Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 
 


13.travnja 2015.
KANDIDAT DEMOKRATA ZA BIJELU KUĆU
I službeno: Hillary Clinton ide u utrku za predsjednicu SAD-a.

Hillary Clinton, kandidat za amričku predsjednicu

WASHINGTON: Hillary Clinton obećala je u nedjelju da će se boriti za obične Amerikance, krenuvši u dugoočekivanu drugu utrku za Bijelu kuću kao najizgledniji kandidat Demokratske stranke.

"Obični Amerikanci trebaju svoga zagovornika. Želim biti taj zagovornik", rekla je Clinton u video poruci objavljenoj na internetu.

"Amerikanci su uspjeli pobijediti tešku gospodarsku krizu, ali najjače karte i dalje drže oni na vrhu", dodala je.

Clinton, koja je prvu demokratsku nominaciju izgubila 2009. od Baracka Obame, trebala bi uskoro otputovati u američku saveznu državu Iowu, prvu u kojoj će se početkom 2016. održati stranački predizbori.

"Sada je i službeno: Hillary se kandidira za predsjednicu", rekao je njezin savjetnikJohn Podesta u e-mailu poslanom pristašama neuspjele nominacije 2008.

Njezina kampanja za predstojeće izbore, koji će se održati u studenome 2016. fokusirat će se na borbu protiv ekonomske nejednakosti te na povijesnu prirodu njezine želje da postane prva predsjednica Sjedinjenih Država, kazali su njezini savjetnici.

No, s obzirom na to da je već više desetljeća u fokusu javnosti, najprije kao supruga bivšega američkog predsjednika Billa Clintona, potom kao američka senatorica te na kraju kao državna tajnica, morala bi se više usredotočiti na približavanje običnim malim ljudima, njezinim potencijalnim biračima, smatraju promatrači.

Čak i prije službene objave nominacije, potencijalni republikanski suparnici obrušili su se na Clinton. Bivši guverner Floride Jeb Bush kritizirao ju je zbog vođenja američke vanjske politike dok je bila državna tajnica.

"Treba nam bolja vanjska politika od one Obama-Clinton koja je naštetila odnosima s našim saveznicima i ojačala naše neprijatelje", rekao je Bush.

Republikanski senator iz Kentuckyja Rand Paul izjavio je da ono što je Hillary Clinton pokazala tijekom mandata državne tajnice dovodi u pitanje njezinu kvalificiranost za predsjednicu države.

Paul je ponovio stare kritike njezina pristupa napadu na američki konzulat u Bengaziju 2012. i nedavna pitanja u vezi stranih donacija humanitarnoj zakladi koju je osnovala sa svojim suprugom, bivšim američkim predsjednikom Billom Clintonom.

"Clintoni su poznati po tome da smatraju da su iznad zakona", rekao je za CNN senator Kentuckyja, koji je nedavno objavio svoju kandidaturu za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke i po mnogima je favorit.

izvor:rtl/hic

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre