ADRESAR HRVATA IZVAN RH (27000adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

 


06.ožujka 2015.
ISLAMSKA DRŽAVA
Pripadnici ISILA-a ponovo sablaznili svijet, buldožerima porušili drevni grad
Nimrud na sjeveru Iraka.


Džihadisti Islamske države opljačkali su pa buldožerima porušili drevni asirski grad Nimrud na sjeveru Iraka, vrijedno arheološko nalazište, izvijestili su u petak pripadnici lokalnih plemena i iračka vlada.

Uništenje Nimruda uslijedilo je tjedan dana nakon što radikalni islamisti prikazali video snimku na kojoj se vidi kako uništavaju skulpture u Mosulu koji su zauzeli prošle godine u lipnju.

"Džihadisti IS-a došli su u povijesni grad Nimrud, opljačkali sve što su smatrali vrijednim, a potom ga sravnili sa zemljom", rekao je jedan lokalni stanovnik za Reuters. "U potpunosti su uništili povijesno vrijedne zidine, skulpture i jednu palaču", kazao je.Iračko ministarstvo turizma i starina smatra da islamisti na ovaj načinizazivaju međunarodnu zajednicu.

Drevni asirski grad Nimrud nalazi se na rijeci Tigris, 30 km jugoistočno od Mosula, a u Bibliji je poznat pod imenom Kalah. Sagrađen je za vladavine asirskog kralja Šalmanesera (1274.-1245. prije Krista).

Zasad nisu poznati točni razmjeri štete na tom vrijednom arheološkom nalazištu.

 


Podsjetimo džihadisti Islamske države u Mosulu ranije upali arheološki muzej i sve eksponate
u njemu doslovce smrvili u prah. Riječ je o kipovima i skulpturama koje datiraju unazad više tisuća godina. Ovaj kulturocid zabilježili su i video kamerom te se snimka pojavila i na YouTubeu. Snimku možete pogledati niže teksta. Neke od skulptura prepoznate su kao antikviteti koji datiraju iz 7. stoljeća prije Krista.ISIL-a opravdava taj kulturocid provođenjem svoje politike zatiranja idolopoklonstva. "Prorok nam je naredio da se riješima kipova i relikvija i njegovi su sljedbenici učinili isto kad su osvajali zemlje poslije njega", kaže neimenovani pripadnik ISIL-a. U Moslu su nešto ranije spalili i knjižnicu s više od 10.000 knjiga i najmanje 700 starih rukopisa.

HIC

vezana vijest
Iračka vojska i šijitske milicije počele ofenzivu na Tikrit


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre