotu odbila zahtjev Grčke da joj se produlji program pomoći koji istječe 30. lipnja nakon što je grčka vlada donijela odluku o referendumu koju je u nedjelju potvrdio i grčki parlament, a na kojem bi se 5. srpnja trebalo odlučivati o uvjetima međunarodnih zajmodavaca za novi program pomoći toj zemlji. Grčka bi sutra Međunarodnom monetarnom fondu trebala vratiti 1.6 milijarde eura.

Grčka Vlada je u nedjelju usvojila Tsiprasov prijedlog, 179 od 300 zastupnika u parlamentu je bilo ZA. Govoreći prije glasovanja Tsipras je prijedlog međunarodnih zajmodavaca opisao kao ''uvredljivi ultimatum'' te je glasačima sugerirao da na referendumu glasaju ''protiv'' jer bi to moglo ojačati poziciju Grčke u pregovorima


izvor:vecernji.hr /hic

27.lipnja 2015.
GRČKA KRIZA
Tsipras najavio referendum, redovi pred bankomatima
Grčki premijer Alexis Tsipras objavio je da će grčki glasači na referendumu 5. srpnja odlučiti o tome treba li Grčka prihvatiti paket ekonomskih reformi koji su predložili vjerovnici u zamjenu za nove zajmove kojima bi zemlja izbjegla stečaj, prenose agencije.

Tsipras je referendum najavio na nacionalnoj televiziji, ustvrdivši da je o tome već obavijestio predsjednika Prokopisa Pavlopulosa i najveću oporbenu stranku Novu demokraciju. Premijer je odluku o referendumu objavio nakon što je grčka vlada odbacila prijedlog međunarodnih kreditora da se na pet mjeseci produlji postojeći program financijske pomoći tijekom kojih bi Atena primila 15,5 milijarda dolara.

Vjerovnici su zauzvrat zatražili da Grčka prihvati i provede reforme mirovinskog i poreznog sustava, a Tsipras je zahtjev nazvao "ucjenom".

Odgovorni smo za budućnost naše zemlje. Ta odgovornost obvezuje nas da odgovorimo na ultimatum putem suverene volje grčkog naroda, rekao je Tsipras u obraćanju na televiziji. Partneri su nam dali ultimatum da prihvatimo još teže mjere štednje, rekao je Tsipras dodajući da bi te mjere dodatno usporile grčko gospodarstvo, prenosi agencija dpa. Neke od institucija i neki od partnera imaju namjeru poniziti čitav narod, rekao je Tsipras te najavio da će se parlament sastati u subotu kako bi odobrio referendum. Također je naglasio da će poštovati odluku koja se donese na referendumu.

Riječ je o najdramatičnijem preokretu tijekom petomjesečnih pregovora Grčke i međunarodnih kreditora, a glasovanje bi moglo odlučiti o budućnosti zemlje u Europskoj uniji, ocjenjuje Reuters.

Nakon najave referenduma Grci su ponovno počeli stvarati redove ispred bankomata. Procjenjuje se da su posljednjih mjeseci Grci iz banaka povukli najmanje četiri milijarde eura. Ne postigne li Grčka uskoro dogovor s kreditorima, morat će uvesti limite na podizanje gotovine u bankama.


HRT/hicVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre