ADRESAR HRVATA IZVAN RH (2700adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
Hrvatski iseljenički adresar


22.svibnja 2015.
ZBOG BOLESTI
Haaški pritvorenik Goran Hadžić ponovo pušten na privremenu slobodu


Goran Hadjić

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) odlučio je danas ponovno pustiti na privremenu slobodu optuženog ratnog zločinca Gorana Hadžića , razlog teško zdravstveno stanje.
Za Hađića će na slobodi vrijediti isti uvjeti kao i kada je u travnju prvi put privremeno pušten u Novi Sad, što znači da će biti pod stalnim policijskim nadzorom i neće moći istupati u javnosti, priopćio je ICTY,
piše hrt.Goran Hadžić vraćen u Haag


Goran Hadžić, optužen za ratne zločine nad Hrvatima, u petak 9.svibnja vraćen je nazad u pritvorsku jedinicu Haškog suda u Sheveningenu, objavila je Radiotelevizija Vojvodine.

On se u Srbiju, u obiteljsku kuću u Novome Sadu, vratio 16. travnja na temelju odluke Haškog suda o puštanju na privremenu slobodu radi liječenja. Lani mu je, naime, dijagnosticiran tumor na mozgu.
Suđenje Hadžiću je u prekidu od listopada 2014., kada mu je pozlilo u sudskom pritvoru. Obrana je precizirala da Hadžić boluje od tumora i da je bolest u konačnoj fazi.


Goran Hadžić stigao u Srbiju

Haški pritvorenik, bivši vođa pobunjenih Srba Goran Hadžić u četvrtak 16.travnja oko 23 sata zrakoplovom iz Amsterdama pod pratnjom doputovao u Beograd a zatim je odmah propračen u Nvoi
Sad gdje ima kuću. Njegov odvjetnik Zoran Živković potvrdio je da će ga ondje liječnici podvrgnuti kemoterapiji. Prema odluci sudskog vijeća tijekom boravka u Novom Sadu nadzirati će ga srbijanske vlasti prema uvjetima određenim za puštanje na privremenu slobodu za što su dale jamstvo ICTY-ju .

Haaški sud 
odlučio je u ponedjeljak 13.travnja da se Gorana Hadžića, optuženog za ratne zločine u istočnoj Slavoniji od 1991. do 1993., hitno pusti na privremenu slobodu iz zdravstvenih razloga. Hadžić, kojemu je u studenom 2014. dijagnosticiran tumor na mozgu, ipak se treba vratiti u pritvor u Haagu do kraja svibnja a dotad može biti u Novom Sadu u Srbiji, piše u objavljenoj odluci Žalbenog vijeća.
Iz teksta te odluke vidljivo je da su u studenom 2014. liječnici procijenili da Hadžić s takvom 
dijagnozom,karcinom na mozgu, ima još između 12 i 24 mjeseca života. Hadžićevi odvjetnici tvrde da on neće doživjeti  izricanje presude te da "svaki mjesec koji sada provodi u pritvoru predstavlja značajan dio njegova preostalog života".

Hadžićevi odvjetnici 22. siječnja 2015. tražili su puštanje na privremenu slobodu, no Raspravno vijeće suda je 13. ožujka odbilo taj zahtjev. Hadžić se, međutim, žalio na tu odluku i Žalbeno vijeće uvažilo je njegov zahtjev te odredilo da ga se što prije transferira zrakoplovom u Srbiju i da ga se vrati u Haag u svibnju, kada Hadžić ima zakazanu "važnu magnetsku rezonancu u Haagu". Hadžić mora poštovati 10 uvjeta koje je odredilo Žalbeno vijeće tribunala, među kojima je i zabranja davanja izjava za medije, zabrana izlaska iz obiteljske kuće u Novom Sadu između 23 i 7 sati, kao i uvjet da ga svakoga dana obilaze policajci.


Zašto se Šešelj još nije vratio u pritvor?

Istodobno, glavni haški tužitelj Serge Brammertz zatražio je od Žalbenog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) da Raspravnom vijeću hitno odredi rok od jednog dana za provedbu odluke o povratku vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja, optuženog za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, u haški pritvor.
Raspravno vijeće, umjesto da odmah izda nalog i provede odluku Žalbenoga vijeća od 30. ožujka o Šešeljevu vraćanju u pritvor, zatražilo je novo izvješće o njegovu zdravstvenom stanju.


Hađiću se sudi kao članu udruženog zločinačkog poduhvata

Goran Hadžić optužen je za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Haag mu sudi kao članu udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bio da silom trajno ukloni većinu hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva iz istočne Slavonije. Hadžić je bio predsjednik vlade samoproglašene Srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srem, a potom i predsjednik samoproglašene Republike Srpske Krajine. Optužnica protiv njega podignuta je 2004., ali on se skrivao u Srbiji te potom dao u bijeg, pa je uhićen tek 2011. kao posljednji haaški bjegunac.

Nakon što mu je krajem prošle godine dijagnosticiran tumor na mozgu, Hadžić je odabrao liječenje koje uključuje 6 tjedana svakodnevne radioterapije i kemoterapije, zatim 4 tjedna odmora i rekuperacije, te konačno šest rundi kemoterapije koja se sastoji od pet dana oralne doze kemoterapije nakon čega slijede 23 dana odmora.

Prošloga tjedna, 10. travnja, Hadžićeva obrana predala je tribunalu podnesak u kojem navodi da je Hadžić morao prekinuti kemoterapiju i da pati od nuspojava koje uključuju: "drastičan gubitak težine, potpuni gubitak apetita, žestoku dezorijentaciju, ozbiljan gubitak kratkoročnog pamćenja što uključuje i zaboravljanje posljednjih razgovora, poteškoće u govoru, nemogućnost da se brine sam o sebi i ekstreman umor".

Odbijajući Hadžićev zahtjev za privremenom slobodom, Raspravno vijeće usredotočilo se na pitanje ima li Hadžić dobru zdravstvenu njegu u pritvoru u Haagu, te zaključilo da ima. Žalbeno vijeće, međutim, u današnjoj odluci o puštanju na privremenu slobodu kaže da se suci trebaju zapitati bi li Hadžiću bilo bolje kad bi bio u svojoj kući u Novom Sadu, okružen članovima obitelji. "Optimalni uvjeti bili bi njega u kućnom okruženju uz podršku članova obitelji", navodi se u odluci Žalbenog vijeća. 

 


IZVOR:vecernji.hr/HIC

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre