HIC-vijesti
ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (tiskani)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr


01.srpnja 2015.
GRČKA OD NOČAS U TEHNIČKOM BANKROTU
Iznenadni preokret:

Grčki premijer kreditorima poslao pismo prihvaćanja njihovog prijedloga, naveo je i određene uvjete.Grčka je u ponoć propustila krajnji rok za otplatu 1,6 milijardi eura najnovijeg duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), potvrdio je glasnogovornik MMF-a Gerry Rice. Time je postala prva razvijena država koja je ušla u tehnički bankrot.

 

 

Grčki premijer Alexis Tsipras danas je poslao pismo u kojem je pristao na prijedloge kojer su međunarodni kreditori iznijeli tijekom vikenda, sadržaj pisma je objavio Financial Times i Reuters avijest prenijeo dnevnik NOVE TV. U pismu je naveo kako će Atena prihvatiti sve predloge za reformu sistema PDV-a, uz uvjet da u Grčkoj ostane poseban, niži PDV za područje grčkih otoka. Također zahtjeva da se granica za odlazak u mirovinu počne primjenjivati od listopada 2022. godine, a ne odmah, kako to zahtjevaju kreditori, te da se uspori ukidanje dodataka na mirovinu, piše Financial Times.

Tsiprasovo je pismo, među prvima komentirao i njemački ministar financija Wolfgang Schäuble koji je kazao da 'grčki prijedlozi nisu temeljeni na ozbiljnim mjerama', a pismu 'nedostaje jasnoća'.'Prije svega, Grčka se mora odlučiti oko toga što želi', rekao je Schäuble na novinskon konferenciji prilikom predstavljanja njemačkog proračunskog plana.

Grčki premijer najavio je obraćanje grčkoj javnosti.

 

Schaeuble pozvao Grčku da razjasni najnovije stajališta

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble u srijedu je pozvao Grčku da "razjasni svoja stajališta" prije potencijalnih novih pregovora o spašavanju zemlje iz krize te je procijenio da u ovom trenutku "nema temelja" za ozbiljnu raspravu.

"Sve ovo nije dovoljan temelj za raspravu o ozbiljnim mjerama", rekao je Schaeuble u Berlinu na konferenciji za novinare o njemačkom proračunu. "Smatram da bi Grčka najprije trebala razjasniti svoja stajališta o tomu što uistinu želi, a potom možemo razgovarati", rekao je.

Grčka je vlada u srijedu izvijestila da je svojim vjerovnicima poslala "novi prijedlog koji sadrži niz amandmana" na njihov prijedlog, uz pismo što ga je premijer Aleksis Cipras u utorak navečer uputio Europskoj uniji, Međunarodnome monetarnom fondu i Središnjoj europskoj banci.

"Novim prijedlogom grčka vlada traži novi sporazum kojim bi se riješila pitanja financiranja zemlje kroz europske mehanizme stabilnosti, pri čemu bi se akcent stavio na perspektivu rasta", objasnio je vladin izvor.

Dužnosnici zemalja eurozone ocijenili su da najnovij grčko pismo sadrži uvjete koje bi nekim zemljama mogle biti teško prihvatljive.

Prije no što je nočas Grčka ušla u blokadu od MMF-a je zatražila obustavu otplate dugova do studenoga, nakon što je nastavila pregovore s vjerovnicima, izjavio je potpredsjednik grčke vlade 
Yannis Dragasakis
. "Čak i ako se to ne dogodi, kako sam obaviješten, postoji mogućnost da se isplata obavi kasnije", rekao je Dragasakis u intervjuu grčkoj državnoj televiziji ERT. Grčka banka zatražila je da se u srijedu održe razgovori s Europskom središnjom bankom radi pomoći za održanje likvidnosti bankarskog sustava.

Mogućnost dogovora još uvijek je otvorena

Ministri financija sinoć su završili konferencijski sastanak, na kojem su raspravljali o novom grčkom prijedlogu, čiji je cilj riješiti pitanje krize oko grčkih dugova. Jeroen Dijsselbloem, čelnik ministara financija eurozone, upozorio je Atenu da je kasno za produljenje postojećeg programa pomoći te da Atena može tražiti novu pomoć no da ona dolazi s uvjetima."Ono što se može promijeniti je političko stajalište grčke vlade koje je i dovelo do ove nesretne situacije", kazao je Dijsselbloem.Govoreći nakon telefonske sjednice ministara financija eurozone, Dijsselbloem je rekao da će se ministri ponovno sastati u srijedu i razmotriti nove prijedloge Grčke. "Čini se da se političko stajalište grčke vlade nije promijenilo", istaknuo je.

Finski predstavnik Alex Stubb na Twitteru je dao naslutiti kako Ciprasov zahtjev za proširenjem mjera štednje neće biti odobren. Ipak, moguće je razmatranje trećeg programa mjera štednje.

Grčki ministar financija Janis Varufakis je tijekom telefonskih konzultacija u utorak sugerirao i da bi Atena mogla pozvati Grke da glasaju za mjere štednje ukoliko se postigne dogovor o novom zajmu, kazali su izvori u eurozoni.

Njemačka kancelarka Angela Merkel isključila je mogućnost daljnjih pregovora prije rezultata nedjeljnog grčkog referenduma. Francuska je u srijedu ipak objavila kako će i dalje pokušavati postići dogovor s Grčkom prije referenduma u nedjelju, kazao je francuski ministar financija Michel Sapin nekoliko sati prije novih konzultacije eurozone o Grčkoj.rtl/dnevnik.hr/ hicVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre